Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Dayton Rs125 + Seas 22TAF/G

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

[2-drożne] Dayton Rs125 + Seas 22TAF/G

Witam

Chciałbym przedstawić swoje monitory.
    Zostałem bez sprzętu grającego i słuchanie na laptopie musiało się zakończyć.
    Zaczynałem od zera bo nie miałem ani wzmacniacza ani kolumn.

Pomyślałem że w końcu zrealizuje swoje marzenie i zakupię wzmacniacz lampowy i zbuduję do niego ciekawe monitory.
    Dawno nic nie budowałem stąd też skomplikowałem sobie całą operację moją wizją obudowy.

:: Głośniki ::

> Dayton RS125 S
    > Seas 22TAF/G

:: Budowa ::

Projekt zacząłem od "sklejenia" papierowego modelu z kartek do drukarki i taśmy w skali 1:1 :) Dzięki temu uzyskałem według mnie właściwe proporcje obudowy.

Większość robiłem ręcznie, narzędzia które w tej chwili posiadam to wiertarka ( właśnie umarła po 10 latach służby made in Poland) i stara wyrzynarka która tnie bardzo krzywo, zabrakło również ścisków i innych potrzebnych narzędzi

Na zdjęciach z budowy widać użyte ściski kątowe które ledwo trzymają, wspierałem się również małym imadełkiem w roli ścisku:).
    Kupiłem heble myśląc że mi pomogą niestety nie miałem jak unieruchomić elementów obrabianych i nie użyłem ich w ogóle.

Front wykonał dla mnie jeden z forumowiczów dlatego nie zabrakło jakże ważnych frezów .

Obudowa w całości z MDF 18mm, klejona klejem do drewna oraz skręcana wkrętami.
    W środku zastosowałem skośną przegrodę ograniczającą pojemność obudowy do około 5,8 litra.
    Kolumny zostały wytłumione trzema rodzajami wytłumienia: wełna owcza eko , filc, watolina.

:: Wykończenie::

Fornir to palisander modyfikowany który został mi z innych konstrukcji, został pokryty dwiema warstwami olejowosku OSMO w macie.
    Front,góra oraz tył zostały pokryte jednym kawałkiem forniru. Zabawę w wyginanie robiłem pierwszy raz, do tego celu użyłem mopa parowego a następnie
    w roli ścisków użyłem taśmy klejącej i wszystkiego co miałem pod ręką . Aby nie zmoczyć obudowy owinąłem ją folią spożywczą.
    Fornir klejony na Yellow Glue Titebond metodą na żelazko.

:: Zwrotnica ::

Niestety pierwszy raz byłem zmuszony do skopiowania gotowego projektu zwrotnicy gdyż w czasie budowy nie miałem systemu pomiarowego.
    Schemat zwrotnicy znalazłem jakiś czas temu w necie wraz z pomiarami. 2gi rząd na basie i 3ci na tweterze.
    Zwrotnica którą mam jest na prostą ściankę frontową a ja mam skośną, więc kolumny mam postawione tak że front jest prosty :). Jak tylko reaktywuje swój system pomiarowy na pewno wprowadzę zmiany a być może zaprojektuję swoją wersję.

:: Brzmienie ::

Jestem pozytywnie zaskoczony tymi małymi kolumienkami!
    Największe zalety tych kolumn to szybkość i detaliczność, z wielką przyjemnością się ich słucha a do tego w pokoju ok.20m2 jest nawet całkiem sporo basu.
    Brzmienie żeńskich wokali jest świetne, bardzo wyraźne i żywe.

Kolumny całkowicie znikają w pokoju i tworzą świetną scenę dźwiękową.
    Jeśli chodzi o minusy które do tej pory zauważyłem to przy mocniejszej muzyce brakuje najniższego basu i kopa ale tak to już jest z małymi głośnikami, myślę że jakieś 8-10" w zamkniętej obudowie załatwiłoby sprawę.
    Przy pierwszych odsłuchach seas wyraźnie mnie denerwował swoim cykaniem i ewidentnym,metalowym brzmieniem. Po kilkudniowym wygrzaniu jakby ktoś wymienił tweetera na inny . Jest to w zasadzie "pół-metalowy" głośnik bo zawieszenie jest bodajże z polipropylenu.

W planach były podstawki na które mam pomysł ale nie bardzo jest na nie miejsce bo kolumny stoją na stoliku który jest na idealnej wysokości.
    Jako ciekawostkę mogę dodać iż terminal i logo zostały zrobione z.... płytki drukowanej

Zdjęcia zrobiła dla mnie moja dziewczyna za co serdecznie jej dziękuje :).

Skąd pomysł na skocznię? :)

Pokaż projekt, z którego czerpałeś pomiary jak możesz.

Jak spisuje się Yaqin?

Skomentuj

fajne monitorki i ciekawy pomysł z tą górą :)

Jak to to :

To zrób nową zwrotkę z podziałem na 2.5k :)

// kruku - ale taka wartosciowa fotke to wiesz gdzie wrzucic ;-p (juz jest u nas)
      Last edited by tomekk_; 21.11.2014, 21:48.

