Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Małe monitory STX

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Małe monitory STX

Powrót do DIY po latach :) Chciałem oczywiście zacząć od FX-300, ale obecnie mieszkam w kawalerce w bloku i mimo, że kolumny byłyby na lata, to fizycznie nie zmieszczę ich w obecnej konfiguracji pomieszczenia. Oprócz tego będzie jeszcze subwoofer, więc postanowiłem, że zrobię małe monitory które kiedyś staną się tyłami w kinie oraz docelowy subwoofer. Czyli obecna konfiguracja to zwykłe 2.1, zaczynam więc od monitorów, wzmacniacz już jest - Cambridge Audio SR10 który ma 85W przy 8 ohm na kanał. Źródłem dźwięku będzie HTPC postawiony na Raspberry z kartą Sound Blaster X-Fi Surround 5.1 Pro którą kupiłem dawno temu - myślę, że wystarczy do poziomu wzmacniacza i głośników.

Wybrane głośniki to seria AWX - wysokotonowy oraz niskotonowy 15cm.
    T.10.250.8.PCX - http://stx.pl/t-10-250-8-pcx.html
    W.15.160.8.FCX - http://stx.pl/w-15-160-8-fcx.html

Zwrotnica to projekt Pawła S:

Wymiary zewnętrzne:
    Szerokość - 186 mm
    Wysokość - 305 mm
    Głębokość - 294 mm

Podczas liczenia wymiarów zewnętrznych, dla każdej wersji liczyłem stosunek długości ścianek do siebie i porównywałem z stosunkiem monitorów różnych producentów, które wpadły mi w oko, mam nadzieję, że w ten sposób mogę liczyć na to, że końcowy efekt będzie zadowalający.

Konstrukcja z płyty wiórowej 12 mm, boki z trzech warstw 3 mm HDF. Front z litego drewna 20 mm, reszta ścianek zostanie pokryta fornirem - nie wybrałem jeszcze wersji kolorystycznej, tzn. ciemny front, jasna reszta - czy odwrotnie. Elementy klejone na klej wikolowy, skręcane na wkręty które zostaną wykręcone - pierwszy raz nie zdecydowałem się na podwiercenia pod łebki i zostawienie ich, materiału jest zbyt mało, przy mocniejszym dokręceniu na próbnych elementach zawsze płyta się rozwarstwiała lub lekko puchła. Pod wkręty podkładam podkładki lub nakrętki aby docisk był równomierny (tj. brak stożka) oraz na większej powierzchni. Wzmocnienie które idzie przez środek kolumny nie jest przykręcone do frontu - również tutaj materiału jest zbyt mało aby bez problemu wkręcić wkręta, jest sam klej + ściski stolarskie. Po wyschnięciu wkręty zostaną wykręcone a otwory zalane wikolem z domieszką wiórów.

Po odjęciu grubości ścianek według w/w konstrukcji, w przypadku prostopadłościanu, pojemność netto to 12,5 litra. Natomiast przez kształt obudowy finalna pojemność wyjdzie 10-11 litrów - dokonam jeszcze dokładnych obliczeń. Producent zaleca dla tego woofera 12 litrów, zależało mi jednak na wymiarach zewnętrznych, oczywiście kosztem zejścia. Do zestawu i tak będzie subwoofer, a docelowo będą to głośniki efektowe, więc tak naprawdę nic nie tracę. Strojenie obudowy bass reflex będzie takie jak zaleca producent - 40 Hz, tunel wyprowadzony na tylnej ściance.

Budowa szkieletów skrzynek:
    Last edited by Tanner; 31.10.2016, 00:45.

Zamieszczone przez Tanner Zobacz posta
    Po wyschnięciu wkręty zostaną wykręcone a otwory zalane wikolem z domieszką wiórów.
    Lepiej bedzie jak rozwiercisz i wkleisz kolki.

Ogolnie ciekawy projekt, fajnie ze pokazujesz szczegółowe fotki.

