Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Podpięcie głośnika dwucewkowego do pomiarów

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Podpięcie głośnika dwucewkowego do pomiarów

Witam, mam dwa głośniki średniotonowe (4 ohmy, 14cm), oraz 2 niskotonowe dwucewkowe (2x 4ohmy, 14cm). Chcę z nich zrobić kolumny trójdrożne (wysokotonowy głośnik załatwię po wykonaniu pomiarów tych głośników). Sprzęt do pomiarów w Speaker Workshop już mam, teraz powstaje pytanie, czy lepiej podpiąć:

a) tylko jedną z cewek niskotonowego i zrobić kolumny 4 ohmowe
    b) podpiąć dwie cewki szeregowo i zrobić kolumny 8 ohmowe
    c) podpiąć dwie cewki równolegle i dodać szeregowo rezystor, aby zrobić kolumny 4 ohmowe

Wiem, że aby wyrównać efektywność głośników będą potrzebne tłumiki rezystancyjne. Co do wzmacniacza to chciałbym je na początek podpiąć do Technics-a SU-500, a jak będą ładnie grały to kupię coś lepszego (mam inne wzmacniacze, więc będę mógł po testować ich możliwości).

Zdjęcia głośników:

niskotonowy

średnitonowy

Last edited by enig123; 23.02.2015, 13:52.

Użyj obu cewek połączonych szeregowo, ponieważ przy połączeniu równoległym dostaniesz wypadkową 2 ohmów a większość domowych wzmacniaczy tego nie obsłuży.
    Rozumiem że zamierzasz zrobić pomiary T-S głośnika niskotonowego?
    Raz podłącz te cewki w żadnym pomiarze ich nie zmieniaj.
    Co do pomiarów akustycznych charakterystyk głośników to nie ma sensu ich robić jesli nie masz kompletu głosników i gotowej obudowy.
    Pomiary MUSZĄ odbyć się w docelowej obudowie.

- - - - - aktualizacja - - - - -

Zamieszczone przez enig123 Zobacz posta
    Wiem, że aby wyrównać efektywność głośników będą potrzebne tłumiki rezystancyjne. Co do wzmacniacza to chciałbym je na początek podpiąć do Technics-a SU-500, a jak będą ładnie grały to kupię coś lepszego (mam inne wzmacniacze, więc będę mógł po testować ich możliwości).
    Jakie masz konkretnie elementy do pomiarów w Sw ?

Skomentuj

Konkretne elementy do pomiarów to: mikrofon na kapsułce Panasonic WM-61A, wzmacniacz mikrofonowy, oraz JIG

Skleciłem to już dawno, nie mam parametrów tych głośników, więc najpierw wykonuje pomiary parametrów T-S, na ich podstawie wykonuję obudowę i dopiero wtedy wykonuję pomiary akustyczne, aby wykonać zwrotnicę, zgadza się?

Czyli najpier wykonam pomiary T-S metodą dodanej masy, głośnika niskotonowego i średniotonowego, ale co z wysokontonowym (do niego też nie będę miał parametrów)?

Skomentuj

A na co ci parametry TS tweetera? Wystarczy jego pomiar mikrofonem w obudowie docelowej oraz pomiar impedancji.

Skomentuj

Jestem świeżynką w tym temacie. Czyli na podstawie parametrów TS ustalę wymiary obudowy niskotonowca przy pomocy WinISD Pro, a co z resztą obudowy dla pozostałych głośników? Na jakiej podstawie wyznaczyć wymiary całej obudowy trójdrożnej?

Skomentuj

Wykonałem pomiary głośnika niskotonowego (wygrzewałem go wczoraj godzinę i dziś drugą godzinę, po jej upływie wykonałem pomiary na jeszcze "ciepłym" głośniku). Czy mógłby ktoś na to zerknąć i powiedzieć czy pomiary dobrze wyglądają? Powierzchnię membrany wyliczyłem jako powierzchnię koła o promieniu od środka głośnika do połowy zawieszenia, na różnych forach się kłócą o to, jest to poprawne?

Miałem problem z opcją Estimate Parameters, dla każdego zakresu wyskakiwało mi błąd "Invalid Frequency Range - Does not include full impedance pea", ale wartości się zmieniły, więc program chyba to przeliczył.

