Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Wejscie cyfrowe uniamp

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Wejscie cyfrowe uniamp

Witam, chciałbym połączyć uniampa z telewizorem. Jest jeden mały problem - telewizor posiada wyjście toslink oraz słuchawkowe. Jak mogę dorobic do uniampa wejście toslink?

Pozdrawiam.
    Last edited by Devils; 29.01.2016, 11:02.

Kupić sobie dac-a. Choćby i najtańszego najprostszego: http://allegro.pl/konwerter-optyczny...2,1&bi_c=61041 (KONWERTER OPTYCZNY TOSLINK COAXIAL NA 2x CINCH RCA)
    Z programów telewizyjnych i tak taka jakość dźwięku idzie, że to wszystko jedno co to będzie.
    Chyba że używasz tv jako playera, to możesz rozważyć coś lepszego.

- - - - - aktualizacja - - - - -

Cholewa, przepłaciłem. Właśnie dokładnie do takich celów przyszło mi to: http://www.ebay.com/itm/221850731919...%3AMEBIDX%3AIT
    A tu widzę taki: http://allegro.pl/konwerter-optyczny...861796163.html (KONWERTER OPTYCZNY TOSLINK COAXIAL NA 2x CINCH RCA) Prawdopodobnie identyczny tylko z kablami i w obudowie.

Skomentuj

No właśnie jako playera uzywam dlatego przydałoby sie coś lepszego. Tych konwerterow sie boje, ze strasznie popsuja jakość dźwięku.

Skomentuj

Weź z wyjścia słuchawkowego. Do TOSLINK potrzebujesz DAC'a.

Skomentuj

Tylko, że z słuchawkowe idzie dźwięk bez żadnych "efektów" no i za każdym razem gdy chce słuchać na głośnikach z tv musze ten kabelek wypinac

Skomentuj

Możesz użyć wbudowanego DAC'a, tj. wyjście słuchawkowe lub kupić jakiś DAC z wejściem optycznym SPDIF.

Niestety nie ma innego rozwiązania.

Skomentuj

Te tanie chinskie podane przez Micwoja nie popsuja jakoś strasznie jakości? Może coś lepszego polecicie?

Skomentuj

Poczekaj, podłączę to ci po weekendzie powiem czy kupa czy da się grać.
                Ale uni to już w miarę przyzwoity wzmacniacz, może półkę wyżej jakiegoś nostromo do niego?

Skomentuj

Też szukam czegoś podobnego ale po kablu HDMI. Np. coś takiego:
                  http://www.ebay.de/itm/HDMI-Audio-Ex...gAAOSwnH1WaS5t
                  Zadaje sobie to samo pytanie co wy czy to nie pogorszy dzwięku...

Skomentuj

Ale względem czego? Wyjścia słuchawkowego w telewizorze - zazwyczaj są podłe.

Skomentuj

Miałem swego czasu uniego i był spięty czasem pod tv jak miałem dacmagica, nie chciało mi się sprawdzać jak to gra na wyjściu słuchawkowym ale jakiego dasz daca taki efekt otrzymasz. W każdym razie ja czasem sobie radio z satki tak podawałem bo to z ampli po preoucie grało gorzej, a że plazma wyłącza ekran podczas kanału radiowego można było korzystać. Więc jeśli masz zamiar traktować tv jako player to pewnie warto i uni również gra całkiem przyzwoicie więc jak najbardziej warto się pobawić, Sam będę na początek sprawdzać taką małpkę do tv z allegro z tego powodu że na daca V2 przyjdzie jeszcze poczekać a na razie nie mam czasu złożyć czegoś innego

Skomentuj

A ja tego mojego posłuchałem troszkę. Warunki brzegowe: zasilanie z usb telewizora, sprawdzałem pod optykiem (z tv) i coaxialem (z kompa)
                        Poziom sygnału sporo mniejszy niż z nostromo albo xonara dx, pewnie 0,7V. Obsługuje do 96kHz.
                        Odsłuchowo, głównie w porównaniu z nostromo: scena mniejsza, basu mniej, góra mocno chropowata. do celów włączenia telewizji jest ok, lepsza dynamka niż z dziurki tv, Do muzyki się raczej nie nadaje. Może jakby mu lepszy prąd dać, ale nie chce mi się bawić.

Skomentuj

Kupilem zewnetrzna karte muzyczna sound blaster x-fi hd, posiada wejscie i wyjscie toslink oraz chinch. Zobaczymy jak to będzie grało 😁

Skomentuj

Tak jak napisał kolega szastal jakiego DAC-a dasz tak to zagra. Tanie kostki można dostać już do 100zł, a oglądałem już takie za 8tys. Euro
                            http://www.fairaudio.de/test/compute...-2-test-1.html
                            Ale to nie na moją kieszeń dlatego Devils napisz jak sprawuje się ten Creative.

Skomentuj

Jak tylko dojdzie to opisze wrażenia porównując je z wyjściem słuchawkowym w tv :).

Skomentuj

mój przyszedł, brak czasu podłączyć

Skomentuj

szastal Jak tylko znajdziesz czas skrobnij trochę o nim bo jestem bardzo ciekaw. Ja upatrzyłem coś takiego http://www.ebay.de/itm/NEU-Ligawo-Au...3D252272710435
                                  Znam tą firmę tylko z branży IT i myślałem, że specjalizują się tylko w tym. Bo w firmie miałem styczność z kilkoma Switchami czy narzedziami do kabli od nich.
                                  Tu strona producenta jest i po polsku: https://www.ligawo.eu/

Skomentuj

Jakies porownanie z wyjscia sluchawkowego w tv a poprzez ten konwenter?

Skomentuj

Zamieszczone przez Micwoj Zobacz posta
                                      A ja tego mojego posłuchałem troszkę. Warunki brzegowe: zasilanie z usb telewizora, sprawdzałem pod optykiem (z tv) i coaxialem (z kompa)
                                      Wczoraj coś mi się urwał kabelek od zasilania, więc go polutowałem i dorzuciłem jeszcze na kabelek kawałek kondensatora (stwierdziłem że może pomoże) Pod rękę wpadł mi 3300uf, na co mój tv na starcie napisał mi że jest problem z urządzeniem usb i odłącza :) Domyślam się że zanim się kondek naładował to tv stwierdził zwarcie.
                                      Jednak okazuje się że smart tv jest naprawdę smart
                                      Nawiasem mówiąc pooglądałem sobie toto dokładniej i okazało się że to Muse mini usb dac. Spodziewałbym się czegoś więcej po płytce która jest jednak firmowa.
                                      Last edited by Micwoj; 18.03.2016, 09:59.

Skomentuj

Zamieszczone przez Micwoj Zobacz posta
                                        Domyślam się że zanim się kondek naładował to tv stwierdził zwarcie.
                                        Wykryło prąd ładowania kondka, który przekroczył bezpieczny zakres pracy. Wystarczy dołożyć dławik przed kondkiem i powinno działać :)
                                        Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Czaruję...
                                        X