Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

[2 drożny monitor] Seas 27TDFC/27TDC + STX.6,5.1,5.200.8.F.S.MC.X

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

[2 drożny monitor] Seas 27TDFC/27TDC + STX.6,5.1,5.200.8.F.S.MC.X

Cześć, przeszedłem już etap rozmyślania co i jak zrobię więc przedstawiam wam mój projekt.
    Z założenia stosunkowo małe monitory na biurko lub regał. Zastanawiam się jeszcze nad głośnikiem wysokotonowym lecz ogólny zarys już jest. Niedługo wybieram sie po mdf i zaczne robić obudowy, w między czasie dozbieram na głośniki. Ogółem nie śpieszy mi sie, mam na głowie studia, testy do SA PSP więc pewnie trochę mi zejdzie ich budowa.

17.5 L netto, bassreflex szczelinowy, strojony na ok 45Hz. Obudowa trochę duża lecz w 15 litrach nie mieściły mi się głośniki na froncie więc musiałem zwiększyć wysokość. Wymiary jak na zdj poniżej. Mam nadzieje że wyjdą ok i będę mógł się z wami podzielić projektem. Co do zwrotnicy: mam już mikrofon + preamp (akg c2000b + focusrite 2i2) mam nadzieje że wystarczy do zaprojektowania prostej zwrotnicy. Mikrofon ma liniową charke w zakresie 600-6k Hz czyli tam gdzie zwrotnica dzieli pasmo więc myślę że coś tam podziubam. W środku będzie jeszcze wzmocnienie w postaci poziomej listwy między midbassem a tweeterem. W ściankach bedzie też wyżłobione na to miejsce. Mam też wątpliwości co do grubości scianek tunelu. Myśle że zamienie je na 9-10mm.

Jestem otwarty na sugestie odnośnie budowy :)
    Pozdrawiam Michał!

Popraw skale w mm, teraz wychodzi na to ze masz kolumny wysokosci prawie 4 metrow.

Skomentuj

Zamieszczone przez Majkip Zobacz posta
      Z założenia stosunkowo małe monitory na biurko lub regał.
      Zamieszczone przez Majkip Zobacz posta
      17.5 L netto, bassreflex szczelinowy, strojony na ok 45Hz.
      Jedno z drugim się kłóci :)

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
        Popraw skale w mm, teraz wychodzi na to ze masz kolumny wysokosci prawie 4 metrow.
        Ups faktycznie :)

Zamieszczone przez dolphin123 Zobacz posta
        Jedno z drugim się kłóci :)
        No takie było założenie, wizualizując je sobie pod postacią sklejonego kartonu i po postawieniu na biurku gdzie teoretycznie będzie ich docelowe miejsce pasuje mi wszystko, jak pisałem takie wymiary są ponieważ nie mieściły mi się głośniki na przedniej ściance stąd taka wysokość. A długości też nie zmienię bo tunel ma 19.6 cm. Zawsze będę mógł wykorzystać je jako podstawki :)

PS: No i "małe" to pojęcie względne
        Last edited by Majkip; 11.02.2015, 12:41.

Skomentuj

Za szerokie te obudowy.

Skomentuj

Czemu tak uważasz ?

Skomentuj

Bo to prawie po 3cm na stronę obok głośnika, lepiej wyglądają smukłe fronty niż szerokie, ja bym dał np. 1,5-1,8cm ale popatrz sobie wtedy jak głębokość kolumny się zmieni

Skomentuj

Zamieszczone przez malikowy Zobacz posta
                lepiej wyglądają smukłe fronty niż szerokie
                A to nie jest kwestia gustu ? mi odpowiadają takie wymiary. No chyba że marianowi chodziło o względy techniczne (dyfrakcja na ściankach kolumny ?), bo wiem że to ma jakiś wpływ na przetwarzanie dzwięku.

Skomentuj

Czaruję...
                X