Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Brak opóźnienia w SW.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Brak opóźnienia w SW.

Witam

Jako, że to mój pierwszy post, chciałem wszystkich serdecznie powitać.
    Przyszedł w końcu czas na budowę nowych monitorów na GTC 15/40/1,
    które dostatecznie długo leżakowały :-). Przygotowałem sobie kompa na WinXP
    jako stanowisko pomiarowe, zmontowałem jig-a i odpaliłem starego,
    poczciwego Speaker workshop-a. Karta to zintegrowana VIA, no i tu zaczynają się schody- chyba,
    bo prawie nie ma opóźnienia, tzn. jest ok 0,1ms i jakoś nie chce mi się wierzyć, że ta karta jest
    tak wybitna :-). Miał ktoś z Was takie przygody ??
    Poniżej screen:

Pozdrawiam
    mg

Nie przejmuj sie, działaj dalej. Sprawdź tylko czy faktycznie sygnał jest przepuszczany przez kable. Wyciągnij wtyczkę z wejścia liniowego i nagraj jeszcze raz, jak znikną sinusy z wykresów to jest ok i wszystko działa dobrze. Czasem udawało się tak skonfigurować kartę że nagrywała przez mikser a nie wejście liniowe i wtedy wszystko wychodziło aż za dobrze do momentu kalibracji impedancji ;-)

Skomentuj

Po wyjęciu kabla przestaje nagrywać, to sprawdziłem. Sygnał idzie przez mikser jak zaznaczę "line in" w odtwarzaniu lub jak zainstaluje cały soft od karty, który zawiera własny mikser(deck).
      Kalibracja przechodzi ok, pomiar impedancji głośnika też się wykonuje.
      Mam wrażenie, że zaraz po instalacji winXP i zainstalowaniu karty widziałem jakieś opóźnienie, ale potem znikło, po zabawach ze sterownikami.
      Dzięki, w weekend porobię jakieś pomiary głośnika, zobaczymy co wyjdzie.

Z ciekawości sprawdziłem na win 7, tam sinus nagrany czasem zaczyna się czasem przed sygnałem :-)

Widzę że ceny SoundBlaster-ów live 5.1 zaczynają się od 20pln z przesyłką, chyba kupię na próbę,
      bo z tego co wyczytałem na forum wiele osób z nich korzysta z powodzeniem.

mg

Skomentuj

Sprawdź czy masz stabilną tą wartośc opóźnienia Sound > loop record
        jak tak to wartość opóźnienia wpisz w Preferences > Debug > Latency

Potem Interchanel time delay pomiedzy in.l a in.r (przybliz sporo początek wykresów i porównaj) Options > preferences > general > i na dole. Może to też być wartoś ujemna.

Skomentuj

Sprawdzałem jak mam u siebie. Opóźnienie nagrywania jest w okolicach 0.8ms.

Skomentuj

Witam

Opóźnienie zostawiłem bez zmian, jest stałe i tak małe, że chyba nie warto przy nim grzebać.
            Jestem po pierwszych pomiarach, wygląda że coś tam działa :-)

Było kilka niespodzianek m.in okazało się że coś nie kontaktuje w jednym kanale wzmacniacz i wykresy były "rosnące",
            tzn była ok 20dB różnica pomiędzy początkiem i końcem zakresu pasma głośnika. Po godzinie walki zmieniłem w ramach
            zabobonów kanał i wszystko "się naprawiło".
            Niestety moje pomieszczenie jest bardzo małe (ok 3m x 3m ) więc jest dużo odbić, wykres puls responce jest bardzo poszarpany,
            spróbuje się gdzieś przenieść, bo próby wytłumienia nie dają nie dają wiele.

Co do samych pomiarów ch-ki głośnika GTC 15/40/1, trochę nie pasuje mi dołek na ponad 3dB, który pojawia się ok 1-2 kHz. Wg producenta
            nie powinno go tam być. Niestety nie mogę wkleić wykresów, bo nie otwiera mi się w pracy projekt zapisany w domu, po prostu wywala się SW.
            (wie ktoś dlaczego?). Czy sam wzmacniacz może wprowadzać takie kwiatki, dodam że jest to stara Unitra ŁZR PW 3015.
            Dziś też coś spróbuję pomierzyć i wstawię screeny.

mg
            Last edited by gosoft; 02.02.2016, 10:08.

Skomentuj

Otwieranie projektów w SW to dość dziwna sprawa bo nie wiadomo od czego zależy. Mi w pracy na win7 też się nie otwiera. Musze odpalać przez maszynę wirtualną gdzie mam win XP. Tymczasem w domu na win7 na dwóch komputerach nie mam z tym najmniejszego problemu.

Jeżeli chodzi o poprawność pomiaru. Pierwsza sprawa, czy dobrze mierzy impedancję? Zmierz rezystor wbudowany w JIGa (ustaw tryb calib 16 ohm) i powinieneś mieć na wykresie idealnie płaską linię w okolicy 16 ohm. Można zmierzyć jakiś inny rezystor podłączony do zacisków JIGa. Jeżeli tak nie jest to masz coś źle w układzie komputer-jig. Jeżeli jest dobrze to można mierzyć z mikrofonem.