Skomentuj

Zwrotnica to projekt Pawła S:
      to projekt Sound Wave'a

Natomiast przez kształt obudowy finalna pojemność wyjdzie 10-11 litrów - dokonam jeszcze dokładnych obliczeń. Producent zaleca dla tego woofera 12 litrów, zależało mi jednak na wymiarach zewnętrznych, oczywiście kosztem zejścia.
      ja je mialem w chyba ok 8 litrach i to juz dalo sie sluchac

zamiast fx-300 zrob 2,5 drogi na 15cm

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
        Lepiej bedzie jak rozwiercisz i wkleisz kolki.
        Ogolnie ciekawy projekt, fajnie ze pokazujesz szczegółowe fotki.
        O widzisz, pomysł spoko, tylko, że kołki które mam w domu to 8 mm więc bez szans. Wiem, żę są jeszcze 5mm ale może być ciężko nie rozwarstwić 12 mm materiału. Czy są produkowane 3 mm kołki?

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
        ja je mialem w chyba ok 8 litrach i to juz dalo sie sluchac
        zamiast fx-300 zrob 2,5 drogi na 15cm
        Super, czyli tutaj nawet jak wyjdzie netto lekko poniżej 10 litrów to będzie dobrze, dzięki :) a takie wąskie 2.5 way... chyba będzie trzeba tak zrobić, bo zejścia nie potrzebuję a gabaryty nie na rękę. Będę analizował jak przyjdzie czas.

Pierwsza warstwa HDF
        Na początku przy pomocy pilarki ręcznej ustawionej pod kątem został ścięty nadmiar materiału na tylnych ściankach obudowy, tak aby idealnie pasowało do krzywizny podstaw. Wszystko wyszło super, więc można zacząć pracę nad ściankami. Najpierw plan był taki, aby użyć samych pasów, jednak po ściśnięciu było widać, że nie działa to tak, jak sobie wyobrażałem, duże przerwy, nierównomierny docisk itd. Zdecydowałem się w końcu na zamocowanie HDFu przybijając małe gwoździe - gęsto, co kilka centymetrów na każdej krawędzi styku. Dodatkowo front chwyciłem ściskami. Wygląda na to, że wszystko poszło dobrze, klej elegancko wypłynął z każdego miejsca, będzie ok. Skleiłem tak pierwszą kolumnę, jutro rano zdejmę ściski i ocenię efekty, zabiorę się za drugą kolumnę. HDFu jest o kilka mm więcej w każdą stronę - do zebrania frezarką, z tyłu wystaje trochę więcej więc utnę wyrzynarką lub piłką ręczną i sfrezuje.

No i teraz potrzebuję pomocy :) Kolejną warstwę zrobić identycznie, tzn na gwoździe? Ew, może wyciągnąć te które teraz wbiłem? Lub zostawić, drugą zrobić na gwoździach, trzecią na gwoździach i wyjąć je - tylko z ostatniej warstwy? nierówności i tak można zaszpachlować lub zgubią się pod klejem kontaktowym na który pójdzie fornir. Wydaję mi się, że najważniejsze, aby nie zostawiać gwoździ w ostatniej warstwie, a te pod spodem mogą być. Co myślicie? Czy w ogóle zrezygnować z gwoździ, wziąć 3 pasy i polegać tylko na nich?
        Last edited by Tanner; 31.10.2016, 11:40.

Skomentuj

Udało się zrobić to samo z drugą kolumna - wszystko wyszło super. W weekend mam zamiar nałożyć drugą i trzecią warstwę HDF, zdecydowałem, że wyjmę gwoździe (jeśli się uda to wszystkie), dla świętego spokoju. Po dokończeniu boków zetnę nadmiar HDFu, wyprowadzę BR na tylnej ściance i zabiorę się za fronty - najpierw zrobię testowe pod głośniki jakie mam na stanie (SCX + PJ, nie zamówiłem jeszcze AWXów) i zamontuje je tymczasowo, zostawię niewykończone skrzynki na jakiś czas, może miesiąc, aby materiał się ułożył i dopiero potem wrócę do fornirowania i wycięcia docelowego frontu pod AWXy.

