Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

wybór odtwarzacza B-R z dekoderem DD thd, DTS hd. i...

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

wybór odtwarzacza B-R z dekoderem DD thd, DTS hd. i...

Witam, poszukuje odtwarzacza Blu-Ray w kwocie do ok 1500-2000 pln.(mam swojego faworyta jednak chętnie zobacze propozycje forumowiczów) Chodzi mi o jak najlepszy stosunek cena/jakość.

I mam jeszcze pytanko, niektóre z nich mają analogowe wyjścia np 5.1. Sygnał z tych gniazd jest dekodowany tak jak np w amplitunerach/procesorach KD czy jest to jakiś "chiński chłyt maketingody"? Bo jeśli bym miał z tych wyjść to samo co np po przepuszczeniu sygnału przez procesor/amplituner KD to w tedy mógłbym bym zrezygnować z tych urządzeń skoro i tak wykorzystuje swoje końcówki mocy... Ale wydaje mi się że jednak jest w tym wszyskim jakiś haczyk :)
    Pozdrawiam

To może najpierw drugie pytanie. Tak jest tam haczyk. Dekodery w odtwarzaczu są wersjami najprostszymi. DD, DTS, Dolby ProLogic II plus oczywiście wersje HD. Nie ma żadnych dodatków typu -ES, -EX czy DTS Neo itp. Po prostu masz wyjście 5.1 i nic ponad to. Jeśli chcesz więcej pozostaje HDMI i posiłkowanie się odpowiednimi dekoderami w amplitunerze. I tu uwaga: niektóre starsze i tańsze amplitunery nie dekodują audio z HDMI.
    W tym przedziale cenowym jest kilka propozycji od Sony czy Panasonica. Może jeszcze Pioneer ma coś do zaoferowania ale nie mogę znaleźć cennika. Może podaj o jaki model Ci chodzi i do czego chcesz podpiąć ten blue-ray.
    Pozdrawiam
    Arcam CD17 + Denon TU580RD + I-amp + W18E001 + T25CF002
    Grado SR125i

Skomentuj

Właśnie nie chce się ładować w ampli bo mi on niepotrzebny(dysponuje końcówkami znacznie lepszymi od tych stosowanych w tych urządzeniach). Jedynie jakiś procesor dekodujący dts/dd plus rozszerzenia tych formatów (robi się tego coraz więcej, ciężko nadążyć).
      Domyślam się, że ex i es jest niedostępny choć ten marantz http://www.allegro.pl/item459187156_...t_dostawa.html nie ma z tym problemu. Jeśli te odtwarzacze dekodują HD (w sensie że tak zdekodowany sygnał jest na wyjsciach analogowych to jest ok, a to mnie najbardziej interesuje bo zależy mi na jak najmniejszej kompresji (mam nadzieje że niebawem pojawią się filmy w tym formacie w dużych ilościach) Tak samo wydaje mi się, że poza 5.1 nieprędko wykrocze. Napewno nie do czasu kiedy cena za te procesory nie spadnie, chyba że ktoś zna jakieś w przystępnej cenie...Chętnie nabędę.

[ Dodano: 2008-10-21, 16:06 ]
      No i martwi mnie jakość tych torów audio (analog) w ych odtwarzaczach :/

Skomentuj

Tylko że ten Marantz dość mocno wykracza poza budżet o którym wspominałeś :wink: Odtwarzacz z dekoderami dźwięku HD wypuszcza sygnał audio na wyjściach 5.1, natomiast co do jakości tego sygnału może być różnie. Mieszkasz w stolicy więc z odsłuchem nie powinno być większego problemu. Zwróć uwagę czy dany odtwarzacz obsługuje 24p (chodzi o wizje). Amplituner zawsze można wykorzystać jako centralkę w całej instalacji, a kolumny podpiąć przez pre-out do zewnętrznych końcówek mocy. Taniego procesora DD, DTS plus wszystkie rozszerzenia raczej nie upolujesz. Dodatkowym plusem użycia ampli będzie to, że skorygujesz to co Ci akustyka pomieszczenia sknociła. Z tego co widzę to pozostaje Ci wybór między Sony a Panasonic. A Blue-Ray miało tanieć......
        Grado SR125i

Skomentuj

7.1 ma chociażby sony BDP S550 wiec jest to dostępne w niedużej kasie ("Mariusza" pokazałem tak troche dla jajek:)). Z tego co czytam to kiepsko w tych tanich urządzeniach z torem audio jest. No nic zostaje czekać na coś lepszego.

Skomentuj

Samo czytanie wiele nie da. Zrób małą wycieczkę po salonach i posłuchaj jak grają konkretne klocki. Audio-Show za parę dni, kolejna okazja obejrzenia i posłuchania sprzętu. Recenzje czasem można między bajki włożyć.
            Grado SR125i

Skomentuj

Czaruję...
            X