Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Laik z zapytaniem

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Laik z zapytaniem

Witam wszystkich bardzo serdecznie,
    mam parę pytań odnośnie sprzętu którym chciałbym złożyć.
    A mianowicie dokładnie chodzi mi o wzmacniacze z kitów NE np:
    http://www.nordelektronikplus.pl/ofe...&los=0,2991425 i do tego jako wzmacniacz do suba: http://www.nordelektronikplus.pl/ofe...&los=0,6865785.
    Na subem jeszcze nie myślałem ale do kolumn podłogowych chciałbym zastosować 2x arn150-05/4 + sc10n więc z tym nie będzie problemu bo jest na forum dużo tematów.
    To moje pierwsze poważniejsze kroki z DIY.
    Obudowę planuję zrobić z MDF 18mm, na to fornir. Zwrotnice też są dostępne na forum.

Dzięki za pomoc

No dobra, niby ma być parę pytań, ale nie zauważyłem nawet jednego znaku zapytania :)

Skomentuj

No dobra, niby ma być parę pytań, ale nie zauważyłem nawet jednego znaku zapytania
      Z treści wynika, że jesteś mało inteligentny, więc wybaczam Ci tego nieinteligentnego, nie wnoszącego nic do tematu, niepotrzebnego posta.

A jeśli chodzi o wzmacniacze, to ten do suba będzie ok, bo pewnie suba nie będziesz robił jakiegoś high-end.

A co do kolumn ... No tak, drogi ten wzmacniacz to może i nie jest ( albo jest? ) Ale wg mnie to może chociaż coś gainclone'owatego byś zrobił ... ?

Skomentuj

Zamieszczone przez keisan
        2x arn150-05/4 + sc10n
        Najpierw zrób kolumny, posłuchaj i stwierdź wtedy czy sub będzie Ci potrzeby. Bo te kolumny grają dobrym basem.

Skomentuj

A co do kolumn ... No tak, drogi ten wzmacniacz to może i nie jest ( albo jest? ) Ale wg mnie to może chociaż coś gainclone'owatego byś zrobił ... ?
          chyba troszkę kosztuje(imho drogi)

Skomentuj

Zamieszczone przez cudny90
            No tak, drogi ten wzmacniacz to może i nie jest ( albo jest? )
            Radiator RA4291/10 nie wchodzi w skład zestawu
            wg mnie jest drogi :???:
            TDA to koszt ok 10zl/szt z przesylka. plytka to ok 5zl/szt jak sobie sam bedziesz trawil. koszt reszty elementow to grosze. dorzszy jest jedynie zasilacz i trafo.
            tak wiec za koncowke mocy powinno wyjsc ok 20zl a nie 70zl/para :???:

jak masz odrobine zdolnosci to plytki zrobisz sam. jak masz zapedy masterkowicza to juz dawno pewnie magazynujesz smieci - jak masz 2 radiatory od kompa to juz masz sporo taniej. problemem jest trafo - trzeba czekac na okazje

suba narazie zostaw w spokoju

Skomentuj

elementy kupisz w sklepie elektronicznym i samą końcóweczkę zrobisz w jeden dzień, za grosze :wink:

Skomentuj

Dzięki, to już trochę mi pomogło. Faktycznie jakieś skromne zapędy majsterkowicza mam i trochę "śmieci" elektronicznych uzbierałem.

Nie planowałem do końca kupna dokładnie tego kitu chciałem tylko poznać opinie na jego temat.

Trawić płytek to mnie w szkole uczyli ale to było dawno i trzeba było by sobie ową wiedzę przypomnieć.

Reasumując projekt tego wzmacniacza wystarczy do tych kolumn i będzie dobrze grał?

Skomentuj

A jak chcesz jeszcze więcej zaoszczędzić to polecam motedę "na pająka" i LM3886 tutaj możesz zobaczyć jak to się prezentuje. http://www.audiostereo.pl/diy_gain_clone.html Pozdrawiam.

[ Dodano: 2008-11-13, 12:55 ]
                  Aha, a jak chcesz trawić płytki to poczytaj o metodzie "termotransferu" prosto i dokładnie.

Skomentuj

Reasumując projekt tego wzmacniacza wystarczy do tych kolumn i będzie dobrze grał?
                    tak, wystarczajaco dobrze - sam nadal mam TDA

Zamieszczone przez c4meleon
                    A jak chcesz jeszcze więcej zaoszczędzić to polecam motedę "na pająka"
                    a ja nie polecam tej metody - zrobilem 2x i jakos mialem zawsze problemy z buczeniem itp. po przekladce tych samych elementow na plytke ustalo :P

Skomentuj

Ludzie na tym forum są naprawdę pomocni i wyrozumiali dziękuje Wam bardzo.

