Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Automatyczny włącznik odkurzacza warsztatowego.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Automatyczny włącznik odkurzacza warsztatowego.

Witam!
    Nabyłem ostatnio odkurzacz warsztatowy w Lidlu. Jak do tej pory sprawuje się dobrze. Jednak brakuje mi dodatkowego gniazda do zasilania frezarki czy szlifierki.
    Znacie jakiś prosty schemacik jak taki układ wykonać.

Przekaźnik z przewiniętą cewką (przekaźnik prądowy, możesz poszukać gotowego) wpięty w szereg z zasilaniem danego elektronarzędzia.

Opcja druga, pomiar prądu i uruchamianie przekaźnika elektronicznie.

Skomentuj

A jak to jest zrealizowane w tych marketowych odkurzaczacz?
      Co masz na myśli z przewinietym przekaźnikiem?

Skomentuj

Najpierw trzeba się pozbyć starego uzwojenia i nawinąć doświadczalnie grubszym drutem nawojowym.
        Stosunkowo łatwo można to zrobić z R15, tylko należy pamiętać żeby była to wersja AC.
        Gdyby styki nie wyrabiały z odkurzaczem, to można jeszcze dorzucić zwykły stycznik.
        Last edited by ampli; 22.12.2015, 21:54.

Skomentuj

Tylko czy R 15 mi sie zmieścić w obudowie? Jakim mniej wiecej drutem trzeba taką operację przeprowadzić?

Skomentuj

Robiłem próby z drutem DNE0.7 (czy coś podobnego), jakieś kilkadziesiąt zwojów, ale finalnie nie zmontowałem tego z odkurzaczem, więc nie wiem jak taka cewka poradzi sobie termicznie z frezarką.

Masz w obu urządzeniach regulację obrotów?

Skomentuj

Frezarka to Bosch POF 1400 ACE
              Szlifierka Bosch PBS 75 AE

Skomentuj

Problem polega na tym, że cewka musi być tak nawinięta, by zadziałała przy najmniejszej mocy, ale i wytrzymała przy największej (większa ilość zwojów = więcej ciepła).

Trochę mądrzejsze rozwiązanie, ale wykorzystuje podobną zasadę działania.
                http://circuit-labs.blogspot.com/200...itcher-ii.html

Skomentuj

Poćwicz formułowanie zdań bo to co napisałeś to chyba dla Ciebie samego jest zrozumiałe. Domyślam się, że chcesz by odkurzacz się włączał po włączeniu frezarki / szlifierki.

Po co kombinować z jakimiś przekładnikami chłopy, roboty sobie robicie.

Jeśli te trzy urządzenia są zasilane 230VAC to wyprowadź sobie gniazdo za włącznikiem szlifierki czy frezarki i do niego wpinaj odkurzacz bez włącznika.

Skomentuj

Sawa Nie wiem czy widziałeś/ pracowałeś na odkurzaczu z gniazdem na narzędzie to byś się domyślił że mowa o takim załączające odkurzacz przy starcie narzędzia.
                    Jak sobie wyobrażasz żebym z narzędzia wyprowadzał dodatkowy kabel?
                    Żeby mi się jeszcze dodatkowo plątał w polu pracy? Takie pomysły odpadają.

ampli Ten pomysł z kontaktronem jest całkiem prosty i na płytce będzie malutki.
                    Postaram się zrobić takie coś i przetestować.

Mile widziane dalsze sugestie i pomysły.
                    Last edited by Adzik94; 23.12.2015, 16:01.

Skomentuj

Rzuć okiem. Może to Ci podpasuje.
                      Załączone pliki

Skomentuj

Kiedyś przerabiałem ten temat .Ten schemacik co podany jest wyżej wprawdzie działa ale niestety tylko chwilę .Zrobiłem coś takiego i okazało się że z triaka wydziela sie takie duże ciepło że po chwili triak pada.W sumie załatwiłem sobie oryginalną płytke z odkurzacza. Ten większy schemat wydaje sie być ok
                        Możesz spróbować polować na jakiś padnięty odkurzacz z takim regulatorem lub w Rzeszowie jest firma Profi może jakbyś zadzwonił do nich to może udało by się kupić ich wyrób tzn sam regulator .

Skomentuj

Skoro masz taki regulator mógłbyś wrzucić zdjęcie i może coś rozrysować?

Skomentuj

Fajnie gdybyś zrobił zdjęcia od strony elementów i od strony ścieżek oraz spisał wartości. Może uda sie zrobić schemat i płyteczkę.

Skomentuj

z tym jest problem bo płytka jest niemal upchana do odkurzacza i sporo musiałem się namęczyć żeby wszystko poupychać i poskładać , montowałem to do Profi I pod głównym zbiornikiem obok kółek jezdnych i wszystko jest poutykane na siłę

Skomentuj

Skrobnąłem płytkę z tego co podesłał ampli do nowego roku może skleje do kupy i przetestuje.

Skomentuj

Nie mam zapotrzebowania na taką płytkę, ale czytając temat coś mi wpadło do głowy. Nie dałoby się tego prościej i lepiej rozwiązać? Zwykły pomiar prądu np.bocznikiem i po przekroczeniu określonej wartości załączanie przekaźnikiem innego obwodu(odkurzacza). Pomysł czysto teoretyczny, ale może ktoś coś podłapie :) Ten układ co podesłał Ampli jest ciekawy, ale elementem krytycznym jest cewka L1 od której zależą parametry całego obwodu.
                                  Last edited by DiGiCo; 25.12.2015, 11:19.

Skomentuj

Szlifierka ma 750W a frezarka 1400W. Jak dobiore dawkę tak na szlifierke drubszym drutem to i frezarke powinno wytrzymać.

Skomentuj

Temat sprzed kilku miesięcy ale może komuś się przyda.
                                      Zrobiłem tan układ na triaku z małymi modyfikacjami i działa bardzo dobrze.
                                      Zmiany:

diody prostownicze - 10A
                                      triak bt139 (16A) z małym radiatorem z aluminiowej blaszki
                                      usunąłem kondensator c1 i rezystor r2, bo odkurzacz "piszczał" kiedy był w "stand by"

mg

Skomentuj

To zasilasz układ napięciem 230V? Co na to dioda zenera i kondensator C2? Chyba, że jestem w błędzie co do roli C1. To ten układ http://circuit-labs.blogspot.com/200...itcher-ii.html ?
                                        Last edited by Jacek Zieliński; 02.04.2016, 09:28.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X