Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

10 projektów na 10 lecie diyaudio - 7/10 Kino domowe cz.1 Dayton RS150-8 + Seas 27tbfc/g efekty i central - projekt by Yoshi_80

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

10 projektów na 10 lecie diyaudio - 7/10 Kino domowe cz.1 Dayton RS150-8 + Seas 27tbfc/g efekty i central - projekt by Yoshi_80

10 lat diyaudio.pl, szmat czasu. Doskonała okazja aby w końcu wrzucić trochę projektów :) . Większość z nich nie była prezentowana na tym forum w formie gotowej konstrukcji wykonanej przez któregoś z forumowiczów. A jeżeli ktoś odnajdzie tam swój projekt który mu robiłem to chyba nie będzie miał za złe.
    W większości są to konstrukcje średniej półki cenowej, czyli najpopularniejszego obecnie zakresu cenowego, tak aby skorzystało jak najwięcej osób. Konstrukcje są na mniej popularnych obecnie głośnikach ale myślę, że warto sobie o nich przypomnieć. Bo nie tylko samym scanem czy seasem, tudzież morelem diyowiec żyje.

Projekty są w zasadzie projektami zwrotnic, uwagi dotyczące obudowy wprowadzam w formie ogólnych wytycznych. Rysunków nie robiłem i nie będę robił bo szkoda mi na to czasu. Już chyba każdy umie korzystać z WinISD i sobie poradzi a jak nie to mamy tutoriale.

Cz.7 Dyton RS150-8 + Seas 27tbfc/g

W tym projekcie chciałbym przedstawić bardzo proste monitorki (oraz rozwinięcie tego pomysłu na głośnik centralny) oparte o przetworniki dytona i bardzo popularnego Seasa 27tbfc/g . Dytony z serii RS są dość ciekawą pozycją, niezła alternatywa dla droższej konkurencji w postaci aluminiowych Seasów prestige, czy dla visatona AL. Czy głośnik jest od nich lepszy ? Raczej nie ale nie jest też zły. Wykonanie jest fajne, wygląda bardzo atrakcyjnie a i pomiary wyszły nawet lepiej niż w katalogu. Trochę szkoda, ze Dytony zdrożały, kiedyś można było je kupić poniżej 200zł.

Obudowa
    Zależnie od koncepcji można zastosować obudowę zamkniętą około 7-8L lub gdy zależy nam na wykrzesaniu basu to 10-12L bas reflex strojony na 45Hz. Pomiary wykonywane dla obudowy z pionową ścianką przednią.

Zwrotnica monitor

Jak widać zwrotnica jest ekstremalnie prosta. Nie ma nawet korekcji pików rezonansowych membrany które w praktyce nie okazały być się jakieś uciążliwe lub słyszalne. Tak na prawdę pod tym kątem, Dyton RS150 wypadł w pomiarach lepiej niż w karcie katalogowej gdzie pik wygląda dużo groźniej.
    Proponuję użyć standardowych elementów. Cewki nawinięte drutem 1.2 mm wystarczą w zupełności.

Pomiary monitor

Zwrotnica głośnik centralny

Jest to prosta przeróbka powyższej zwrotnicy przez połączenie dwóch Dytonów szeregowo i korekcję wartości elementów

Pomiary głośnik centralny

Wkrótce kolejne projekty..

Ogromna niespodzianka, oba głośniki na stanie. Pamiętasz jaką miałeś odległość pomiędzy głośnikami w trakcie pomiarów ?

Skomentuj

Zamieszczone przez Yoshi_80 Zobacz posta
      , Dyton RS150 wypadł w pomiarach lepiej niż w karcie katalogowej gdzie pik wygląda dużo groźniej.
      Nie ryzykował bym i dał pułapkę bo inny egzemplarz może mieć inaczej .
      No i na odp. materiale założę się że to słychać

Skomentuj

Dlaczego przy 2ch daytonach jest taki sam L-pad na wysokotonowym ?

Skomentuj

Bo połączenie szeregowe głośników nie podnosi efektywności napięciowej. Mamy dwa głośniki ale każdy z nich dostaje połowę mocy, więc sumarycznie wychodzi na 0.

Skomentuj

Ah no tak przecież jest szeregowo i zwiększa impedancję
            Last edited by Rfck; 03.07.2014, 14:18.

Skomentuj

Jak myślicie, centralny lepiej zagra na rs150, czy rs180? Miał ktoś okazję posłuchać tego zestawu w KD?

Skomentuj

Na 15ce
                Nie słuchałem tego zestawu ale zawsze 15ki graja lepiej :)
                Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Dziękuję za odpowiedź. Kolumny tylne efektowe raczej też wystarczą na 15? Robić je BR czy OB?

Skomentuj

Pewnie, ze z 15tek
                    Co to tego czy oz czy br to wszystko zalezy od głośników
                    Ale ja bym zrobił oz bo i tak procesor przy odkodowaniu dźwięku najniższe pasmo odcina
                    Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

No i sprawa jasna. Dzięki :-)

Skomentuj

Mirfak, działasz coś w tym temacie, kupiłeś już głośniki? Będziesz robił to kino?

Skomentuj

Jeszcze nic nie kupiłem, ale planuję.

Skomentuj

Ja mam 180, wersja 180 2way do odsłuchu czysto stereo lub fronty w kinie i w kinie znacznie lepiej, jeśli chodzi o plany to mają wylądować właśnie w centralnym docelowo skoro już je mam

Skomentuj

Na razie nic nie działam. No może troszkę, bo zakupiłem 2x Eminence Lab 12 i zacząłem tworzyć budy na subiki.

Skomentuj

Szybkie pytanie. Czy w centralnym użyć wspólnej komory dla rs, jesli tak to o jakiej objętości, czy dwóch o objętości 7-8l?

Wysłano z Commodore 64

Skomentuj

Panowie, czy mogę poprosić o odpowiedź na powyższe pytanie, bo nigdy nie łączyłem szeregowo przetworników i nie wiem jaką obudowę do nich zrobić?

Wysłano z Commodore 64

Skomentuj

Zamieszczone przez lklukasz
                                    Załóż sobie temat a nie smiecisz w projektach
                                    Ale ja pytam o ten projekt.

Wysłano z Commodore 64

Skomentuj

Zamieszczone przez Yoshi_80 Zobacz posta
                                      Zależnie od koncepcji można zastosować obudowę zamkniętą około 7-8L lub gdy zależy nam na wykrzesaniu basu to 10-12L bas reflex strojony na 45Hz. Pomiary wykonywane dla obudowy z pionową ścianką przednią.
                                      No to jeśli o ten projekt to odpowiedz jest
                                      Jeśli 2 głośniki to obudowa o ile sie powiększy?
                                      Last edited by lklukasz; 28.05.2016, 14:49.
                                      Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Zamieszczone przez lklukasz Zobacz posta
                                        No to jeśli o ten projekt to odpowiedz jest
                                        Jeśli 2 głośniki to obudowa o ile sie powiększy?
                                        Twój mentorski ton byłby na miejscu gdybyś te "zdania" przynajmniej po polsku napisał. Mimo wszystko dziękuję za odpowiedź.

Wysłano z Commodore 64

Skomentuj

Czaruję...
                                        X