Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Który projekt?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Który projekt?

Witam
    Sprawa jest bardzo pilna i potrzebuję rzetelnych porad.

Byłem już prawie zdecydowany na to:
    http://www.troelsgravesen.dk/W12.htm
    Ale obawiam się, że będzie niedosyt w basie. Czytałem opinie, że np. Al130 radzi sobie w cieższej muzyce ( różnego rodzaj gitarowa ), a jest w podobnym rozmiarze. Dodam, że pokój ok 14m2.

Jako alternatywa
    http://www.zaphaudio.com/audio-speaker17.html
    ale ciągnie mnie do tego Excela.

Sprawa jest też taka, że zwrotnicę do W12 musiałbym zrobić na słabszych elemantach a z L18 mógłbym poszaleć. Z czasem w12 mógłbym na 3-way jakoś przerobić ( oczywiście od nowa wszystko projektując ) i byłby już hajend pełną gębą.
    Tylko kudre nie wiem, czy do tego czasu ( troche pewnie minie ) mnie szlag nie trafi na słuchaniu muzyki bez basu.

Muzyka: SOAD, Muse, Rammstein, Nightwish to najcięższe klimaty. Reszta może by jakoś przeszła.

No i mam dosłownie kilkanaście- może -dziesiąt godzin na decyzję.

Będę wdzięczny za rzetelną pomoc.

do takiego pokoju i bez suba to zdecydowanie L18

Skomentuj

mor den siur, http://www.audiocomponents.nl/speake...erence_eng.htm reverence monitor mam odpalony dzialajacy od czewartku powala dzwiekiem a basu jak na kurdupla od groma zwrotka mam malo elemntow wiec mozna dac bardzo dobrej jakosci z czystym sumieniem moge polecic wart kazdej zlotowki testowane zarowno na traznyctorze jak i lampie jak cos mozesz tez pytac o brzminie esh0 bo slyszal

Skomentuj

Racja - słyszałem. Gra po prostu... bosko :)

Skomentuj

Ech...
          Mogę się poruszać tylko w obrębie Seas'ów - nie pytajcie dlaczego...

Teraz pytanie brzmi: L18 czy ER18. Na górę idzie 27tbfc/g. Generalnie wszystko przemawia chyba za ER18, ale L18 to moja niespełniona fascynacja:) No i jest problem.
          Na W12 mam za mało kasy an dobra zwrotkę i bez basu chyba bym nie wytrzymał nawet przy całej klasie reszty pasma.

A takich zwrotek bym użył:
          http://www.geocities.com/woove99/Spk...NX_27TBFCG.gif
          lub:
          http://www.zaphaudio.com/audio-speaker17.html
          Gdyby w alumiaku brzęczały harmoniczne to będę się bawił z tymi zwrotkami z audiostereo na pochylonej ściance.

Skomentuj

jestem zdania ze jak masz na gorze metalowa kopolke to tak samo gol zrob metalowy (ps nie lubie melowych membran :) ) wiec L18 ale rozumiem ze seasy masz hmmm albo strasznie tanio albo za darmo inaczej nie widze sesu na sile pchania sie w nie zwrotnice maja oba zestawy dosc proste nie zbakrutujesz a do 14 m2 nie zdiziwie sie jak l18 wyrobi er18 nie slyszalem wiec sie nie odzywam

Skomentuj

I tak będzie:)
              Zdecydowałem się na L18. Ponadto mam pewien szelmowski plan. Na bazie 18AKX chcę zrobić membranę bierną. Przez pomyłkę zapytałem się u STX o 15AKX i miałaby kosztować 40 zł za sztukę. Koszty nie są wielkie, więc sądzę, że warto spróbować.
              Strojenie pewnie na słuch - bo w sumie to ma być wyznacznik - ale mam dostęp do baaaaardzo dokładnej wagi to pomierzę obciążniki.
              Jak tylko dostanę głośniki zakładam workloga:)

Skomentuj

Niestety w wypadku MB liczy się nie tylko mms...
                Zresztą mierzenie wagą jest bez sensu - dużo lepiej jest zmierzyć JIGiem choćby.

Skomentuj

Jestem świadom, że będzie to prowizorka. Niemniej jednak postaram się zrobić to najlepiej jak będę umiał. Obciążniki chciałbym zważyć, aby inni mieli jakieś odniesienie. Nie mam póki co żadnych urządzeń pomiarowych.

Takero będę wdzięczny jeśli podpowiedziałbyś jak się do tego zabrać, lub ew. dlaczego to porzucić. Mam nadzieję, że jednak wyjdzie z tego rzecz warta uwagi. Następna w kolejce byłaby P18 Seasa - jednak za 193 zł/szt.

Skomentuj

Jeśli nie masz JIGa itd, to go zrób :) A zanim się za niego i reszte systemu pomiarowego weźmiesz wpierw pobaw się bassboxem i zobacz czy w ogóle jest sens się w to bawić - porównaj osiągi MB z BR.

