Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

reczne wpisywanie charakterystyk do Speaker Workshop

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

reczne wpisywanie charakterystyk do Speaker Workshop

Wiele osób posiadających całą niezbędną aparaturę do Speaker Workshopa miewa problemy z pomiarami mikrofonem. Ja również się zaliczam to takich osób wiec poszukałem trochę na ten temat. Przypadkiem trafiłem na bardzo przydatną informacje jak wpisać ręcznie charakterystykę częstotliwościową głośnika lub jego impedancji. Można to zrobić z dowolnego pliku graficznego nawet kiepskiej jakości ponieważ wprowadzamy to ręcznie a nie automatycznie.
    Niezbędny nam do tego będzie program SPL Tracer który jest w pakiecie z SPL View.
    Programy można pobrać bezpłatnie ze strony http://www.pvconsultants.com/audio/utility/spl.htm (SPLpart1, SPLpart2, SPLpart3)
    Klikamy na SPLpart1 i wybieramy docelowe miejsce rozpakowania. Do tego folderu kopiujemy SPLpart2 i SPLpart3. Klikamy setup i dalej jak każdy program.
    •Wklejamy do Paint wykres ch-ki głośnika. (Ważne jest aby był to sam wykres, ewentualnie z opisem skali po bokach. Jeżeli będzie cos więcej to program może go nie wczytać.)
    •Uruchamiamy program SPL Trace
    •W oknie programu wybieramy file → import graph → from clipboard (powinien pojawić się wykres w calym oknie)
    •Z menu alignment → register low frequency wpisujemy wybrana dolna częstotliwość od której rozpoczniemy wpisywanie charakterystyki. Po kliknieciu na OK kursorem ustawiamy niebieską linie na dobrze widocznej na wykresie linii oznaczającej wpisana częstotliwość.
    •Tą samą czynność powtarzamy dla alignment → register high frequency (tylko że wpisujemy górną granice)
    •Podobnie postępujemy w przypadku alignment → register high/low amplitude tylko że tutaj ustalamy amplitude (skala db)
    alignment → register high/low impedance ustawiamy w taki sam sposób ale dla wykresów impedancji głośnika (pliki .ZMA) tylko ze dla nich dodatkowo wybieramy rodzaj skali (opcje na samym dole zakładki alignment – domyślnie jest to skala co 2Ω)
    •jeżeli mamy pozaznaczane potrzebne wartości to uruchamiamy trace → start SPL tarce (lub trace → start impedancje trace dla impedancji)
    •przy fabrycznych ustawieniach będziemy musieli wskazać myszką pierwszy punkt charakterystyki. Jeżeli w trace → options wybierzemy druga opcje to rozpoczniemy ściąganie ch-ki od wpisanej wartości.
    •Po wskazaniu pierwszego punktu ch-ki kontynuujemy wczytywanie przy pomocy myszki lub kierując kursorami i enterem. Od lewej strony mamy zasłaniany już wczytany wykres a kolejne punkty wybieramy nakierowując białą linie po wykresie. Należy tak wprowadzić cały wykres aż do ustalonej wartości.
    •Po zatrzymaniu procesu (automatycznie lub poprzez trace → stop trace ) należy zapisać powstaly plik (*.FRD dla ch-ki częstotliwości lub *.ZMA dla impedancji)
    •Zapisany plik otwieramy przy pomocy SPL View (bez użycia tego programu nie będzie widać naszej ciężkiej pracy w SW)
    •Otwieramy wcześniej zapisany plik. W przypadku .ZMA nie wiem czemu nie można zrobić nic :razz: Dla plików .FRD możemy z menu tools → normalize data wybrac zakres częstotliwości jaka będzie widoczna na końcowym wykresie oraz „zaokrąglić” lub „wygładzić” charakterystykę do wybranej ilości punktów oraz w wybrany sposób. W tools → adjust magnitude możemy dowolnie „przyciszyć” lub „pogłośnić” zdjętą charakterystyke.
    •Obrobiony plik ponownie zapisujemy i jest on już widoczny dla SW
    •Odpalamy SW. Tworzymy w nim nowy głośnik, który najlepiej umieścić w nowym folderze.
    Resorce → import i wybieramy zapisany uprzednio plik .FRD oraz .ZMA (jeżeli komuś się uda ;] – najlepiej umieścić je razem z głośnikiem w folderze.
    •Otwieramy okienko głośnika i na nim klikamy prawym przyciskiem myszki i wybieramy properties. Tutaj w zakładce parameters staramy się wpisać jak najwięcej znanych nam parametrów tego głośnika. W zakładce data zmieniamy pliki interesujących nas wartości na te które stworzyliśmy. Zapisujemy zmiany i resztę robimy tak jak z pomierzonymi głośnikami…