Last edited by Tanner; 01.11.2016, 23:03.

Skomentuj

Małe zmiany w projekcie :) Zrobiłem błąd przy zamawianiu płyt w castoramie i szerokość frontu oraz góry i dołu podałem jako szerokość całkowitą kolumny (286 mm), zamiast 266 mm - bo przecież na stronę dochodzą 3 warstwy HDFu 3 mm - no pech straszny, nie wiem jak mogło się to stać. Chciałem zamówić nowe płyty ale były kazali czekać 2 dni, a ja w domu jestem tylko w weekendy, więc stwierdziłem, że dokończę te skrzynki aby przetestować wszystko co chciałem zrobić - i bardzo dobrze wyszło, bo doszedłem do kilku wniosków i docelowe skrzynki będą zupełnie inne. Numer jeden to drewniany front - rezygnuję z tego rozwiązania, trochę cieżko obrabia się taki element, teraz jakoś poszło, ale dlatego, że wiedziałem, że to nie docelowe obudowy, przy finalnych bardzo bym się denerwował bo chciałbym to mieć perfekcyjnie zrobione. Druga sprawa - postawiłem sobie już kolumny przy telewizorze i jednak są za duże na moje warunki - nawet, jakby były 2 cm węższe (tak jak miało być) to dalej byłyby zbyt masywne. Spodobał mi się strasznie wygląd frontu forumowych Accutonów z Audio Show - szerokość 17 cm - finalnie taką kolumnę zrobię - bez fazowania krawędzi, wąski front, wszędzie kąty proste - nie robiłem nigdy takich skrzynek, zawsze uważałem, że front powinien być ciekawy (stąd kombinacja z drewnem) jednak zdjęcia w/w projektu naprawdę mnie urzekły. Rezygnuję również z kształtu obudowy - tutaj akurat nie mam zastrzeżeń, fajnie się to robiło, fajnie wygląda, jednak jest to strata na objętości i przy tak małym froncie jaki planuję, nie mogę już sobie na to pozwolić. Tak więc jak znowu będę miał czas to zabieram się za nowe skrzynki oraz pewnie od razu subwoofer :)

Skomentuj

Witam.
              Także planuję zrobić sobie takie monitorki na głośnikach:
              T.10.250.8.PCX
              W.15.160.8.FCX
              Mam bardzo małe doświadczenie w robieniu tego typu rzeczy.

Chodzi by grały jak najlepiej i były w miarę małe w rozmiarze.
              Jednak jaki litraż daje najlepszy rezultat dla tego projektu?
              Producent podaje 12l a budowy Wasze są nawet na 8l, różnica spora.
              Dać mdf 12mm czy 16mm, a może jeszcze inny?

Skomentuj

Celuj raczej w te 12l.
                Paweł pisał, że miał je w 8l i dało się słuchać, co nie znaczy, że było optymalnie.
                Te 12l to nie są duże kloce, a mdf daj grubszy.

Zamieszczone przez ginhop Zobacz posta
                Chodzi by grały jak najlepiej i były w miarę małe w rozmiarze
                Każdy by tak chciał

Skomentuj

Zamieszczone przez piotreq123 Zobacz posta
                  a mdf daj grubszy.
                  no wlasnie ja juz odchodze od grubej scianki. wole dac cienka scianke + kratownice. oszczedzam na gabarytach kolumny a efekt koncowy podobny

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
                    no wlasnie ja juz odchodze od grubej scianki. wole dac cienka scianke + kratownice. oszczedzam na gabarytach kolumny a efekt koncowy podobny
                    Czyli co? Dać mdf 12mm + wzmocnienie takie jak są w konstrukcji FX300?

Proszę jeszcze o pomoc. Czy części do zwrotnicy jakie chcę zamówić są poprawne?

