Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Podłogowce by hOOsar - 2xGDN 13/50/9

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Podłogowce by hOOsar - 2xGDN 13/50/9

WSTEP
    Moim zalozeniem było zbudowanie niewielkich kolumn podlochowych o wysokości max 75cm i szerokości max 20cm. Jednoczesnie chciałem, oprzec konstrukcje na polskich przetwornikach jak najlepszej jakości (dobre bo polskie :P). Pomieszczenie jakie mialy nagłośnić to jedynie ok. 15m.

GŁOSNIKI
    Zdecydowałem się na ponoc najlepsze midwoofery z wrześni a mianowicie na 2xGDN 13/50/9 w wersi 12Ohm (tu podziękowania dla Borysa , bo dzieki niemu udalo mi się kupic je taniej). Głośniki bardzo ciekawe: odlewany kosz, sztywna i dosc lekka membrana w wlokna szklanego, 11cm ekranowany magnes.
    Oto jego najważniejsze parametry:
    QMS – 5,5
    QES – 0,53
    QTS – 0,48
    FS – 46Hz
    VAS – 8 dm

Na tony wysokie miałem do wyboru GDWK 10/80/21 (identyczny jak ten stosowany w excellence – z mala tubka), lub oklepany GDWK 11/100. Ostatecznie zdecydowałem się jednak na wersje 4Ohm 11/100 (oryginalny zakupiony na conradzie, a nie jakis odrzut z Allegro czy giełdy elektronicznej).

OBUDOWA
    Obudwa ma wymiary 690x190x310mm (WxSxG) i zostala zbudowana z 18mm plyty wiorowej. Objętość po odjeciu głośników i BR to około 24,5dm. BR strojony na około 42Hz, a jego wylot skierowany zostal w podloge. W srodku tylna scianka na calej dlugosci zostala wytlumiona gabka ok. 2cm gruba. Całość stoi na kolcach o regulowanej wysokości (min 3cm). Przy budowie jedynym problemem było wyciecie otworow na woofery, gdyz układ magnetyczny jest zaledwie kilka milimetrow mniejszy niż srednica montazowa kosza.

WYKONCZENIE
    Kolumna zostala dokladnie szpachlowana, szlifowana, a nastepnie nalozono na nia okleine imitujaca buk. Na froncie znajduje się 9mm warstwa korka, w która ‘wfrezowane’ sa GDNy.

ZWROTNICA

Zaprojektowałem prosta zwrotnice 12db/okt z podzialem na ok. 3,5kHz.

WRAŻENIA
    Kolumny mile mnie zaskoczyly. Woofery wydobywaja z siebie mnóstwo dynamicznego basu (nic nie muli, a zarazem nisko schodzi – bija na glowe wszystkie STXy, oraz celulozowe i polipropylenowe Tonsile, a nawet tańsze Vify). Srednica jest szczegolowa i jednoczesnie przyjemna dla ucha, a co najważniejsze nie wybija się ponad reszte pasma. Wysokie tony sa także bardzo szczegółowe, a dźwięk na pewno o klase lepszy o starych 9/80, również lepszy od Tonsili z poliamidowa kopulka. Jednak nie ma rozy bez kolcow - 11/100 potrafi zaszeleścić szczególnie przy dynamicznej, rozrywkowej muzyce, ale bez tragedii dla uszu :].
    Kolumny najlepiej spisuja się przy muzyce rozrywkowej w szerokim tego slowa znaczeniu (dance, rock, house), jak również bardzo przyjemnie spisuja sie w muzyce klasycznej (Bach).
    Ogolnie nie zaluje ani zlotowki wydanej na ta konstrukcje.

KOSZTY
    Troche tego bylo i ciezko mi teraz doklade koszty podac:
    - 2 x GTC 11/100 - 160zl
    - 4 x GDN 13/50/9 - ok. 340zl (nie pamietam ile dokladnie za nie dalem, ale wydalbym nawet wieksze pieniadze bo moim zdaniem warto)
    - okleina - 15zl
    - wiorowka - ok. 30zl
    - terminale - 12zl
    - zwrotki ok. 50zl
    - korek, sruby, wkrety, szpachla, nakretki, klej - free
    --------------------
    Razem - ok. 610zl

Super, ale lepiej wyglądały by z fornirem. Jednak mimo to gratuluję pomysłowości i duży plus za przetworniki!

Skomentuj

ladnie głosniki jak dla mnie pierwsza klasa tylko wg mnie ten korek niepasuje. ile płaciłes za gdny i gdzie moge je kupic poza tonsilem oczywiście bo 175zł to przegiecie?

Skomentuj

super ci wyszły ale jak byś dał wyższe idealne by były

Skomentuj

zguba, sam bym chcial wyzsze o jakies 15-20 cm ale to bylo ograniczenie, poniewaz stoja one po bokach biurka i nie moga byc od niego wyzsze - stad taka wysokosc.
          Dj SMS, brak forniru to niestety ciecie kosztow :/ i brak umiejetnosci.
          dj_zibi, odezwij sie na priva albo GG to porozmawiamy :). Korek to kwestia gustu, jutro zrobie fotki przy normalnym swietle i wtedy ocenisz jak on wyglada.

