Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Accuphase P-7100

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

[wzmacniacz] Accuphase P-7100

Generalnie staram się omijać jakieś większe dokumentacje projektów, które tworzę, tym bardziej jak nie są one tworzone z myślą o publicznych użytku, ale w tym wypadku będzie inaczej. Wzmacniacz na bazie Accuphase P-7100 skończyłem prawie rok temu, dzisiaj zauważyłem, że na telefonie mam jeszcze zdjęcia z poszczególnych faz składania tego wzmacniacza, więc i w sumie szkoda byłoby je zmarnować.

W każdym wypadku będzie krótko, same obrazki :)

Okablowanie zostało jeszcze raz zmienione, ale nie mam już zdjęć.

Końcowy efekt:

Film z działania wskaźników:

Wzmacniacz nie posiada układu odcinającego kolumny. Zapewne kiedyś dodam :)

Jak gra? Krystalicznie, generalnie tego oczekiwałem.

Myślę, że prędzej czy później sprzedam ten wzmacniacz, ponieważ interesuje mnie jeszcze coś mocniejszego :) Nie jestem pewien czy będzie to DIY czy może gotowy produkt. Na początku zobaczę jaką moc mogę osiągnąć z P-7100/P-5000 w konfiguracji mostkowej i zobaczymy, czy będzie to wystarczające.

Ładna sztuka w każdym razie, cieszy oko i za pewne ucho też

Skomentuj

Bardzo fajny wzmak. Poszła nominacja na odznaczenie

Skomentuj

Udostępniłbyś kilka informacji na temat tego jakie zasilanie itp. Świetne wykonanie frontu. Ile mm ma front?
        Volumio -> Amanero -> AK4490 -> SENCOR SA-6630 -> JVC 10"

Skomentuj

Dzięki :) Kwestia zasilania:

55-0-55 VAC dla OPS.
          60-0-60 VAC dla VAS.

Front jest aluminiowy, grubość 10 mm.

Skomentuj

Przede wszystkim plus za muze
            Dwa, kolejna buda, ktora nie ma szpetnych wkretow na froncie.

O elektronice nie pisze, kosmos kurde hehe.

Skomentuj

Piękna sztuka .3lite.
              Schludnie i klasycznie, to lubię!
              Kawał dobrej roboty!
              marcinsywala.pl
              Cambridge Audio Stream Magic 6 | Power Amplifier Class D Hypex 2x Ncore NC2k | T29MF001 + MW16P-4 + 2xTIW 200 XS

Skomentuj

Niezły klocek, tylko zastanawia mnie jedno, robisz już te klony na bogato to dlaczego nie dual mono, płaskowniki aluminiowe pod trany, no i front nie powala z nóg..

Skomentuj

Zamieszczone przez SowaZ Zobacz posta
                  płaskowniki aluminiowe pod trany
                  Coś nie tak z nimi? :)
                  marcinsywala.pl
                  Cambridge Audio Stream Magic 6 | Power Amplifier Class D Hypex 2x Ncore NC2k | T29MF001 + MW16P-4 + 2xTIW 200 XS

Skomentuj

Oprócz materiału wszystko oki :) Miedziane lepiej przewodzą ciepło.

Skomentuj

Ale tez dłużej pozostają ciepłe
                      Wiec słabiej oddają cieplo
                      Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Zgadzam się, że płaskownik miedziany jest lepszy, ale nie zgadzam się z tym, że jest on wymagany i wniesie jakiekolwiek większe zmiany temperaturowe. Z moich testów wynika, że temperatura bez problemu jest rozprowadzana do radiatorów, nawet przy głośnym graniu. Temperatura między płaskownikiem a radiatorem różniła się maksymalnie o kilka stopni Celsjusza. Oczywiście miałem podobne wątpliwości do odprowadzania ciepła i właśnie dlatego przeprowadzałem testy.

Skomentuj

Konkretny sprzęt. Mam jedno pytanie, gdzie można dostać takie blachy do łączenia powierzchni bocznych obudowy z dołem/górą? Są specjalnie robione pod projekt czy w sprzedaży są również uniwersalne?

Skomentuj

Modushop
                            marcinsywala.pl

Skomentuj

Zamieszczone przez lklukasz Zobacz posta
                              Ale tez dłużej pozostają ciepłe
                              Wiec słabiej oddają cieplo
                              Mógłbyś to rozwinąć?

Skomentuj

Miedź jest lepszym przewodnikiem ciepła, ale za to gorzej go oddaje do otoczenia. Reasumując jak chceż doprowadzić ciepło do radiatora, lepiej jest użyć miedzi,

Wpisz miedź vs aluminium i chyba drugi link w google

Skomentuj

Nie chce tutaj zaśmiecać tematu .3lite, więc ewentualną dyskusję można od razu przenieść gdzieś do spam postu, ale generalnie twierdzenie że miedź "gorzej oddaje ciepło" jest trochę wzięta w z kosmosu.
                                  To że "dłużej zostają ciepłe" to strasznie nieprecyzyjne stwierdzenie, ale w pewnym sensie tak, bo przy tej samej temperaturze, zmagazynuje więcej energii niż aluminium (pojemność cieplna na jednostkę objętości). Należy pamiętać że Temperatura to nie to samo co Ciepło (energia) !

Szczerze mówiąc, sam teraz straciłem pewność w tej kwestii, przeczytać można bardzo wiele różnych opinii i "faktów" na ten temat, brakuje mi naukowego (bo posty na forach w internecie można sobie...) opisu wpływu pojemności cieplnej/przewodności ciepła na wymianę temperatury z otoczeniem. Chyba będzie trzeba sięgnąć po książkę "Chemia Fizyczna" :)

Ale w kwestii użycia miedzianych płaskowników - bez dwóch zdań będą lepsze niż aluminiowe, pytanie czy ta różnica jest na tyle duża, żeby o nią walczyć :)

Skomentuj

Pewien nasz znajomy doktor z dziedzin ściśle związanych z wymianą ciepła przeczytał ten temat i stwierdził, że teoria teoria wyższości aluminium nad miedzią jest fałszywa :) Niestety, stwierdził też, że nie ma zamiaru wdawać się w dyskusję z powodu braku czasu.

Muszę wspomnieć, że gdyby nie on, to kupiłbym już oryginalny Accuphase P-800. Niestety, kupił go przede mną :)

Skomentuj

No ale jak falszywa? skoro miedz ma znacznie lepsze parametry pod tym względem?

Skomentuj

Przeczytaj jeszcze raz Nie jestem pewien do którego postu się odnosił, ale kazał wspomnieć :)
                                        Last edited by .3lite; 20.06.2015, 20:29.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X