Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

FAQ - pomóż stworzyć bazę pytań i odpowiedzi

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

pisz

moze wiele z nich bedzie sie powtarzalo

Skomentuj

Tak na szybko z glowy:

Budowanie

- Jaki matierał nadaje się do budowania obudowy kolum i dlaczego?

- Czym skręcać, czym kleić obudowy?

- Po co wykonywać frezy pod głośniki i jak je wykonać?

- Na co wpływa i czy konieczne jest stosowanie wygłuszenia kolum? Czy są różne rodzaje wytłumienia?

- Co to jest strojenie obudowy?

- ABC fornirowania oraz metody kładzenia (wikol+prasa. wikol+zelazko, klej kontaktowy + docisk, podciśnieniowo)

- Kiedy stosować obudowy otwarte, a kiedy zamknięte?

- Kiedy lepiej wybrać rozwiązanie 3-drożne kolum, a kiedy inne?

- Jak dobrać wielkość głośników do obudowy?

- Jak poprawnie wyliczyć litraż kolumn?

- Czy grubość ścianek obudowy ma znaczenie? Po co stosować dodatkowe wzmocnienia?

- Kolce, czy jest sens ich stosowania I do czego służą?

Przetworniki

- Jak czytać parametry głośników i na co one wpływają?

- Czy lepiej kupić do projektu głośnik niskototnowy i średniotonowy, czy lepiej jeden średnio-niskotonowy?

- Umiem lutować, ale nie mam wiedzy elektrycznej, Do czego służą poszczególne elementy zwrotnicy i jakie mają wpływ na brzmienie?

- Czy ma znaczenie grubość i rodzaj kabla przy podłączaniu głośników do zwrotnicy?

- Jaki wpływ ma długość i szerokość tunelu bass-reflex na brzmienie?

Jutro pomysle nad kolejnymi

Skomentuj

wiekszosc tego jest na forum - np zabytkowe arty na stronie glownej

moze ktos chetny do odpisania?

Skomentuj

Mam pytanie w jakim stopniu zastosować wytłumienie w tych kolumnach ?
          Informacja
          Jak mocno wytłumić/wygłuszyć obudowę/kolumnę?

Wygłuszenie stosujemy wedle naszego uznania. Słuchamy kolumny bez wygłuszenia, wygłuszamy ją prawie maksymalnie i znowu słuchamy.
          wyciągamy wnioski.
          Jeżeli grało lepiej bez wygłuszenia to je wyciągamy.
          Jeżeli grało lepiej z wygłuszeniem to dalej bawimy się jego ilością i dobieramy pod swój gust i to co nam się podoba.

Wygłuszenie kolumny nie zawsze jest wymagane!
          Ogólnie obudowy b-r wygłusza się słabo lub wcale.
          Ewidentnym wyjątkiem jest tutaj GDN 18 AWX, który bez wygłuszenia strasznie dudni. trzeba go zawsze mocno tłumic!

Czym wygłuszyć/wytłumić obudowę/kolumnę?

Kolumny najczęściej wygłusza się watoliną (watolina, owata, ocieplina, batting, wadding).
          Produkt ogólnie dostępny w różnych grubościach.
          W tanich masowych kolumnach znajdziemy filc, a raczej twór filco-podobny, czyli maty tworzone ze ścinków materiałów.
          Gąbka jak najbardziej też się nadaje
          "Hi-end'ową" alternatywą jest wełna owcza. Oczywiście taka nie przerobiona na nici czy sweterek
          Wełna mineralna (taka do ociepleń dachów) pod względem akustycznym się nadaje, ale nie zalecamy jej stosowania z powodu pylenia!
          Tonsil kiedyś używał takich mat, ale pakował je w woreczki foliowe. No może jeszcze w obudowie zamkniętej od biedy da się to użyć.

czego NIE STOSOWAC:
          -styropian!
          -pianka pod panele podłogowe! (ta plastikowa z zamknietymi porami. podkłady typu "superfloor" nadają się jako warstwa tłumiąca)
          -wszelkie pianki o zamkniętych porach
          -inne (jakie?)

