Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

kopiowanie cd

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

kopiowanie cd

mam zamiar skopiowac cala moja kolekcje cd (typowy beckup) i tu nasowaja sie pytania czy powstanie roznica przy uzyciu nagrywarki dvd zamiasc cd (rozpatruje kupic jakiegos archaicznego np plextora) o nosniki nie pytam bo beda to verbatimy a 2 pytanko jakim programekm to robic najlepiej klasycznie nero ? no i z jaka predkoscia kiedys jak sie palilo cda robilo sie to jak najwolniej czy nadal to obowiazuje ???

bylbym wdzieczny za podpowiedzi

No im wolniej tym dane dokładniej nagrane i tak będzie zawsze A co do programów to ja używam "burn4free" i nie narzekam na niego :)

Skomentuj

A ja gdzieś czytałem że nagrywarki obecnie nie powinny nagrywać prędkościami mniejszymi niż 16x bo wcale sobie lepiej nie poradzą wolniej nagrywając - wręcz przeciwnie. 16x to jest właśnie ta prędkość którą powinno się kopiować płyty :] Ale to może być jakas głupota nie wiem nie sprawdzałem...

Skomentuj

XYS, nie zapomnij ze oryginalne plyty sa tloczone a nie wypalane. Bardziej bym przylozyl wage do jakosci plyt na ktorych sa kopie

Skomentuj

Michal dokladnie tak jak piszesz.......

to z tą prędkością nagrywania.......tu największą rolę odgrywa jakość płyty .......bo to jej warstwa światłoczuła reaguje na światło lasera...........i w tym momencie przechodzimy jak prędkość nagrywania wpływa na samą płytę.......jak mamy jakiś badziew to poporstu przy wiekszych prędkościach albo warstwa "nie zdąży" zareagować.....albo się zdeformuje itd.....

sam kiedyś przeprowadzałem taki test.... względnie "starym" cd-romem (czasami mial problemy z płytkami) odczytujemy plytke .....nagrałem max prędkością jakąś badziewiastą płytkę i nie chciał za bardzo czytać .......potem tą samą prędkością nagrałem firmową (bodajże verbatim.....choc to było ładnych pare lat temu i nie wiem czy obecnie dalej verbatim robi porządne płytki.......zupełnie przestałem na to zwracać uwagę)...........

i o dziwo stary cd-romek nie miał żadnych problemów

testy powtórzyłem kilkakrotnie z różnymi prędkościami (ale takimi "szybszymi" by dało się zauważyć że niektóre odtwarzacze będą mieć już problem)

dochodzi tu jeszcze kwestia że tanie badziewia się rozwarstwiają z czasem, są dużo bardziej podatne na zarysowania itd.......

możliwe że sama prędkość ma jakiś tam wpływ..... ale tak naprawdę ciężko to jakoś obiektywnie zweryfikować........weźmy choćby ten mój test gdzie "teoria szybkości" częściowo upadła
          trzeba by jeszcze przeprowadzić takie testy na odtwarzaczach CD audio..... i to na kilku modelach .....będzie to bardziej obiektywny teścik

Skomentuj

Michał K., wiem o tym ale nie kupie maszyny do tloczenia plyt by zrobic backup :P
            bawolek, co do jakosci plyty to ponoc nadal verbatimy sa zacne wiec dlatego beda verbatimy

Skomentuj

zacne... lepiej uwazaj... kupilem ostatnio cake 50szt. i pierwsze 9 bylo do wyrzucenia a reszta co 2 sie nagrala...

http://allegro.pl/item384768535_zlot...r_100_lat.html

te powinny byc dobre, maja kilka warstw ochronnych

Skomentuj

Testowałem różne płyty,dużo rodzajów od najtańszych po średnio drogie(jakość i brak błędów crc)
                Wnioski:
                DVD----Tylko Verbatim
                Cd---tu już jest dużo dobrych ,ja polecam tanie i dobre benq , verbatim

Skomentuj

Tak samo jak gzesejkb, i wyżejj wypowiadający się, polecam DVD Verbatim. Na ok 120nagranych żadna nie miała błędów CRC ani nie było problemów z nagraniem. Cd BenQ, jestem zwolennikiem benQ niewiem czemu na pewno do ceny ~1,50gr sa najlepsze a u mnie można kupić je po 60gr :razz:

