sprawa jest moim zdaniem oczywista - tak jak powiedział Quester - jeśli sprzedawca się pomyli i w sklepie wstawi złą cenę to jego problem - kiedyś w M-M kupowałem płyty DVD-RW i za 10 sztuk zapłaciłem 12zł - pewnie ktoś się pomylił i wstawił cenę od DVD-R ale przecież to nie mój problem!!
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
kolejny problem z allegro
Collapse
X
-
Zamieszczone przez Sound Wavesprawa jest moim zdaniem oczywista - tak jak powiedział Quester - jeśli sprzedawca się pomyli i w sklepie wstawi złą cenę to jego problem - kiedyś w M-M kupowałem płyty DVD-RW i za 10 sztuk zapłaciłem 12zł - pewnie ktoś się pomylił i wstawił cenę od DVD-R ale przecież to nie mój problem!!
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Świętysprzedawca działał pod wpływem błędu bo np. pierwszy raz używał allegro
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Questermówmy się, że niewiedza nie zwalnia od przestrzegania prawa. Jak kogoś zastrzelisz to też powiesz, że działałeś pod wpływem błędu, bo pierwszy raz używałeś KBKAK ?... Bez urazy ale wierutne bzdury wypisujesz.
1.bo kc reguluje podjecie umowy pod wpływem błędu?? jeśli nie to art 84 sie kłamia.
2.sąd pod badając sprawę musi wziąc pdo uwage wiele róznych czynników m.in wiek stron, doświadczenei życiowe itp
3. jest coś takiego jak dobro społeczne i zwyczaje społeczn. sperzedaż np nieruchomosci za 1 ł byłby raczej sprzeczny ze zwyczajami spolecznymi.
poza tym art 65 par 2 "w umowach nalezy badać jaki był zgodny zamiar stron i cel umowy, aniżeli opierac się na jej dosłownym brzmieniu"
4. zresztą gadałem z kumpelą i powiedziała że orzecznictwo jest podzielone i nie ktróe sądy uważają to za błąd a inni nie, także gdybyśmy spotkali sie w sądzie to jest możliwość, ze sąd by uznał bład.
a co do zabicia. nie liczy się efekt końcowy tylko zamiar. gdybym pierwszy raz wziął karabin do ręki nie mając z bronią wcześniej do czynienia a on byłby np. nie zabezpiczony a ktoś by mi powiedział ze jest i bym kogoś zabił to by szanse na wyrok byłbyby nie wielkie bo nie było zamiaru zabójstwa.
a jeśli twierdzisz inaczej to proszę o konkretne przepisy prawne.
Skomentuj
-
halo halo.
Wszyscy macie racje.
Po pierwsze to źle przykłady zostały podane.
Z tą terenówką było tak, ze gościu chciał dowiedzieć się ile moze być warte takie auto i wystawił na allegro wirtualne auto. Ludzie zaczęli licytować. Licytacja skończyła się bodajze na 40kzł (niepamiętam). Gościu powiedział że niema auta i sprawa trafiła do sądu. Sąd orzekł prawomocnym wyrokiem że gości co wystawił auto ma je dostarczyć kupującemu - i to wszystko.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Świętya co do zabicia. nie liczy się efekt końcowy tylko zamiar. gdybym pierwszy raz wziął karabin do ręki nie mając z bronią wcześniej do czynienia a on byłby np. nie zabezpiczony a ktoś by mi powiedział ze jest i bym kogoś zabił to by szanse na wyrok byłbyby nie wielkie bo nie było zamiaru zabójstwa.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez QuesterZamieszczone przez Świętya co do zabicia. nie liczy się efekt końcowy tylko zamiar. gdybym pierwszy raz wziął karabin do ręki nie mając z bronią wcześniej do czynienia a on byłby np. nie zabezpiczony a ktoś by mi powiedział ze jest i bym kogoś zabił to by szanse na wyrok byłbyby nie wielkie bo nie było zamiaru zabójstwa.
a wracając do jeep czy wyrok jest prawomocny? wyrok nie jest prawomocny w momencie wydania, wiec to że sąd wydał wyrok nie znaczy, że jest on prawomocny. niestety nie mam dostępu do akt tego postepowania
a jesli idzie o wyp Grzesia, prawo to nei matma tu nei zawsze 2+2=4 jak mawiał mój cwiczenioweic dobry cywilista potrafi stwierdzić, że czarne jest białe a białe jest czarne i potrafi to uzdowodnić
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Świętyprawo to nei matma tu nei zawsze 2+2=4 jak mawiał mój cwiczenioweic dobry cywilista potrafi stwierdzić, że czarne jest białe a białe jest czarne i potrafi to uzdowodnić
jesli ktoś by mi powiedział, ze w broni nie ma pocisku to a pocisk byłby nie ja odpowiadam tylko on
P.S. Za przekopywanie KC musiałbyś mi zapłacić, bo dla sportu nie chce mi się tego robić
Skomentuj
Skomentuj