Przy pomiarach mikrofonem zwróć uwagę na wysokość piku głównego przy pomiarze pulse. Jeżeli plik jest bardzo niski (dużo poniżej 1k, gdzięś w granicach 100-200 lub mniej) a sygnał podany na głośnik jest dość mocny (dość głośno szumi) tzn że masz problem z mikrofonem/preampem. Zwykle problemem bywają zbyt niskie wzmocnienia preampów. Impuls główny przy pomiarze pulse powinieneś mieć w okolicach 2-3k, przynajmniej ja tak mam u siebie. Jeżeli pulse jest OK to wszystko powinno przebiegać prawidłowo i system powinien dobrze mierzyć.

Niekiedy , przynajmniej u mnie, pojawiają się problemy z nagrywaniem. Ale to wina sterownika/systemu. Dlatego przy każdym odpaleniu SW sprawdzam przy ustawieniu jiga w tryb direct, czy nagrany sygnał testowy jest na odpowiednim poziomie. Czasem mam tak, jakby karta włączała jakiś boost i zamiast sinusa mam prostokąt (obcięte sinusy) i wówczas pomiary są zupełnie przekłamane.

Skomentuj

Mi nie odwiera w pracy ani na Win 7 ani na XP :-( , trudno.
                Resztę sprawdzę wieczorkiem

mg

Skomentuj

SW musi widzieć jakąkolwiek kartę z nagrywaniem i odtwarzaniem, inaczej nie otworzy się. Warto sprawdzić w ustawieniach dźwięku czy nie mamy powyłączanego czegoś.
                  Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Faktycznie na XP w VMwarePlayerze nie przechodzi nawet test karty dzwiękowej, ale na Win7 w pracy test przechodzi, z dźwiękiem wygląda, że wszystko ok,
                    a też się wywala.

Zmierzyłem impedancje rezystorów 16,2 ohm i 8,2 ohm, wykres nie jest linią prostą,
                    może ma jakieś znaczenie, że to rezystory drutowe?

Ale wracając do pomiarów, straciłem wczoraj prawie cały wieczór, bo okazuje się że nie da się zrobić pomiarów przy użyciu amplitunera 5.1 (w trybie stereo).
                    Podłączyłem go, żeby sprawdzić, czy jest jakaś różnica w stosunku do tej Unitry. Efekt jest taki, że normalnie słychać szum z głośnika, ale "puls impulse"
                    wygląda tak:

natomiast po przełączeniu na Unitrę tak:

niestety nie mogę się pozbyć tych śmieci za impulsem w tym małym pokoju, będę próbował się "przeprowadzić"

Poniżej pomiary OnAxis:

i NearField + OnAxis:

i Splice przy 750hz

Wszystkie te pomiary są "na szybko", bo większość czasu pochłonęła mi wczoraj walka z tym amplitunerem,
                    sprawdziłem dosłownie wszystko: kable , jiga, przeinstalowałem SW i sterowniki karty.

Za wszelkie uwagi będę wdzięczny.

mg
                    Last edited by gosoft; 03.02.2016, 08:18.

Skomentuj

Zamieszczone przez gosoft Zobacz posta
                      Zmierzyłem impedancje rezystorów 16,2 ohm i 8,2 ohm, wykres nie jest linią prostą,
                      może ma jakieś znaczenie, że to rezystory drutowe?
                      Drutowy rezystor nie powinien mieć znaczenia. Możesz spróbować skalibrować kartę tak aby sygnał na wyjściu był trochę mocniejszy a nagrywanie przyciszyć. Może poprawi to pomiar impedancji. Jak możesz to sprawdź sobie wykres Measurement.calib w folderze System . Powinien być gładki, jeżeli jest zaszumiony to będzie oznaczać problemy z kartą muzyczną/komputerem i zakłóceniami w kompie. Generalnie pomiar impedancji na niskich częstotliwościach zwykle jest obarczony większym szumem.

Pulse głośnika na pomiarze z unitry ma dość dobry poziom. Wystarczający do dobrego pomiaru. Przyczyną poszarpania pomiarów jest szybkie pierwsze odbicie, już po niecałych 2ms od impulsu głównego. Masz coś od czego się odbija. Jaką masz konstrukcję mikrofonu ? Pisałem o tym tutaj http://diyaudio.pl/content.php/98-Po...ydatnych-porad w 5 punkcie. Jak bardzo zmienia się pulse tylko i wyłącznie po zmianie konstrukcji mikrofonu. Zasada jest taka aby między kolumną a mikrofonem i w okolicy nie było żadnych obiektów mogących powodować odbicie. Wg tego co pokazałeś to w okolicy ok 0,5m miałeś coś od czego sie odbiło.
                      Last edited by Yoshi_80; 03.02.2016, 13:01.