Wstawiam ustawienia i pomiary:

Pomiary bez obciążnika

Pomiary z obciążnikiem

Końcowe wartości:

Wykonywałem pomiary na jeszcze nie wygrzanym głośniku (aby sprawdzić czy wszystko działa, nie mogłem wtedy jeszcze go wygrzać), o dziwo nie wyskoczył mi błąd dla Estimate Parameters przy środkowym zakresie (20-1000 Hz). Większość wartości jest tego samego rzędu co przy głośniku wygrzanym, poza parametrem VAS, który znacznie się różni, którą wartość powinienem przyjąć do projektowania kolumny?

Parametry głośnika niewygrzanego:
            Last edited by enig123; 24.02.2015, 20:11.

Skomentuj

http://diyaudio.pl/showthread.php/23...roakustycznego

Skomentuj

Rozumiem, że ten link ma potwierdzić, iż podłączenie szeregowe cewek (tak wykonywałem pomiary) będzie najlepsze?

Skomentuj

Kolega wrzuca fotki przez forum. Szkoda zeby za jakis czas fotki zniknely z tematu.

Skomentuj

To czy szereogowo czy równolegle jak widzisz nie ma znaczenia. Bardziej zależy jakie obciążenie uciągnie twój wzmacniacz i z takim lecisz podczas projektowania.

Skomentuj

Rozumiem, ale czy ktoś może powiedzieć mi:

1. czy te pomiary wyglądają poprawnie?
                      2. którą wartość parametru VAS mam zastosować? bo ta dla wygrzanego głośnika jest niedorzeczna, czy mogę zastosować tą dla niewygrzanego, czy powinienem powtórzyć pomiary?
                      3. czy przyjęcie powierzchni membrany jako powierzchni koła o promieniu od środka głośnika do połowy zawieszenia, jest poprawne?
                      4. czy mam wykonać pomiary TS dla głośnika średniotonowego, są chyba zbędne, bo jak wyczytałem to "Nie spotkałem się jeszcze z wyliczaniem obudowy pod głośnik średniotonowy. Najczęściej stosuje się oddzielną komorę/przegrodę na ten głośnik i się ją całą wytłumia." Więc wystarczy zrobić zamkniętą część obudowy i ją wytłumić, czy to prawda?

Co do zdjęć, to chętnie bym je pozmieniał, nawet już wrzuciłem zdjęcia na tą forumową wrzutkę, ale nie mam już opcji edycji idzie to jakoś obejść?
                      Last edited by enig123; 24.02.2015, 21:24.

Skomentuj

Wykonałem obliczenia za pomocą WinISD, dla wartości, które wyszły mi z pomiarów (VAS przyjąłem 6,48l czyli wartość, dla głośnika niewygrzanego, gdyż nadal nie wiem czy obliczyłem poprawnie Sd, więc nie wykonywałem pomiarów ponownie). Reszta parametrów wydaje się być w normie, VAS jest chyba za małe? Pojemność kolumny wyszła mi 19l, częstotliwość strojenia 58Hz, długość tunelu o średnicy 6,8cm wyszła 12,13cm.

1. Powinienem kupić tunel o długości 16cm i go przyciąć, czy standardowa długość 12cm będzie wystarczającym przybliżeniem (1mm)?

Dla obliczonych wartości wykonałem projekt kolumny, położenie głośnika wysoko tonowego wyznaczyłem z trójkąta pitagorasa tak jak było w jednym z artykułów na forum. Resztę głośników umieściłem możliwie blisko siebie.

2. Tunel umieściłem na oko jak w innych projektach, powinien być niżej, wyżej?
                        3. Czy powinienem dodać wzmocnienie pomiędzy niskotonowcem a tunelem?

Last edited by enig123; 25.02.2015, 16:05.

Skomentuj

Powinienem dodać nowy wątek, lub umieścić go w innym dziale (jakim)? Czy moje pytania są zbyt głupie i powinienem zacząć wszystko od początku?