A więc na początek kolumny, ale będzie 2x ARN-150-60/4 oraz ARV-104-03/8 do tego zwrotnica z forum http://img63.imageshack.us/img63/290...aarnarvzb0.jpg
                      Jeszcze raz wielkie dzięki

Skomentuj

Ludzie na tym forum są naprawdę pomocni i wyrozumiali dziękuje Wam bardzo.
                        poznal bys nas od drugiej strony gdybys zalozyl temat i zaczal sie wymadrzac :twisted:
                        ale będzie 2x ARN-150-60/4 oraz ARV-104-03/8
                        szczerze mowiac to wolalbym poczekac miesiac i dolozyc - najlepiej do vify :mrgreen:
                        ale powaznie na vifie jest kolosalna roznica

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S.
                          szczerze mowiac to wolalbym poczekac miesiac i dolozyc - najlepiej do vify :mrgreen:
                          ale powaznie na vifie jest kolosalna roznica
                          Oj tak, wiem coś o tym. To jest różnica conajmniej kilku klas. Po krótkiej przesiadce na XT i powrocie do ARV wydawało mi się, że tesla w ogóle nie gra tylko wydaje jakieś pojedyncze piski i syki.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S.
                            Byłbym głupi gdybym nie posłuchał mądrzejszego:)
                            A więc ok jeżeli tak mówicie tak i będzie.

Jeszcze jedno pytanie (dzięki takim ludziom na forum jest co robić)
                            jaka jest rożnica pomiędzy ARN 150-04 a ARN 150-60 mozna je sobą zastępować?
                            Przeglądałem parametry tych głośników i nie wiele się rożnią.Czy do tej zwrotki http://diyaudio.pl/files/arn150_sc10n1.gif mogę zastosować ARN 150-60?

A przy okazji. Po przejrzeniu wszytkich stron ze zwrotkami mam już mętlik w głowie
                            jest na forum potrzebna zwrotka do 2x ARN 150 i vify.
                            Może poprostu ślepy jestem.

I na koniec gdzie najlepiej kupić owe Vify czy też Visatony.
                            Ofert jest wiele, wiele też pisze o oszustach.

Dzięki serdeczne.

Skomentuj

keisan, de facto każda zmiana głośnika (typu) pociąga za sobą konieczność ingerencji w zwrotnicę, a to za sprawą tego, że każdy typ głośnika ma inną charakterystykę częstotliwościową oraz charakterystykę impedancji (w funkcji częstotliwości), a jak wiadomo działanie filtra pasywnego jest ściśle związane z impedancją przetwornika.
                              Co do Visatona to chyba najlepiej kupować tu: www.grelton.mycom.pl (warto próbować negocjować ceny )
                              Vifa: Wspólne zamówienie z audiocomponents (jest oddzielny topic przyklejony w dziale Offtopic) lub www.akustyk.com.pl

Skomentuj

jaka jest rożnica pomiędzy ARN 150-04 a ARN 150-60 mozna je sobą zastępować?
                                04 niema. chodzi chyba o 03 i 05 - to sa te same glosniki z innym wzorem membrany.
                                ARN 150-60 to ekranowana raczej szerokopasmowka niz woofer - zupelnie co innego. jest jeszcze ARN 150-73 - to jest ekranowany magnetycznie ARN 150-03-8

tak wiec do wyboru masz ARN 150-03/05-4ohm
                                jest na forum potrzebna zwrotka do 2x ARN 150 i vify.
                                Może poprostu ślepy jestem.

I na koniec gdzie najlepiej kupić owe Vify czy też Visatony.
                                visaton http://grelton.mycom.pl/index.php3?c...a_id_1167=2444
                                vifa http://www.loudspeakershop.eu/glosni...506-p-514.html
                                vife taniej mozesz kupic w zamowieniu na forum ale niewiem kiedy bedzie kolejne - to moze potrwac.

mialem chyba wszystkie najpopularniejsze wysokotonowki do polaczenia z ARNami i szczerze polecam dolozyc do vify - nawet jakbys mial kupic z tego sklepu w polsce. roznica jest ogromna. w zasadzie to nawet niemam sie czego przyczepic w brzmieniu tych kolumn, nawet srednica jest duzo lepsza. no moze jedynie zaczyna brakowac basu jak niemasz 80W wzmacnaicza :mrgreen:

wiele też pisze o oszustach.
                                pokaz gdzie

Skomentuj

Pawel S. jak będziesz w okolicach Gorzowa daj znać flaszkę postawie:)

Oki rozpoczynam wstępną budowę.

Na temat oszustów czytałem coś na forum jak znajdę to wkleje linka.

Jeszcze wielkie dzięki za pomoc

Skomentuj

Pawel S. jak będziesz w okolicach Gorzowa daj znać flaszkę postawie:)
                                    lepiej zrob pozadnie kolumny - wtedy bedziesz i ty zadowolony i ja ze nie zmarnowales kasy i wlozonej pracy

Skomentuj

Czaruję...
                                    X