Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Panel subwoofera aktywnego na Zbig 3,0 by Natan

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

[końcówka mocy] Panel subwoofera aktywnego na Zbig 3,0 by Natan

Witam !

W końcu udało mi sie złożyć ten panel. Samo uruchomienie poszczególnych modułów nie zajęło zbyt wiele czasu ale złożenie do kupy to chyba 5 miesięcy.
    Panel jest zbudowany z blachy stalowej 1mm (wiem że mało) solidnego radiatora który to, nadaje sztywność całości.

Do budowy użyłem:
    - końcówkę Zbiga 3,0 na 3 parach jakieś 380W/4R dokładną moc dopiero zmierzę.
    - filtr dolnoprzepustowy kit A-140 wejścia wysoko i nisko poziomowe
    - auto off kit A-141
    - zasilacz z opóźnionym załączaniem głośnika zabezpieczeniem DC i temp. (stereo ) filtracja 10000uF na szynę
    - trafo trochę ponad 400W

Blachę pomalowałem na czarny mat. Połączenia może trochę chaotyczne prowadzone ale wszystko jest starannie izolowane od siebie. Przewód ochronny połączony z 'obudową'. Radiator przy długim ostrym graniu jest, dobrze ciepły ale nie parzy. Wszystkie płytki trawiłem sam oprócz A141. Przy uruchamianiu samej końcówki nie było większych problemów z działaniem, jedynie wytarta tulejka na irfp530 o sobie przy pomniała, efektem był jeden spalony rezystor R15 i nadtopiony kondensator. Natomiast z resztą było już gorzej.. W A140 odwrotnie wlutowany kondensator powodował momentalne grzanie sie 7812. Ten plusik na pcb jest tak ułożony ze przy małych rozstawach nóżek nie wiadomo gdzie + a gdzie -. Kolejne perypetie były z filtrem, trochę poskąpiłem i wytrawiałem sam pcb do którego mozaika jest na elce. Wszystko fajnie pięknie, a tu zonk... Po paru godzinach okazało sie że ktoś nie przerysował jednego połączenia :angry: nie pamiętam już gdzie ale sprawdzę i dopisze. Zasilacz działał od początku, jest trochę dziwnej konstrukcji, ale to przez to pierwotnie miał być do wzmacniacza HD50 w bardzo małą obudowę.

I zdjęcia;

Zamierzenie było takie że będzie dla subwoofera na samochodowej 12" stx, i faktycznie dobrze sie zgrywa to razem, a może i jest za mocny bo po 1 min przy b.głośnym graniu z głośnika czuć spalenizną
    Ale żeby nie było kolorowo sytuacja sie zmieniła i idzie pod młotek :/

Całkiem niezły kawał panela, pogratulować . 12 stx samochodową napędzam panelem irka i daje spokojnie radę w OZ .

Skomentuj

2x10000uF przy prawie 400W wydaje się być jednak trochę mało :/

Skomentuj

Mogło by być troszkę więcej faktycznie ale akurat takie miałem zamontowane. w ramach ciekawostki montowanie tranzystorów;

Skomentuj

Bardzo fajny panel :)
          Z jakiego napięcia zasilasz końcówkę?

Skomentuj

Dzięki :) 58VDC z małym hakiem.

Skomentuj

Nieźle! :-)

Skomentuj

Panel fajny, podoba mi się :)
                Tylko zastanawiam się, jak ta moc została wyliczona :P 58VDC to pod ciężkim obciążeniem?
                No i faktycznie dołożyłbym drugie tyle w filtracji, ale jak idzie na sprzedaż, to nie ma sensu się bawić.

Skomentuj

Napięcie pod ciezkim obciążeniem spada znacznie fakt.. nawet o 5v

Skomentuj

Czaruję...
                  X