ja mam problemy tylko z pomiarami mikrofonem wiec ch-ke impedancji mam zdjeta z odpowiedniego glosnika

mam nadzieje ze bedzie to komus przydatne :wink:

przepraszam za off topa mam prośbe do modera moze przyklej ten post bo sie zhubi i bedzie kicha
    moją wiadomosc skasuj

Skomentuj

Podany powyżej link nie działa. Czy autor może posada ów program i czy można wysłać na maila, ponieważ po wpisaniu http://www.pvconsultants.com/audio/utility/spl.htm pojawia się niestety error404.

Skomentuj

http://rapidshare.com/files/65774007/SPL_tracer.exe

Skomentuj

Wszystko działa jak w opisie - dokładnie i bez problemów. Dodam tylko bo sam od razu nie chwyciłem.
          Po otwarciu obrazka z wykresem charakterystyki w Paint trzeba zaznaczyć wszystko i kliknąc zapisz - czyli Crtl+V. Dopiero po tym obrazek się otworzy w SplTrace.

Wprowadzanie charakterystyki impedancji praktycznie nie działa. NIECH SIE ODEZWIE KTOŚ KTO WIE JAK NAPRAWIĆ TEN BŁĄD ? Wprowadzonego pliku ni emozna edytować w SplView i po zaimportowaniu do SW widac tylko puste okienka i jakąś dziwną skalą.

Skomentuj

impedancji nie rozpracowalem bo mialem JIGa i poprostu to zmierzylem

Skomentuj

Aby wyeliminować błąd w SW zamieńcie w pliku .zma i .frd przecinki na kropki.
              W Notepad++ będzie to wyglądało następująco:
              Menu-Szukaj-->Zmień:
              Szukanytekst (,)
              Zamień_na (.)
              Zamień_wszystkie
              W notatniku podobnie. Sorry za łopatologie i najlepiej żeby w plikach
              nie znajdowały się zbędne dane, komentarze itp.
              Rozkminiaczom przesyłam pliki do zabawy.

http://rapidshare.com/files/178061737/diyaudio.pl.rar

Skomentuj

Dzięki, że też ja na to nie wpadłem. Chyba z czystego lenistwa :-(

Skomentuj

Witam, jakiś czas temu „przerobiłem” grupę związanych ze sobą programów,
                  Baffle Diffraction Simulator, Frequency Response Combiner i Unibox, tak, więc postanowiłem udostępnić zainteresowanym i ciekawskim pliki z symulacjami zwrotnic w SW wykonanych w oparciu o te programy - może się komuś przydadzą do celów porównawczych lub edukacyjnych. Oczywiście nie zamierzam komentować wiarygodności tych symulacji, bo nie były one konfrontowane z rzeczywistymi pomiarami.

http://rapidshare.com/files/22031526...iyaudio.pl.rar

Skomentuj

Witam po odczytaniu jakiegokolwiek pliku w SPL View wyskakuje mi: Run time error "6" overflow ... a rozumiem że bez tej czynności SpkrWrksh nie "zobaczy" mi charakterystyki bo tak też sie dzieje po zapisaniu pliku w SPLtrace, chyba ze jest jeszcze jakis powód...

