Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Bass Reflex

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Bass Reflex

Witam w jakiej odległosci musi byc koniec BR od sciany tylnej obudowy??

[ Dodano: 2008-07-03, 12:50 ]
    czy to ma znaczenie?

[ Dodano: 2008-07-03, 12:56 ]
    Wymiary obudowy:
    1000x170 [mm] przod/tyl
    1000x186 boki
    125x186 gora/dol/przegroda

[ Dodano: 2008-07-03, 12:56 ]

Minimalna odległość równa jest średnicy tunelu wewnątrz skrzyni. Oczywiście im odległość większa tym lepiej.

Skomentuj

Zasada ta dotyczy także odległości od bocznych ścianek, jednak w tym przypadku nieprzestrzeganie tej zasady ma mniejsze konsekwencje. W przypadku ścianki leżącej prostopadle do osi tunelu należy zachować odpowiednią odległość by nie tłumić przepływu powietrza jednocześnie zmniejszając efektywność rezonatora. W przypadku ścianek równoległych do osi tunelu zbliżenie na odległość mniejszą niż jedna średnica powoduje konieczność uwzględnienia efektu Coanda.

Skomentuj

problem juz rozwiazany

Skomentuj

Zamieszczone przez Quester
          efektu Coanda
          Quester jak ma sie efekt Coanda do BR? Zmniejszy jego efektywność?

Skomentuj

Zamieszczone przez n_omyzs
            Zmniejszy jego efektywność?
            Na efektywność nie ma wpływu - spowoduje przestrojenie w stronę niższych częstotliwości.

Skomentuj

hej
              a jesli mam obudowe 18x24x95cm i br 900024(kupiona w polnik'u) 16cm dluga, 10cm wyciecie w pudle - 68mm wlotu... myslalem zeby troche ja obciac, ale stracha mam czy nie bedzie to zla decyzja... trzeba ciac/zostawic? :)

Skomentuj

Czary Mary... nie wiem :lol:
                Zastanów się jakie strojenie chcesz osiągnąć i policz długość jaką mieć powinieneś. Nikt nie zgadnie jaki masz przetwornik i jakie powinno być do niego strojenie rezonatora i jakie są Twoje założenia.

Skomentuj

themo, masz ok 25 litrow. z tym tunelem strojenie jest na ok 41-42Hz
                  niewiem jaki masz glosnik ale w wiekszosci przypadkow przydalby sie tutaj ten krotszy tunel z ofery polinka

Skomentuj

Czaruję...
                  X