Skomentuj

Całkiem spoko monitorki, na pewno oryginalne
        Może kiedyś się szarpnę na tego tweetera, bo mnie od jakiegoś czasu ciekawi.

No i mamy kolejne fotki do kalendarza :thumbup:

Skomentuj

Nie podoba mi sie :( ale tyle pracy wlozone. No ale o gustach sie nie dyskutuje.

Skomentuj

Nie wiem jak grają, ale wygladaja swietnie.

Skomentuj

RFCK
              Bardzo fajne polaczenie, 22taf/g to bardzo fajna czesto niedoceniana kopoleczka, jak sie z nia odpowiednio obejsc to nic nie szelesci.
              Daytonika tez mam i to naprawde super glosnik jak na takiego mikrusa, bas ma naprawde zadziwiajacy.
              i-AMP ,i-PSU, i-SMPS, i-KTO TAM WIE CO JESZCZE
              https://www.facebook.com/IAMP-260036317687611/

Skomentuj

Zamieszczone przez dolphin123 Zobacz posta
                Skąd pomysł na skocznię? :)

Pokaż projekt, z którego czerpałeś pomiary jak możesz.

Jak spisuje się Yaqin?
                http://www.rjbaudio.com/Microbe%20SE/microbe%20SE.html

Pomysł na obudowę powstał już dawno, pomyślałem że go zrelizuję jak będę miał lepsze narzędzia

Yaqin gra super, wymieniłem w nim lampy sterujące na baldwiny.

Jak to to :
                Nie to nie to :)
                To to: http://www.rjbaudio.com/Microbe%20SE/microbe%20SE.html

Całkiem spoko monitorki, na pewno oryginalne
                Może kiedyś się szarpnę na tego tweetera, bo mnie od jakiegoś czasu ciekawi.
                Dzięki. Polecam tego tweetera gra świetnie.

Nie podoba mi sie ale tyle pracy wlozone. No ale o gustach sie nie dyskutuje.
                Szkoda by było jakby były spierdzielone od strony technicznej :)
                Nie każdemu będą się podobać są dość dziwne :)

Nie wiem jak grają, ale wygladaja swietnie.
                Dzięki. Grają równie dobrze

RFCK
                Bardzo fajne polaczenie, 22taf/g to bardzo fajna czesto niedoceniana kopoleczka, jak sie z nia odpowiednio obejsc to nic nie szelesci.
                Daytonika tez mam i to naprawde super glosnik jak na takiego mikrusa, bas ma naprawde zadziwiajacy.
                Pamiętam Twoje kolumienki z daytonem, nawet poleciłeś mi sklep gdzie je kupiłem w dobrej cenie, dzięki .
                Tak jak pisałem, na początku cykał i cykał, po wygrzaniu jestem z niego bardzo zadowolony.
                Jak tylko odpalę swój system pomiarowy to się jeszcze pobawię, sprawdzę ten podział na 2,5 jak radzi raven przy okazji.

Skomentuj

Wskazówka
                  Rfck korzystaj z funkcji "Cytuj zaznaczony tekst", to będzie widać kogo cytujesz:)

Skomentuj

Zamieszczone przez dolphin123 Zobacz posta
                    2k bardzo "żyłowało" by tą małą kopułkę
                    Ta wygląda OK ale warto się pobawić .
                    Ja rs125 robiłem podział na 2.5k ale dość mocno go filtrowałem .
                    Z tą kopułką to nie przejdzie akurat ale można z nim próbować też łganego filtrowania na 2k .
                    Chociaż tak cięty ma tendencję do "wycia"

Skomentuj

Zamieszczone przez Rfck Zobacz posta
                      Szkoda by było jakby były spierdzielone od strony technicznej
                      Nie każdemu będą się podobać są dość dziwne
                      Ocenilem tylko wyglad kolumn. Podobaly by sie, gdybys nie stosowal az tak radykalnych skosow. Mam na papierze, podobna konstrukcje, ale nielatwo jest osiadnac ladne propocje, aby nie wyszlo jakies dziwadlo. Tutaj wlasnie wydaje mi sie, ze troche przedobrzyles :P

Skomentuj

A mi tam wygląd odpowiada. Wykończenie pierwsza klasa. Szczególnie owinięcie trzech ścianek jednym kawałkiem forniru mi się podoba.
                        Nie na temat...
                        Myślałem o zrobieniu pochyłej górnej powierzchni ze względów czysto praktycznych. W tej chwili na podłogówkach robi mi się rupieciarnia, bo zawsze są pod ręką jak coś trzeba "na chwilę" odłożyć >:(

Skomentuj

Musze kiedys pobawić sie tym tweeterem
                          Qba go bardzo chwalił

Monitorki bardzo fajne
                          Fajny patent z gora
                          Last edited by lklukasz; 23.11.2014, 20:07.
                          Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Zamieszczone przez raven1985 Zobacz posta
                            2k bardzo "żyłowało" by tą małą kopułkę
                            Ta wygląda OK ale warto się pobawić .
                            Ja rs125 robiłem podział na 2.5k ale dość mocno go filtrowałem .
                            Z tą kopułką to nie przejdzie akurat ale można z nim próbować też łganego filtrowania na 2k .
                            Chociaż tak cięty ma tendencję do "wycia"

No właśnie to jest dość mała kopułka, gdzieś też oglądałem harmoniczne przy tej częstotliwości są dość spore.
                            Na słuch gra bardzo dobrze i jestem z tego seasa zadowolony. Napewno warto sprawdzić inne możliwości co pewnie zrobię
                            bo nie prędko będę robił jakieś nowe kolumienki.

