Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Jak podłączyc silnik jednofazowy?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Jak podłączyc silnik jednofazowy?

Witam.
    Tato potrzebuje pomocy. Chce podłączyc silnik jednofazowy przez kondensator, ale nie wie jak, szeregowo, czy równolegle.
    Pytam więc was, jak?
    Pozdro.

Ile wychodzi kabli z tego silnika? Pewnie 4 ...

Musisz znaleźć 2 uzwojenia i zmierzyć omomierzem ich rezystancję ... do uzwojenia z mniejszym oporem wpinasz szeregowo kondensator ...

Jak piszę głupoty to sorry xD

Skomentuj

No właśnie zapomniałem napisac, ze wychodzą tylko dwa kable

Skomentuj

Jezeli wychodzą tylko dwa kable to podłączasz to niego faze i neutralny. Jest obojetne jak to połączysz ponieważ to nie prąd stały. Jeżeli chcesz dodać kondensator to podłączasz go równolegle z silnikiem służy on do kompensacji mocy biernej.

Skomentuj

To znaczy tato podłączał go normalnie, bez żadnego kondensatora i mówił, że nie chodził i myśli, że trzeba dac konda, tylko nie wiedział, czy w szereg, czy równolegle, ale powiem mu niech tak spróbuje. A może ten silnik jest zwalony :?:

Skomentuj

Jeżeli niedziała przy normalnym podłączeniu bez kondensatora to jest zwalony. Kondensator w tym wypadku nic nie pomoze :grin:

Skomentuj

Tak też pomyślałem kiedy przeczytałem to:
              Zamieszczone przez Jacek90
              Jeżeli chcesz dodać kondensator to podłączasz go równolegle z silnikiem służy on do kompensacji mocy biernej.
              Dzięki.

Skomentuj

Zamieszczone przez Jacek90
                Jeżeli niedziała przy normalnym podłączeniu bez kondensatora to jest zwalony. Kondensator w tym wypadku nic nie pomoze :grin:
                Pewne to jest?
                ja coś tam jeszcze z technikum pamiętam, akurat miałem specjalizacje "maszyny elektryczne" i miałem w sumie tylko silniki, i z tego co pamietam to któryś silnik sie uruchamiało poprzez dołączenie kondensatora, albo rezysota jakiegos tam... kurna juz nie pamietam tego, ale to chyba bylo przy silnikach 3-fazowych i tak....

Skomentuj

Po co chcesz dac ten kondesator?? tak wogole to jest konieczne tylko przy rozruchu silnika, kondesator stanowi "kop" do rozruchu a potem juz jest niepotrzebny jak wirnik sie obraca:) Po 2 kondzio musi miec odpowiednią pojemnosc:) jezeli jest mala to G da i tyle z tego bedzie...tak wogole to jezeli podłaczysz silnik bez kondziorka i buczy to rusz wirnik sam i jak zacznie sie obracac to silnik działczy (Ty jako kondziorek) gdzies w zeszycie z maszyn mam sposob podłaczenia, jutro postaram sie podzucic chyba ze ktos mnie wyprzedzi:) pzdr:)

Skomentuj

Ja jeszcze tego silnika nawet nie widziałem, bo leży u babci, tylko tato kazał mi sprawdzic jak to uruchomic, bo jak on próbował normalnie ti się nie działo, a z tym rozkręcaniem to nie wiem czy próbował.

Skomentuj

Nie moge znalezc tego rysunku ale musisz sie jeszcze dowiedziec jaki to silnik, czy to synchroniczny czy indukcjny zwyklak:) Mozna jeszcze dołaczyc rezystor w obwodu stojana tak aby zmniejszyc prad rozruchowy, wtedy napięcie zasilające powinno zacząc bujac silnik, lecz to bardzo wydłuzy moment rozruchowy...mozna jeszcze za pomocą autotransformatora uruchamiac silnik, czyli po przez zwiekszanie powoli doplywu napiecia i prądu...jezeli sie myle to i ksiązki sie mylą :razz: Aha i jak odruznic silnik indukcyjny od synchronicznego jeszcze, po obrotach na tabliczce znamionowej, synchroniczny ma obroty rowne polu wirującemu czyli przykładowo 3000obr/min 1500obr/min itd a indukcyjny moze miec np 2970obr/min itd aha jeszcze sprobowac z podłaczeniem( jezeli uzwojenie dzieli sie na kilka to) mozna odpiąc jeden z przewodow i zastosowac na nim włacznik ktory uruchomimy jak silnik zacznie juz sie dosc szybko obracac :wink:

[ Dodano: 2008-09-24, 20:41 ]
                      Znalazlem foto, masz wyslane na poczte Malyzmc :wink: pzdr o ile e-mail aktualny :razz:

Skomentuj

Czaruję...
                      X