Skomentuj

jakbyś dał fornir zamiast tej okleiny wtedy wyglądały by naprawdę super

Skomentuj

ja mam tylko zastrzezenie to terminalu glosnikowego. Kazdy ma wlasne upodobania ale moim zdaniem pwiniem byc troche wyzej.
              Pomysl z korkiem mi sie podoba :)

Skomentuj

oleczek1988, terminal dalem celowo mozliwie nisko, aby kable nie wisialy niepotrzebnie w powietrzu.

Skomentuj

hoosar, wg. mnie bardzo fajnie kolumny, jestem ciekawy jak graja na zywo, chetnie bym posluchal ;]

jedyne czego moge sie czepic to wyglad...
                  - za niskie [ale to juz uzasadniles]
                  - ten korek - on poprostu nie pasuje do okleiny i to bukowej :)
                  - okleina... fornir wcale nie jest taki drogi.. ja mam go po 8zł za liść [nie wiem ile on ma, ponad 2 metry dlugosci ok. 40cm szerokości] forniru bukowego, to taki jeden z tańszych... a samo naklejenie go jest dobrym sprawdzeniem samego siebie :) a efekt nieporownywalnie wiekszy.

powiedz jak zrobiles ze mozesz normalnie przykrecic GDN'y mimo tej malej roznicy miedzy otworem montazowym a magnesem [po cholere on taki wielki? :)]

no i dodaj kosztorys... bo bez tego ciezko ocenic czy trwanie w przekonaniu "dobre, bo polskie" mialo sens

pozdro

Skomentuj

Dj SMS, brak forniru to niestety ciecie kosztow :/ i brak umiejetnosci
                    fornir nie jest drogi!;]

Skomentuj

digital, koszty juz dodalem :). Do forniru dolicz jeszcze bejce, lakier i... umiejetnosci :). Pozatym dajac fornir wolalbym zainwestowac w cos bardziej nietypowego np. orzech. Z nakretkami byl maly problem, ale dalo rade ;], sa one ok. 2mm od krawedzi otworu, a glosnik trzyma sie solidnie - nie boje sie ze odpadnie :P (w sumie problemem bylo to ze nie mam wyzynarki i balem sie ze wiertarka i pilnikiem zrobie za duze otwory - cos odprysnie etc.).

Skomentuj

Glosniki ok. Natomiast sama IMHO konstrukcja nudna i malo estetyczna (korek)
                        Mogles sie bardzie postarac jezeli chodzi o samo wykonczenie

Skomentuj

EZO, mi sie akurat korek bardzo podoba (chociaz wiedzialem ze na forum bedzie wywolywal kontrowersje i skrajnie rozne zdania), ale to kwestia gustu, chociaz fakt ze z fornirem zamiast okleiny byloby lepiej. Plany na ciekawsza konstrukcje (bardzo nietypowe monitorki) juz mam, ale na nia przyjdzie czas w wakacje po maturze.

Skomentuj

Zamieszczone przez hoosar
                            EZO, mi sie akurat korek bardzo podoba (chociaz wiedzialem ze na forum bedzie wywolywal kontrowersje i skrajnie rozne zdania), ale to kwestia gustu,
                            Zgadza sie, ale pokazujac ja tutaj jakby to powiedziec ...dales mozliwosc wystawiania opinii, a sa pozytywne i negatywne :)

Skomentuj

Zamieszczone przez EZO
                              Zgadza sie, ale pokazujac ja tutaj jakby to powiedziec ...dales mozliwosc wystawiania opinii, a sa pozytywne i negatywne :)
                              Wlasnie dlatego dalem na forum zeby wysluchac opinii :] i nie mam do nikogo pretensji co do jakiejkolwiek wypowiedzi, jedynie staram sie odpowiadac na kazdy post :).

Skomentuj

Zamieszczone przez hoosar
                                Do forniru dolicz jeszcze bejce, lakier i... umiejetnosci :)
                                To nie jest aż takie trudne... Ja z kolegą Pioter92 nie miałem żadnych problemów, za pierwszym razem dobrze wyszło! Co prawda pomagał nam tata kolegi, no ale głównie wzorowaliśmy się na artykule ze strony głównej diyaudio.pl

Skomentuj

Dodalem nowe fotki, lepszych niestety nie bedzie :/.

Skomentuj

korek wyglada jak wiorowka;| moze zebys dal dardziej fikusny to by bylo lepiej;p

Skomentuj

mIKI, na zywo ten korek wyglada lepiej, i wiórkowki bynajmniej nie przypomina, a bardziej fikusny z poczatku chcialem dac, ale niespecjalnie pasowal do tych kolumn - pozatym ten mialem za darmo :].

Skomentuj

Bardzo ladna konstrukcja.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X