2 x Kondensator 5,10µF 400VDC 5% MKP Jantzen Cross-cap śr-20/ 36mm. poziomy - cena około 11 zł szt.
                    2 x Kondensator 22,00µF 400VDC 5% MKP Jantzen Cross-cap śr-34/ 44mm. poziomy - cena około 24 zł szt.

2 x Cewka ind. 0,700mH +/-3% 1,250Ω dr.0,50mm śr.30 dł.8mm - cena około 7 zł szt.
                    2 x Cewka ind. 1,400mH +/-3% 0,650Ω dr.1,00mm śr.44 dł.30mm - cena około 27 zł szt.

2 x Rez. 5,60Ω 5W 5% drutowy ceramicz. SQP Ty-Ohm 10/10/23mm. - cena około 0,80zł szt.
                    2 x Rez. 33,00Ω 5W 5% drutowy ceramicz. SQP Ty-Ohm 10/10/23mm. - cena około 0,80zł szt.

Skomentuj

Zamieszczone przez ginhop Zobacz posta
                      Czyli co? Dać mdf 12mm + wzmocnienie takie jak są w konstrukcji FX300?
                      zobacz moje monitorki na 14 mcx + pcx
                      tam dalem 10mm + kratownica i efekt koncowy jest bardzo fajny

cewka 0,7mh moze byc o nieco duzej rezystancji. daj moze cos z drutem 0,7

konda 22uF dalbym tanszego (mkt z polinka lub kup w stx razem z glosnikami)

Skomentuj

W schemacie zwrotnicy jest podane np. że cewka ma mieć 700uH, o rezystancji nic nie pisze i o grubości drutu.
                        Czym się kierować przy doborze cewek, kondensatorów i rezystorów?
                        700uH i rezystancja jak najmniejsza, a grubość drutu jest mniej istotna?

Skomentuj

no wlasnie Re cewki jest istotne! ale SW mi tego nie podal :(

Skomentuj

SW nie chce podać rezystancji cewek? Czy po prostu nikt o to wprost nie zapytał?

Skomentuj

nie pytalem te lata temu jak mi robil zwrotnice... a teraz tego nie pamieta bo nie ma projektu zapisanego

Skomentuj

Witam,
                                To powinno Ci pomóc:

Lista elementów dostępnych w Polinku do zestawu:
                                T.10.250.8.PCX
                                W.15.160.8.FCX

Projekt zwrotnicy podebrany od Pawła S. projektowany przez Sound Wave.

Ja upakowałem elementy tak:
                                Last edited by dzedosz; 30.01.2017, 17:49.

Skomentuj

Dzięki. Widziałem Twoje zdjęcia. Jednak PawełS podpowiada by dać cewkę 700mH o mniejszej rezystancji niż 1,25ohm. Cześć danych zwrotnicy do tego zestawu uleciało i to właśnie mamy teraz - zgaduj zgadula.
                                  Last edited by ginhop; 31.01.2017, 09:52.

Skomentuj

Moim zdaniem zawracasz sobie niepotrzebnie głowę takimi drobnostkami. Zmierz parametry głośników a okaże sie, że odbiegaja od danych katalogowych i roznica bedzie duzo wieksza niz wynikajaca z rezystancji cewki w zwrotnicy.
                                    Jesteś z Bielska, a ja z Gliwic, jesli masz ochotę to przyjedź na pomiar głośników, albo przyslij je pocztą. Świadomość różnicy może zmienić Twoje podejście.

Skomentuj

No właśnie.
                                      To jak dobrze rozumuję, to zwrotnice powinno się projektować po zakupie głośników, pomierzyć te głośniki i wtedy projektować do nich zwrotnicę nie trzymając się się całkiem liczb które podaje producent. Niestety, ale takie projektowanie zestawu jest poza moim zasięgiem. Nie mam takiej wiedzy, by coś takiego robić.

Skomentuj

Czaruję...
                                      X