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                            Ocenilem tylko wyglad kolumn. Podobaly by sie, gdybys nie stosowal az tak radykalnych skosow. Mam na papierze, podobna konstrukcje, ale nielatwo jest osiadnac ladne propocje, aby nie wyszlo jakies dziwadlo. Tutaj wlasnie wydaje mi sie, ze troche przedobrzyles :P
                            No właśnie dlatego robiłem sobie bryły z papieru i przy małym skosie nie było tego "efektu" który mi się podoba.
                            skos górny jest faktycznie dość spory ale wygląda to najlepiej ( jak dla mnie i mojej dziewczyny która pomagała ).
                            Fajne jest to że z każdej strony one wyglądają inaczej, z jednej strony wydają się za głębokie zaś z drugiej idealnie proporcjonalne :) długa się gapiłem na każdą bryłę którą skleiłem. Ta na zdjęciu już mocno sfatygowana :).

- - - - - aktualizacja - - - - -

Zamieszczone przez mglinski Zobacz posta
                            A mi tam wygląd odpowiada. Wykończenie pierwsza klasa. Szczególnie owinięcie trzech ścianek jednym kawałkiem forniru mi się podoba.
                            Nie na temat...
                            Myślałem o zrobieniu pochyłej górnej powierzchni ze względów czysto praktycznych. W tej chwili na podłogówkach robi mi się rupieciarnia, bo zawsze są pod ręką jak coś trzeba "na chwilę" odłożyć >:(
                            Skośna scianka skutecznie pozbywa się najmniejszych przedmiotów .
                            To owinięcie dość trudne moim zdaniem, może jakbym to robił częściej byłoby łatwiej ale ciesze się że tak zrobiłem jak się na nie patrzy z przodu wyglądaja jak z jednego kawałka drewna.

- - - - - aktualizacja - - - - -

Zamieszczone przez lklukasz Zobacz posta
                            Musze kiedys pobawić sie tym tweeterem
                            Qba go bardzo chwalił

Monitorki bardzo fajne
                            Fajny patent z gora
                            Polecam się pobawić
                            Myślałem że większości nie podjedzie ta bryła ale jednak może się podobać :).

Skomentuj

Dla mnie taka obudowa pod katem na gorze odpada z jednego prostego powodu. Nie mialbym gdzie trzymac testowej zwrotnicy :P
                              Tez slyszalem dobre opinie o tym tweeterze, szczegolnie jak jest wysoko ciety. Ale nie ma co sie dziwic, w koncu 22mm kopulka i teoretycznie powinna lepiej grac wysokich rejestrach :)

Skomentuj

Zamieszczone przez pharoh Zobacz posta
                                Dla mnie taka obudowa pod katem na gorze odpada z jednego prostego powodu. Nie mialbym gdzie trzymac testowej zwrotnicy :P
                                Tez slyszalem dobre opinie o tym tweeterze, szczegolnie jak jest wysoko ciety. Ale nie ma co sie dziwic, w koncu 22mm kopulka i teoretycznie powinna lepiej grac wysokich rejestrach :)
                                Zwrotnica leży obok
                                No u mnie jest wysoko cięty ok 3.5 ale z małym midwooferem można sobie pozwolić, ten mały Rs mimo że aluminiak nie ma tak mocnego brakeupa na końcu.

Każdy słyszał dobre opinie a nikt go nie miał ciekawe bo przecież jest niedrogi.
                                Teraz będzie nowy trend i sie posypią konstrukcje z 22taf/g :)
                                Last edited by Rfck; 24.11.2014, 13:41.

Skomentuj

Kapitalnie wyglądają, podobają mi się. Od dawna noszę sie z zamiarem zrobienia czegoś podobnej wielkości :-)

Skomentuj

Yoshi, co myślisz o samych przetwornikach i konstrukcji?
                                    Mnie się nie podobają te wzmiesione tylnie czoła.
                                    A jakie strojnie portu?

Skomentuj

Zamieszczone przez El_liero Zobacz posta
                                      A jakie strojnie portu?
                                      Około 58 Hz z tego co pamiętam. Po pomiarach będę pewien na 100%

Skomentuj

Dwa warianty zwrotnicy.

Która gra lepiej ? Nie wiem :) nie mam elementów
                                        Rzadko słucham głośno ale ostatnio zauważyłem że coś "drze ryja" na wyższych rejestrach i podejrzewam 6-9khz dlatego jest wersja ze złagodzonym pasmem w tym miejscu, jak posłucham to się dowiem

Całkiem nisko schodzą takie maluchy :)
                                        Last edited by Rfck; 09.05.2015, 19:33.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X