Skomentuj

Trochę się bajzel zrobił i nie ogarniam :). Rozumiem że masz dużo pytań ale po kolei.
                            1. Jakiej średnicy jest głosnik niskotonowy, średniotonowy ?
                            2. Jak mierzyłeś parametry T-S ? BO masz Baaardzo poszarpany wykres impedancji.
                            3. Possition area czyli SD głośnika ile CI wyszło według obliczeń ?
                            4. Nie zapędzaj się jeszcze z tymi symulacjami tylko najpierw trzeba zrobić porządne pomiary T-S.
                            5 Zwracaj uwagę na jednostki! zobacz jaką masz jednostkę parametru Vas.

Skomentuj

1.Niskotonowy: średnica do zawieszenia 12cm, z zawieszeniem 14,5. Sredniotonowy" średnica do zawieszenia 12,5cm, z zawieszeniem 14cm (zaznaczone na zdjęciach)

niskotonowy

średniotonowy

2. Pomiary wykonywałem według artykułu z forum, metodą dodanej masy (plastelina dokładnie odmierzona 10g). Głośnik podparty na 2 książkach, przyduszony oburącz do podłogi.Pomiary rozpoczęte na "ciepłym" głośniku tuż po godzinie wygrzewania, dzień wcześniej też był wygrzewany godzinę.

3. SD wyliczyłem z prostego wzoru na pole koła, średnicę przyjąłem 13cm (do połowy zawieszenia). Pi*65^2 = 132700 mm^2 = 20,569 in^2 (widać te wartości na wcześniejszych zdjęciach).

4. Podejrzewam, że jeśli jest strasznie poszarpany to muszę lepiej umocować głośnik?

5. Przez cały czas sprawdzałem jednostki. VAS dla głośnika niewygrzanego wyszło 6,5L (chyba trochę mało w porównaniu z głośnikami o podobnych pozostałych parametrach, program przyjął 2 zakres 20-1000 Hz przy Estimate Parameters), dla wygrzanego wyszło prawie 1000L (niemożliwe, błąd mógł wynikać z tego, że program nie chciał przyjąć żadnego zakresu dla Estimate Parameters, choć reszta parametrów jest podobna do tych z pomiaru głośnika niewygrzanego).

Głośnik niewygrzany

Głośnik wygrzany

6.Co do powtórzenia pomiarów to chciałem to zrobić, ale od zakończenia 2 pomiarów walczę z SW. Działał normalnie (z włączoną kompatybilnością z XP i uruchamianiem jako administrator) i nagle, bez powodu zaczął wyrzucać błędy "Appcrash" i od tej pory z nim walczę. Jakieś pomysły co z tym zrobić?
                              Last edited by enig123; 27.02.2015, 23:29.

Skomentuj

1. czy te pomiary wyglądają poprawnie?
                                wyglądają źle
                                2. którą wartość parametru VAS mam zastosować? bo ta dla wygrzanego głośnika jest niedorzeczna, czy mogę zastosować tą dla niewygrzanego, czy powinienem powtórzyć pomiary?
                                różnica midzy wygrzanym przetwornikiem niskotonowym a nie wygrzanym siedzi tylko wi wyłącznie w częstotliwosci rezonansowej a zarazem doborci cłakowitej przetwornika. Tyle. Nie mierz od razu po wygrzewaniu przetwornika, liniowcyh parametrów, bo otrzymasz błędą wartość rezystancji cewki dla DC a dalej się posypie. A otrzymasz błedą ze względu na jej temperaturę.
                                3. czy przyjęcie powierzchni membrany jako powierzchni koła o promieniu od środka głośnika do połowy zawieszenia, jest poprawne?
                                tak
                                4. czy mam wykonać pomiary TS dla głośnika średniotonowego, są chyba zbędne, bo jak wyczytałem to "Nie spotkałem się jeszcze z wyliczaniem obudowy pod głośnik średniotonowy. Najczęściej stosuje się oddzielną komorę/przegrodę na ten głośnik i się ją całą wytłumia." Więc wystarczy zrobić zamkniętą część obudowy i ją wytłumić, czy to prawda?
                                nie potrzebujesz żadnych liniowcyh parametrów do domowego zastosowania. Zajmij się oddzielną komorą, jeżeli jest to koniecznie oraz odpowiednią filtracją.

Skomentuj

Wykonałem dziś ponownie pomiary, znowu wygrzewałem godzinę, ale tym razem odczekałem, aby głośnik przestygł (około 1h). Zauważyłem przy strojeniu, że pomiędzy prawym, a lewy kanałem występuje różnica w amplitudzie (około 100). Próbowałem poprawić okablowanie, ale nic to nie dało.