Skomentuj

Jak widzę Twój podpis to chyba masz to już za sobą:)

Skomentuj

mor den siur, jak nikt nie będzie chciał kupić to zrobię z tego skrzynkę samochodową i na alledrogo wrzucę :)
                        Co dziwne w samochodzie BP sprawował się duużo lepiej niż w domu...

Skomentuj

A rozmawiamy o BP czy MB?:)

Sympatyczny art o MB:

Membrane bierna mozna zrobic w nastepujacy sposob:

1. Bierzemy glosnik, moze byc spalony

2. Amputujemy mu magnes, nabiegunniki i (niekoniecznie) cewke. Ten krok jest dosc przydatny, bo pod wplywem dolozenia obciazenia do membrany caly uklad drgajacy moze troche "osiasc" i cewka moze zaczac trzec o nabiegunnik, a przy nadmiernym wychyleniu moze nawet uderzyc w tylny nabiegunnik.

3. Dociazamy membrane tak zeby w zalozonej objetosci osiagnac odpowiednia czestotliwosc rezonansowa. To ostatnie robimy w nastepujacy sposob:

3.1. Liczymy czestotliwosc rezonansu membrany biernej niezabudowanej (Fp) wedlug wzoru: Fp=Fb/sqrt((Vap/Vb)+1), gdzie:
                          Fb - zalozona czestotliwosc strojenia obudowy
                          Vap - objetosc ekwiwalentna membrany biernej (lub glosnika uzytego do jej sporzadzenia)
                          Vb - objetosc obudowy
                          Vap i Vb musza byc wyrazone w tych samych jednostkach.

Jezeli Fp wychodzi wieksze niz Fb/2 (Vap jest mniejsze niz 3*Vb) to znaczy ze membrana bierna nie nadaje sie do planowanej objetosci obudowy (jej rezonans wlasny jest zbyt blisko czestotliwosci strojenia obudowy i beda problemy z impulsem).

3.2. Teraz mozna sprobowac policzyc ile trzeba dociazyc membrane bierna

Liczymy potrzebna mase ruchoma membrany (Mmp, wynik w kilogramach):
                          Mmp=1/(Cmp*((2*pi*Fp)^2)), gdzie:
                          Cmp - podatnosc zawieszen membrany biernej w m/N. Jezeli ten parametr jest nieznany, to mozna go wyliczyc ze wzoru:

Cmp=Vap/((Sdp^2)*140000), gdzie
                          Vap - objetosc ekwiwalentna membrany biernej w metrach szesciennych
                          Sdp - powierzchnia membrany biernej w metrach kwadratowych.

Jak juz obliczymy Mmp, to nastepnie odejmujemy od wyniku Mms glosnika uzytego do uczynienia membrany biernej (pomniejszone o mase cewki jezeli zostala ona amputowana). Tyle masy trzeba dolozyc zeby wlasciwie zestroic membrane bierna. Oczywiscie jezeli wychodzi 500g dla glosnika 20cm, to jego zawieszenia moga tego nie wytrzymac, i nalezy pomyslec o solidniejszej membranie biernej. Jezeli po pewnym czasie zauwazymy ze membrana bierna "osiadla" mozna np. co pol roku przekrecac ja o 180 stopni. W zadnym wypadku nie wolno umieszczac membran biernych na gornej, dolnej lub ukosnej sciance.

Przyklad :

Membrana bierna Seas SP21R, Vb=30dm3, Fb=28Hz (rura 7cm srednicy musialaby miec 43cm dlugosci, dlatego warto dac membrane bierna).

Z karty katalogowej odczytujemy :
                          Vap=138 dm3=0.138 m3
                          Cmp=1.87 mm/N=1.87e-3 m/N (ze wzoru na Cmp wychodzi 1.863e-3 m/N, Sd jest rowne 2.3 dm2 = 2.3e-2 m2)
                          Mms=28 g=2.8e-2 kg (dla membrany niedociazonej)

liczymy Fp = 28Hz / sqrt((138dm3/30dm3)+1) = 11.832Hz

liczymy Mmp=1/(1.87e-3m/N*((2*pi*11.832Hz)^2))=0.09675 kg =96.75 g

Mms membrany niedociazonej jest rowne 28g, a wiec dolozyc nalezy 96.75g-28g=68.75g, troche wiecej niz zaleca producent (60g max).

Z moich pobieżnych obliczeń wynika, że MB na bazie 18akx będzie wymagała podobnego obciążenia jak PR18 z Seasa. Parametry też nie są jakoś rażąco różne ( może oprócz Cms ) a koszty dużo mniejsze. Symulacje swoją drogą, ale jak skończę projekt to będę mógł coś więcej powiedzieć.

Skomentuj

Czaruję...
                          X