Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

czy 18mm wiru starczy?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

czy 18mm wiru starczy?

Witam w projekcie akkusa mam 25mm ścianki - czy dla 25l komory midwoofera w kolumnie 300x220x1000 mm starczy 18 mm bo obi takie najgrubsze ma?

Teoretycznie wystarczy, jesli dasz ze 4 wzmocnienia na wysokosci. To juz jest wysoka buda wiec ja bym raczej nie oszczedzal na wzmocnieniach.

Skomentuj

Wystarczy, zwłaszcza, że do midwoofera. Należałoby tylko uwzględnić to do liczenia litrarzu rzeczywistego obudowy i dodać przegrody usztywniające.

Skomentuj

w zupelnosci starczy. przelicz tylko wymiary scianek zeby identyczne wymiary zewnetrzne uzyskac i jak wspomnial UKA daj wiecej wzmocnien

Skomentuj

Zamieszczone przez zboj87
          Wystarczy, zwłaszcza, że do midwoofera
          Ja bym tak tego nie napisal,bo niby czym sie rozni midwoofer od glosnika niskotonowego w konstrukcji 2way? midwoofery moga byc nawet 8". Ale tak czy siak 18mm wystarczy,wiekszosc z nas ma obudowy na 18-stce.

Skomentuj

No dobra. jeśli zrobię u siebie wzmocnienia w formie poprzeczek to mają łączyć boczne ściany czy przednią i tylną? A może o wiele lepiej dać wzmocnienie przez cały przekrój kolumny i nawiercić kilkucentymetrowe otwory?
            ONKYO TX-SR501E | Monacor SPH165KEP + Vifa XT19

Skomentuj

Zamieszczone przez amdr
              wiele lepiej dać wzmocnienie przez cały przekrój kolumny i nawiercić kilkucentymetrowe otwory?
              Właśnie tak, z tym że otwory muszą być wystarczająco duże. Najlepiej jeden duży, który zostawia ok. 2-3 cm płyty wzmocnienia przy każdej ścance...

Skomentuj

no i 50zł komplecić na kolumne 22.6x30.5

w tym podwójny front

Skomentuj

Zamieszczone przez amdr
                  A może o wiele lepiej dać wzmocnienie przez cały przekrój kolumny i nawiercić kilkucentymetrowe otwory?
                  Nie ma problemu:). Cos mogloby dziac sie nie tak gdyby otwory byly naprawde male, lub mialy bardzo maly przekroj calkowity.

Skomentuj

najlepiej takie:

http://flodins.info/pliki/kolumny/img/wzmocnienie1.jpg

Model z płyty 22mm

Skomentuj

Minimalistycznie dla metrowej obudowy daj 3 poziome poprzeczki z takiej wiórówki lub z MDF albo sklejki szerokie np. na 150mm na wysokościach 250mm, 500mm, 750mm i powinno wystarczyć. Popraw matami bitumicznymi na każdej ściance i będzie OK.

Skomentuj

maty swoją drogą, oczywiście będą.

w 1/3 wysokości będzie pochylona przegroda (potrzebuję 20 z obecnych 30 litrów) to myślę żeby dać 1 wzmocnienie zaraz pod BR albo między BR i KEPem. Gdzie lepiej?

p.s. sorry kaczortrex, że w twoim temacie ale pewnie też skorzystasz z tego.
                        ONKYO TX-SR501E | Monacor SPH165KEP + Vifa XT19

Skomentuj

dalbym przegrode zaznaczona czerwona linia, miedzy kepem a br

Skomentuj

nie wiem czy się fotki przydadzą, innych nie mam - zostały na stancji, ja to zrobiłem troszkę inaczej :) "rusztowanie" z wiórówki około 7mm

Skomentuj

Czaruję...
                            X