Ale dość reklamy. Warto wykorzystać technologie SecurDisc która dodatkowo zabezpiecza dane przy zapisie. Płyte nagrywa się dłużej, ale za to testowałem i po zrobieniu dosc głebokich rys, nagrywarka czytała ją nadal. Nawet po zabawie papierem ściernym :mrgreen:

Skomentuj

Do nagrywania audio nero? Bleee... Exact Audio Copy jest o duuużo lepszy. W necie jest kilka stronek jak go skonfigurować. Program w sumie prosty i funkcjonalny. A co do prędkości. Nie radze ustawiać zbyt wysokich bo kaszana wychodzi. Myślę że 8x to racjonalny kompromis.
                    Pozdro
                    Arcam CD17 + Denon TU580RD + I-amp + W18E001 + T25CF002
                    Grado SR125i

Skomentuj

no a co z pytaniem czy nagrac to nagrywarka dvd czy jednak cd ?

Skomentuj

XYS, gdybym był na Twoim miejscu wziąłbym nagrywarką DVD z funkcją SecurDisc nagrywał płyty CD. Bo nie widziałem nagrywarek CD z tą funkcją. Sam byłem pod wrażeniem jak nagrywa płyty. Trwa to dłużej niż normalnie bo z mniejszą prędkością i bardziej dokładnie Ale jak widać ile ludzi tyle opinii ja swoją już przekazałem. Ja mam LG GSA-H55L, podobno wszyscy na nią narzekają tylko nie ja

Skomentuj

jesli kupowac nagrywarke to tylko nowa - to po pierwsze - bo te sie bardzo szybko zuzywaja - ja juz u siebie zarznalem jedno dvd neca. jesli chcesz miec jak najlepszy mozliwy zapis to zainteresuj sie nagrywarkami pioneera - tylko nie zdziw sie gdy ta nagrywarka bedzie miala problem z odczytem wielu plyt - w szczegolnosci tych nagrywanych, ale nie twoja nagrywarka. niestety takie realia - albo dobry zapis, albo dobry odczyt. CD jako archiwizacje chyba bym jednak sobie odpuscil - szkoda pieniedzy...

Skomentuj

Caleb, powiem tak mam sporo oryginalow jeden mi niedawno brat zalatwil wiec chce beckup badz jak ktos chce pozyczyc plyte by nie pozyczac oryginalow bo niektore z tych plyt to naprawde ciezkie do zdobycia perelki wiec zrobienie kopi 1:1 na cd to chyba najlepsza droga

Skomentuj

Co do Verbatimow nie sa one juz tak dobre jak kiedys )) ja wypalam dziennie z 3 plyty DVD+R DL i od tego czasu nie ruszam VERBATIMOW a uzywam TDK z nimi nigdy nie mam problemow.

Co do Audio cos mi sie wydaje czy wypalisz na nagrywarce DVD czy na CD to jeden kit bo i tak to 2 rozne lasery

I cos mi sie wydaje czy wypalisz na verbatimie czy na benq czy innej plycie i tak chyba roznicy w dzwieku nie dostrzezesz, no chyba ze ja juz stary i gluchy

CO do predkosci wypalania, kiedys kiedy wchodzily pierwsze nagrywarki 4x speed pozniej 8speed palilo sie ta taka srednia predkoscia, ale to dlatego tez ze buffer nagrywarki byl maly ze dysk twardy byl wolny itp

Na dzien dzisiejszy nagrywarki maja juz takie zabezpieczenia ze mozna smialo palic 16x i nie powinno byc zadnego problemu acz kolwiek ja nagrywam DVD plyty x4 a CD x8 :) i na razie problemow nie mam zadnych

Skomentuj

Ja podepnę się pod temat,
                                Mam pytanie jak nagrywacie muzyke z jednego pliku flac. Dodatkowo w folderze jest też plik *.cue który zawiera dane gdzie się kończy/zaczyna następna piosenka.

Skomentuj

W Exact Audio Copy dajesz Narzędzia->Wypalanie Edytor Układu Płyty, a później w nowym okienku Plik->Wczytaj Arkusz Dyrektyw.
                                  Pozdro
                                  Arcam CD17 + Denon TU580RD + I-amp + W18E001 + T25CF002
                                  Grado SR125i

Skomentuj

Ściągasz bibliotekę do nero , nagrywasz cd-audio i gotowe

Skomentuj

Czaruję...
                                    X