Skomentuj

Jak rozkleić głośnik?

metody są 3

1. mechaniczna. dziala w przypadku malych glosnikow gdzie uzyte sa raczej slabe kleje. trzeba delikatnie podwazyc klej i resor zeby gdzies zaczac. pozniej delikatnie podciagac np malutkimi szczypcami
            2. chemiczna. rozpuszczalnik ksylenowy - zmiekczy klej i bedziesz mogl latwiej to odkleic mechanicznie (dotyczy glownie klejow typu butapren i podobnych)
            3. termiczna. to stosuje najczesciej. uzywam do tego mikropalnika

podgrzewasz kosz pod resorem (nie w miejscu - na niewielkim łuku) az bedziesz widzial jak pojawiaja sie pecherze na kleju. wtedy tylko lekko podwazyc np plaskim srubokretem i dalej juz latwo idzie

uwazaj zeby przy tych czynnosciach nie przegiac/polamac membrany!
            uwaga na opary! w przypadku kiedy ktos uzyl kleju cyjanoakrylowego (kropelka, superglue) to opary sa toksyczne i bardzo szczypia w oczy!

powyzsze metody nie dotycza klejow zywicznych! tego czegos nic nie ruszy :(

Skomentuj

Kiedyś wyobrażałem sobie budowę kolumn, wszystko było okej ale przyszedł czas na fornir :)

-Wycinanie frezów pod głośniki, przed czy po fornirowaniu, oraz czym.

-Czy na każdy bok kolumny stosujemy osobny płat forniru, jeżeli tak to jak najlepiej wykończyć brzegi / rogi / kanty kolumn, gdzie widać grubość forniru.. (i czy w ogóle występuje ten problem po przyklejeniu xD nie chce w przyszłości polecieć na takich błahych szczegółach :))

@edit

Paweł spokojnie, na wszystko jest czas, forumowi wyjadacze może mają inne ważniejsze zajęcia niż odpowiadanie laikom :)
              Last edited by SowaZ; 17.04.2015, 23:42.

Skomentuj

panowie, ja jestem sam i brak mi sily i czasu...
                koledzy moderatorzy tez sa zajeci

jak mam zainteresowac innych do pomocy?
                jakies nagrody? (mam na mysli 2 propozycje )

Skomentuj

sugeruje, aby zamiast udzielać pelnych odpowiedzi do pytań, które są już na forach rozpracowane dawać tylko linki do nich ...

Skomentuj

ale nie wszystko jest w jakims konkretnym miejscu
                    np link do tematu o fornirowaniu - OK
                    ale "jaka jest kolejnosc fornirowania" latwiej odpisac. przeciez nie bedziesz linkowal setek postow :p

Skomentuj

Panowie, czy byłby ktoś uprzejmy i stworzył mini poradnik do Arty? Coś na wzór SW Yoshiego. Chodzi mi, przede wszystkim, o metodologię samego pomiaru. Oczywiście im więcej tym lepiej. Dziękuję.

Skomentuj

Od dawna się o tym mówi i przydało by się to, jest bardzo dużo cennych uwag już na forum ale rozrzuconych po tematach czasem nawet takich że ciężko było by wpaść że może być w nim coś interesującego

Skomentuj

Z Elektroniki,
                          -Pierwsze uruchomienie wzmacniacza
                          Gdzieś to było opisane, ale gdzie... powinno być tu myślę.

Skomentuj

Informacja
                            Pierwsze uruchomienie UNIAMPa

http://mariuszelektro.elektroda.eu/uni.html

Skomentuj

temat do opracowania:

projektowanie zwrotnic
                              dlaczego nie stosowac kalkulatorow itp itd

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
                                dlaczego nie stosowac kalkulatorow itp itd
                                Mam gdzieś swój stary artykuł na ten temat oraz pokazane filtrowanie z elementami z kalkulatora. Muszę go lekko poprawić tylko.

Skomentuj

Jak obliczyć moc wzmacniacza?
                                  http://diyaudio.pl/showthread.php/25...l=1#post451996
                                  oraz
                                  https://www.youtube.com/watch?v=XV1aj1JzcNU od 0:55

Skomentuj

Jak rozmieszczać/nie rozmieszczać cewki w zwrotnicy

https://diyaudio.pl/i/26229/b4fdc493...1438349063.gif

Skomentuj

kalk.pdf

Oto mój art odnośnie zwrotnicy w kalkulatorze, zapraszam do przeczytania, krytyki, wprowadzenia poprawek itd. itp.
                                      Przypominam również że art jest skierowany do POCZĄTKUJĄCYCH stąd wiele aspektów nie zostało poruszonych, starałem się pisać jak najmniej bo przecież komu się chce czytać
                                      Last edited by Rfck; 01.08.2015, 20:25.

Skomentuj

Postaram się zrobić art do końca wakacji jak w amatorskich warunkach polakierować kolumny. W miarę przystępny z wykorzystaniem typowego amatorskiego sprzętu.
                                        Mam nadzieję, że dotrzymał terminu :(

Skomentuj

Czaruję...
                                        X