Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Zwrotnica trójdrożna do zestawu

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zwrotnica trójdrożna do zestawu

Witam bardzo serdecznie. Jest to mój pierwszy post tutaj, moderatorku bądź łaskaw i przenieś gdzie trzeba lub nie kasuj.
    Chciałem sobie obliczyć i zrobić zwrotnice. Jakieś pojęcie mam o tym ale jednak to jakieś jest za małe. Znalazłem stronę gdzie wpisuje się parametry i klika oblicz zwrotnicę. Dostajemy gotowe obliczenia a po czym kupujemy co nam trzeba i tu się zamotałem jest podział w hz tylko ile wybrać dla tych głosników co chciałbym zamontować
    Tak więc jeśli ktoś mógłby mnie nakierować co i jak. Podać stronę gdzie wyliczę zwrotnice trójdrożną do tych głośników. Oczywiście wszelkie porady miło widziane jak i wskazówki.
    Posiadam już: Monacor sph-315.
    Chciałbym kupić jako średnicowy hmmm... myślę o Tonsil gdm 16/80 z racji tego że ma kosz zamknięty.
    Jako wysoko tonowy chciałbym ale nie koniecznie zastosować głośnik wstęgowy też Monacor RBT-95SR.

Sam też nie potrafię zaprojektować zwrotnicy, ale od razu mowie że tutaj nikt zwrotnicy nie liczy. Podstawa to pomiary lub odsłuch. Więc albo postarasz sie zrobić tą zwrotnice jak należy i na pewno ktoś Ci pomoże, albo lepiej komuś zleć tą robotę. Na pewno wyjdzie Ci to na lepsze.

Skomentuj

Pomiary hmm ale niby mam dane producenta Wiem wiem wielu producentów żeni kit , no zdarza się to . Jednak bazując na tych danych zrobię zwrotnice tak jak ktoś kto wie jak podzielić pasmo . Tak samo mu wyjdzie lub zbliżone jak ja bym użył kalkulatora i danych producenta bo watpie ze ktoś ma jak zrobić pomiary i dysponuje tymi głośnikami . Jak bym zlecił oczywiście . A może on użyje kalkulatora i zrobi mi odpłatnie to samo co ja sam mogę zrobić . Co do tonsila pewnie bym znalazł wyniki ale monacora wątpię .

Skomentuj

Zamieszczone przez FAFAŁ Zobacz posta
        myślę o Tonsil gdm 16/80 z racji tego że ma kosz zamknięty.
        - odradzam zamykanie koszy głośników średnio tonowych to wielkie nieporozumienie. No chyba że się chce aby taki głośnik grał swobodnie tylko najwyższe pasmo :)
        Monacor RBT-95SR
        - odradzam ...
        Monacor sph-315
        - drogi głośnik .. gra tak / ile kosztuje ?

Jak chcesz wstęgę to CD3.0 (pamiętaj tylko ze wstęgi grają specyficznie ze względu na wysoki poziom harmonicznych - trzeba je lubić)
        Na średnie weź FW146 i będzie Ok zestaw.

Troche samozapracia - pomiary / experymenty i konstrukcja powstanie

Pomiary hmm ale niby mam dane producenta Wiem wiem wielu producentów żeni kit
        - Ojj ... jeszcze długa droga przed Tobą , sugeruje najpierw poświęcić kilka wieczorów na uzupełnienie wiedzy podstawowej
        Last edited by Zap Projekt; 14.01.2015, 19:38.

Skomentuj

Te sph-315 trafiła mi sie okazja kupna za 140 złotych sztuka , używany ale grał u kogoś tak samo jak by grał u mnie.
          Racja trzeba sie naczytać trochę , trafiłem na opis by mieć policzoną zwrotnice z kalkulatora , następnie zrobić pomiary i zwrotnice dopasować . To juz mi sie wydawało troche nie tak bo ok kondensator można kupić tani i sie bawić w przekładanie ale cewki już nie sa takie tanie . Speaker Workshop cz. I przeczytane i juz wiem na czym stoję . Pozostaje kwestia sredniotonowy i wysokotonowy .
          , Nawet wczoraj czytałem ze jest fajniejszy dzwiek w rocku gdy zastosuje sie wstegowy głośnik . Wiele opinii wiele głośników co wybrać nie wiem sam .
          FW146 jezeli jest lepszym wyborem niz tonsil to jestem jak najbardziej za .

Skomentuj

Na stronie glownej masz kilka artykułów nt zwrotnic... poczytaj
            Napewno ci to pomoże
            Tam wszytko jest wyjaśnione, jak "obliczać" rowniez
            Napewno znajdziesz
            Last edited by lklukasz; 15.01.2015, 06:34.
            Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Czaruję...
            X