Skomentuj

Ze skalibrowaniem tej karty jest właśnie trochę problem, bo poziomy odtwarzania i nagrywania są na poziomie ok 10%, ale spróbuję to jeszcze pozmieniać.
                        Idzie do mnie SB live 5.1 sb0100, powinienem ją mieć na weekend.
                        Mikrofon jest na rurce 50cm i stoi na statywie foto, podobnym do tego z linku. Spróbuję go inaczej ustawić, żeby nogi były dalej od mikrofonu.

mg

Skomentuj

Nie mam tych wykresów teraz przy sobie, ale pamiętam, że też były bardzo poszarpane.
                          Wczoraj pokombinowałem z ustawieniem i wytłumieniem pokoju i trochę się poprawiło, ale do ideału jeszcze sporo brakuje.
                          Czekam na nową kartę dźwiękową, jak ją odpalę to wrócę do tematu.

Porównałem ch-kę tego GTC 15/40/1 z wykresem producenta:

i nawet jest trochę jest podobna

pomierzyłem też 3 głośniki wysokotonowe:
                          2 takie same arv 104-01/8 i gdwk 9/80
                          i niepokoi mnie ten dół pomiędzy 5-10 kHz

Podobny wychodzi przy pomiarze całej kolumny:

Przy okazji rozwiązałem problem amplitunera 5.1, pomiary działają jak używam wejścia multi channel in (chyba coś w rodzaju trybu Direct)

mg

Skomentuj

Niestety mój plik kalibracyjny nie jest za piękny :-)
                            Nadal czekam na nowa kartę dźwiękową. Wczoraj dla testów zmieniłem zasilacz w komputerze,
                            ale bez rezultatów.

mg

Skomentuj

Przepraszam za zamieszanie, wstawione przeze mnie wykresy kalibracyjne są do dupy.
                              gosoft twój ostatni wykres wygląda prawidłowo. Jak skończysz to podłącz byle jaki rezystor pod zaciski JIGa i wykorzystując sygnał "Untitled" (masz tam go) z menu measure wybierz measure impedance i pokaż wykres, oraz powiedz jaki rezystor zmierzyłeś, wartość.

Skomentuj

Czekając na nową kartę złożyłem drugi komputer na inne płycie głównej, z kartą zintegrowaną.
                                Efekty były o wiele lepsze, opóźnienie było ok 3 ms, ale pływające. Mimo to wykresy wychodziły już lepsze.

następnego dnia dostałem SB0100 i opóźnienie jest ok. 1,3 ms i stałe

i jeszcze calib i impedance

pomiarów głośników nie miałem już czasu zrobić, postaram się dziś wieczorem.

mg

Skomentuj

Wzgląda super. Rezystor 5.6 ohm? Nie wygładzaj żadnych ch-tyk do obliczeń i symulacji. Ale na koniec (postprocessing) możesz jak najbardziej do celów podglądowych.

- - - - - aktualizacja - - - - -

Jeżeli przeprowadziłeś prawidłowo kalibrację, bierz jakiś przetworrnik niskoczęstotliwosciowcy, osadź go sztywno i mierz T-S metodą dodania masy.

Skomentuj

No i tyle było radości :(
                                    Coś mi się posypało bo nie mogę skalibrować jig-a, wychodzą mi wartości rez. referencyjnego 12-13 ohm, a rez. szeregowa 2-3 ohm (rezystor referencyjny 7,9-8 ohm).
                                    Jig wygląda dobrze, ale jest dziwna rzecz: jak ustawię go na calib 16 ohm (jig odłączony od kompa) i mierzą rezystancję na bp3-bp4 to jest ok - 16,2 ohm, a kiedy podłączę wyjście z karty do j1 to mam już 11-13 ohm (trochę inne za każdym razem). Na karcie zintegrowanej tego nie ma, na wyłączonym kompie też. Pomiar elementów pasywnych też pokazuje głupoty.
                                    Czyżby karty się sypnęła? Czy u Was zmienia się rezystancja po podłączeniu?

mg

Skomentuj

Chyba rozwiązałem problem, "repeat count" i "use preemphasis"
                                      Zaznaczenie "use preemphasis" powoduje dodatkowo zwiększenie precyzji pomiarów cewek i kondensatorów.
                                      Nie wiem jaki to ma wpływ na charakterystyki częstotliwościowe.

Pamiętam, że zmieniłem na 1, bo mi się czekać nie chciało :)

mg
                                      Last edited by gosoft; 16.04.2016, 21:55.

Skomentuj

Wydaje mnie sie że z Twoim Jigiem jest nie do końca dobrze. Rezystancja kabli powinna być na poziomie 0.2 Ohm. 1 Ohm to jakoś dużo.

Jesli chodzi o przenoszenie plików SW z jednego kompa na inny o ile dobrze pamietam to problem był gdy pliki powstały w systemie 32-bitowym a przenoszone były na system 64-bitowy. Ponieważ obecnie juz nie mam systemu 32-bitowego to nie mogę na 100% tego potwierdzić.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X