Witam, mam dwa głośniki średniotonowe (4 ohmy, 14cm), oraz 2 niskotonowe dwucewkowe (2x 4ohmy, 14cm). Chcę z nich zrobić kolumny trójdrożne (wysokotonowy głośnik załatwię po wykonaniu pomiarów tych głośników). Sprzęt do pomiarów w Speaker Workshop już mam, teraz powstaje pytanie, czy lepiej podpiąć:
a) tylko jedną z cewek niskotonowego i zrobić kolumny 4 ohmowe
b) podpiąć dwie cewki szeregowo i zrobić kolumny 8 ohmowe
c) podpiąć dwie cewki równolegle i dodać szeregowo rezystor, aby zrobić kolumny 4 ohmowe
Wiem, że aby wyrównać efektywność głośników będą potrzebne tłumiki rezystancyjne. Co do wzmacniacza to chciałbym je na początek podpiąć do Technics-a SU-500, a jak będą ładnie grały to kupię coś lepszego (mam inne wzmacniacze, więc będę mógł po testować ich możliwości).
Zdjęcia głośników:
niskotonowy

średnitonowy

a) tylko jedną z cewek niskotonowego i zrobić kolumny 4 ohmowe
b) podpiąć dwie cewki szeregowo i zrobić kolumny 8 ohmowe
c) podpiąć dwie cewki równolegle i dodać szeregowo rezystor, aby zrobić kolumny 4 ohmowe
Wiem, że aby wyrównać efektywność głośników będą potrzebne tłumiki rezystancyjne. Co do wzmacniacza to chciałbym je na początek podpiąć do Technics-a SU-500, a jak będą ładnie grały to kupię coś lepszego (mam inne wzmacniacze, więc będę mógł po testować ich możliwości).
Zdjęcia głośników:
niskotonowy

średnitonowy

Skomentuj