Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Masa pytań od laika ;)

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Masa pytań od laika ;)

Witam, jestem nowy na forum. Chciałbym zapytać o pewne nurtujące mnie i mojego brata sprawy.

Tydzień temu wróciłem do domu, wszedłem do mojego pokoju na strychu, patrzę, a tam młodszy brat i jakieś dwie ogromne kolumny oraz amplitunerek. Po wstępnych oględzinach stwierdziłem, że kolumny to Altusy 100, amplituner zaś - Unitra tosca 303. Jako, że nie znam się szczególnie, chciałem Was zapytać: czy te graty, nie pierwszej już młodości, były warte 200 zł, jakie brachol za nie oddał? O Altusach wygrzebałem w necie tylko tyle, że ponoć sprzęt audiofilski, to to nie jest, ale zwrotnica daje radę. Głośniki u mnie są w miarę, zawieszenia chyba były wymieniane, bo wyglądają super, jedynie kopułki jakiś młotek powciskał (wyssałem je odkurzaczem). Grają, jak na moje ucho - średnio - bas trochę nieczysto, średniotonówki niemal nie słychać, wysokie tony chyba najlepiej wypadają z całej kolumny.

O amplitunerze nie znalazłem nic, może słabo szukałem.

Chciałem również zapytać, czy byłby sens takie kolumny odrestaurować (nałożenie nowego fornirku, zmiana głośników na zamienniki Tonsila lub STX, jeśli tak, to na jakie), bądź też na bazie ich komponentów zbudować kopię... Oczywiście - jak najmniejszym kosztem

Z góry przepraszam, jeśli umieściłem ten topic w złym dziale. Użyłem też szukajki, aby wygrzebać coś na temat Altusów, ale niestety żadnych konkretów.

ps. brat prosił, aby zapytać o to: http://allegro.pl/item500402866_koda...p_srebrny.html czy to jest coś warte i w ogóle - strasznie mi głowę zawraca (jak to młodsi bracia, więc gdyby ktoś kompetentny mógł wyrazić swą opinię... Byłbym zobowiązany :)

dzięki i pozdrawiam.

sub pasywny wymaga wzmacniacza z wyjściem na takowy (plus zwrotnica do cięcia pasma), wiec odpada.
    altus gra OK, dość głęboki bas, mocna góra., ale z tym opisanym musi być coś nie halo.
    200 zł to pewnie warte ale jeśli coś robić to tylko regeneracja, bo nie wsadzisz głośnika o identycznych parametrach, a więc zmienisz brzmienie. do tego taniej samą membranę wsadzić bo reszta się nie zużyła (no chyba żeby ktoś cewki popalił).
    ONKYO TX-SR501E | Monacor SPH165KEP + Vifa XT19

Skomentuj

Ta Koda to sub pasywny,pod co chcesz go podłączyć?
      Do kina może by się nadał do muzyki na pewno nie.

Skomentuj

Sub pasywny to pomylka. Zakup filtr aktywny do suba no i jakis piecyk do niego.. wtedy bedziesz w stanie zestroic go razem z tymi altusami i wtedy cos pogra. Tosca to dosc szitowy wzmak a jej moc (pomijajac jakosc) to troche za malo juz szczegolnie do altusow. Wklej zdjecie tych altusow to zobaczymy co tam siedzi :)

Skomentuj

Miałem tą tosce i sprzedałem ją za 30zł. Niestety nie nadaje się za bardzo do napędzania dużych kolumn. Niska moc (2x20W @ 8ohm), bardzo słaba kontrola (wręcz powiedziałbym, że brak kontroli) i prawie nieistniejący bas bo to co podkręca korektor to nie można nazwać basem.
          Jeśli głośniki w altusach są oryginalne to 200zł za wszystko to nie jest dużo. Gorzej jak było coś w nich majstrowane.

Subem z aukcji nie warto się interesować. Nadaje się ewentualnie jako dodatek do mikro wieży lub pierdziawek komputerowych.

Skomentuj

Subem z aukcji nie warto się interesować. Nadaje się ewentualnie jako dodatek do mikro wieży lub pierdziawek komputerowych.
            Mam nadzięję, że ta opinia memu bratu wystarczy (tak między nami, to dałem ten link tylko, ze by mieć święty spokój ), w każdym razie - dzięki za podpowiedź i tą kwestię uznaję za rozwiązaną.

Zmierzając do sedna sprawy: co do tej Unitry, to miałęm takie przeczucie, że wiele warte to to nie jest... Dlatego moja osobista uwaga skupia się na kolumnach. Z tego, co udało mi się ustalić, głośniki są z pewnością oryginalne, bebechy również (czytałem gdzieś, że to całkiem udana zwrotnica)

200 zł to pewnie warte ale jeśli coś robić to tylko regeneracja, bo nie wsadzisz głośnika o identycznych parametrach, a więc zmienisz brzmienie. do tego taniej samą membranę wsadzić bo reszta się nie zużyła (no chyba żeby ktoś cewki popalił).
            Pytam więc: jak sprawdzić cewki, oraz jak wysokie byłyby koszta regeneracji takich głośniczków (czyli wymiana membram i zniszczonych kopułek)?

No i kwestia mnie najbardziej nurtująca: czy te komponenty, z których zbudowana jest kolumna, można wcisnąć w nową budę? Mam taki mały majsterkowy fetysz i z chęcią skleciłbym nową obudowę dla tych głośników, gdyż zaiste, ta, w której siedzą teraz, jest okropna (wygląda mi to na dębowe płyty, strasznie ciężkie są te kolumny, wszystko w czarnej farbie, tfu, więcej PRL niż vintage ).

Zapytam odrazu: czy zwykłe, lite deski nadają się na obudowę? Mam stolarnie i materiału pod dostatkiem, ale nigdy nie bawiłem się w fornirowanie, a jak wiadomo, żeby dobrze to zrobić, trzeba mieć pewną wprawę, z deskami natomiast sprawa się nieco upraszcza - bejca dla koloru i wykończenie wg uznania.

dzięki za dotychczasowe odpowiedzi i proszę o kolejne:) wybaczcie mało fachowy język, ale na prawdę, nie znam się na elektronice ani trochę, dlatego jednak polegam na zdaniu bardziej doświadczonych.

Skomentuj

Jeśli drewno jest dobrze wysezonowane (czy jak to się tam nazywa) to czemu nie. Chodzi o to, żeby po czasie deski nie zaczęły się rozłazić. Ale skoro masz stolarnie to pewnie doskonale znasz drewno wzdłuż i wszerz :)

Oczywiście można zrobić nową budę, ale musi być zachowany litraż i w miarę rozsądne proporcje.

Skomentuj

dzięki za odpowiedzi.

Unitra prawdopodobnie zostanie zmieniona na Technicsa SU-A600 - może ktoś ma coś do powiedzenia na temat tego wzmaka?

no i planuję zakupić zestaw naprawczy do głośników i przeprowadzić regenerację, cyknę tylko foty i poddam waszej ocenie, czy jest to potrzebne...

Skomentuj

moze jak chcesz pomajsterkowac to raczej nowe kolumny?

Skomentuj

niestety - kasa, kasa... Spróbowałbym na starych podzespołsach, jesli mi dobrze pójdzie - gwarantuję, następnę będą już nówki :)

póki co, najbardziej ciekaw jestem o wasze opinie na temat tego Technicsa ( SU-A600 mk3).

Skomentuj

Czaruję...
                    X