1Pytanie: Mam nadzieję, że nie ma to wielkiego wpływu na wiarygodność moich pomiarów?

Lewy kanał

Prawy kanał

Lewy kanał

Prawy kanał

Wykonałem 15 pomiarów dla free air i added mass (dla różnych sposobów zamocowania), z których wybrałem 6 najlepszych.

1 para

2 para

3 para

Sprawdzałem różne warianty Estimate Parameters, ale dla całego zakresu i 10-5000 Hz wychodziły bezsensowne wartości, więc dla wszystkich par przyjąłem zakres 20-1000 Hz. Wyniki pomiarów:

1 para

2 para

3 para

2Pytanie: Czy teraz pomiary wyglądają poprawnie? Jeśli nie to proszę o zamieszczenie jakichś poprawnych pomiarów, żebym wiedział do czego dążyć (w artykule jest źle wstawione zdjęcie, jakiś miły moderator mógłby to poprawić : )).

3Pytanie: Jeśli pomiary wyszły dobrze, to mam przyjąć parametry którejś z par (której?), czy policzyć średnie wartości z 3 par?

4Pytanie: Teraz mam przejść do WinISD, aby policzyć pojemność kolumny i wymiary tunelu bass reflex ?
                                  Last edited by enig123; 01.03.2015, 18:35.

Skomentuj

Teraz wyglądają znacznie lepiej.
                                    Tak w ogóle to nie widzę sensu robienia 3way.
                                    Skąd masz te głośniki ? TO jakieś z odzyskanych starych kolumn ?

YY jaka jest wartość VAS w litrach bo znowu masz złą jednostkę. Chyba że umiesz w pamięci przeliczac ft na litry :).
                                    Głośnik ma bardzo wysokie QTS więc obudowa bassreflex nie jest tutaj wskazana. Basu dużo nie będzie z obudowy zamkniętej z takiego małego głośnika.

Jeśli masz już parametry to jak najbardziej możesz przejść do projektowania obudowy w WInISD.
                                    Jak już będziesz chciał robić z tego 3way to pamiętaj żeby odseparować wewnątrz komore niskotonowca od średniotonowca.
                                    Last edited by Rfck; 02.03.2015, 13:55.

Skomentuj

Ogólnie popraw pomiary bo strasznie poszarpane te wykresy wychodzą (choć drugi pomiar lepszy od pierwszego). Coś Ci sinus faluje. Szczególnie widać na górnych połówkach.

Skomentuj

Vas w litrach to 5,75 6,23 6,29 zależ od tego które pomiary przyjąć (nie wiem który najkorzystniej?). Głośniki dostałem, prawdopodobnie pochodzą z sprzętu samochodowego, to źle?

Zamieszczone przez Rfck Zobacz posta
                                        Tak w ogóle to nie widzę sensu robienia 3way. (...)
                                        Głośnik ma bardzo wysokie QTS więc obudowa bassreflex nie jest tutaj wskazana. Basu dużo nie będzie z obudowy zamkniętej z takiego małego głośnika.
                                        Czyli co powinienem zrobić 2way i obudowę zamkniętą, czy jeszcze co innego (jest jeszcze średniotonowy, zdjęcia na początku wątku)?

Zamieszczone przez Artmag Zobacz posta
                                        Ogólnie popraw pomiary bo strasznie poszarpane te wykresy wychodzą (choć drugi pomiar lepszy od pierwszego). Coś Ci sinus faluje. Szczególnie widać na górnych połówkach.
                                        Jeszcze solidniej zamocować, czy coś innego poprawić?

Wstawiłem parametry 3pary do WinISD i EBP wyszło 93,1 więc program zaproponował bass-reflex (ale to chyba nie jest warunek decyzyjny). Alignment pozostawiłem zaproponowany przez program C4/SC4 (Sub-)Chebyshev".

Wyniki wyszły:

bass-reflex:
                                        43,17l 44,73Hz,
                                        tunel średnica 82mm i 12,32mm

zamknięta:
                                        67,06l 85,38Hz

Więc chyba korzystniej bass-reflex, chociaż obie pojemności wydają się dość duże?
                                        Last edited by enig123; 02.03.2015, 15:08.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X