Prosze o pomoc, pozdrawiam!

Skomentuj

Zamieszczone przez kohegen
                      Witam po odczytaniu jakiegokolwiek pliku w SPL View wyskakuje mi: Run time error "6" overflow ... a rozumiem że bez tej czynności SpkrWrksh nie "zobaczy" mi charakterystyki bo tak też sie dzieje po zapisaniu pliku w SPLtrace, chyba ze jest jeszcze jakis powód...
                      SW "zobaczy" taką charakterystykę bez względu na to, czy SPL View działa poprawnie, czy nie. Sam mam podobny problem z SPL View, więc można ten krok pominąć. Wystarczy w pliku zamienić przecinki na kropki i od razu importować w SW.

Skomentuj

jakis czas temu trafiłem na super programik do sciagania ch-yk z plikow graficznych ...spl_copy
                        (watek poswiecony aplikacji http://www.hometheatershack.com/foru...help-test.html)

adres z ktorego mozna go pobrac:
                        http://www.nthtechnologies.com/Speak...py/install.htm

to duzo bardziej rozbudowany programik ktory po drobnych ustawieniach sledzi ch-ki...

tak jak w przypadku starych wersji po utworzeniu pliku .frd/.imp trzeba w jakims edytorze podmienic "," na "." (przecinki na kropki i mozna importowac do np SW

wszystkim ktorzy chca sie pobawic w symulacje zwrotnic ten programik na pewno bedzie bardzo przydatny

Skomentuj

działajace linki do spl tarcer http://alloy.wishray.com/frd/utility/spl.htm

Skomentuj

A ja polecam wykonywanie pomiarów programem ARTA. Później można wyeksportować pomiary do plików frd i zma i zasymulować sobie zwrotnice w SW.

Skomentuj

Bez sensu to Splcopy czy Spl tracer. Przecież głośnik w obudowie inaczej działa niż na wykresie firmowym.

Skomentuj

a zwrociliscie uwage kiedy bylo to pisane?
                                wtedy zakup mikrofonu nie byl taki latwy

Skomentuj

A czy ktoś z Was opanował przechwytywanie za pomocą SPL Copy wykresu fazy?
                                  Nawet jak połączę przejścia przez +/- 180° kreską to program źle odczytuje wartość skali X i wartości te nie pokrywają się dla fazy i amplitudy.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
                                    a zwrociliscie uwage kiedy bylo to pisane?
                                    wtedy zakup mikrofonu nie byl taki latwy
                                    Teraz też raczej łatwiejszy nie jest, skoro ten najpopularniejszy mikrofon ponoć nie jest już produkowany, nie wiadomo czy trafi się na oryginał, czy coś co tylko tak wygląda.

Co do faz, jak głośniki nie będą mierzone w docelowej obudowie, to taka symulacja zwrotnicy jest bezcelowa.

Skomentuj

To o fazach to do mnie?
                                      Jeśli tak to uświadamiam, że nie zamierzam w ten sposób symulować zwrotnice, bez jaj :P Potrzebne mi to jest do nieco bardziej niecnych celów :) Jeśli ktoś wie jak przepisać fazę z winisd do pliku frd to się podzielę pomysłem.

Skomentuj

Zamieszczone przez ampli Zobacz posta
                                        Teraz też raczej łatwiejszy nie jest, skoro ten najpopularniejszy mikrofon ponoć nie jest już produkowany, nie wiadomo czy trafi się na oryginał, czy coś co tylko tak wygląda.
                                        w zasadzie mozemy to zmierzyc byle czym. ch-ki nie beda wierne, ale do projektowania zwrotnicy wyjdzie. rownowage tonalna skoryguje sie na sluch

Skomentuj

Czaruję...
                                        X