Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Zwrotnica Zaph niemogę jej zrozumieć.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zwrotnica Zaph niemogę jej zrozumieć.

Witam mam problem z rezystorami zaznaczonymi na czerwono wie ktoś o co chodzi niby jest wytłumaczenie ale po przetłumaczeniu kompletnie nie rozumiem o co chodzi a co gorsze nigdzie nie mogę znaleść rezystorów o tej wartości nawet w Polinku takich nie mają.

To link ze schematem: http://www.zaphaudio.com/audio-speaker17.html

Z tego co pamietam sa to rezystory ktore mozna uzyc ale nie trzeba,zreszta widac to na zdjeciach gotowej juz zwrotnicy. Co do wielkosci tych rezystorow,te zera sa mylace,czy widziales kiedys kondy o takich wartosciach jakie sa przedstawione w rozpisce? sa kondy 4,7uf i 6,8 uf a nie 4,700000uf i 6,800000uf. A jesli nadal takich nie znajdziesz to polacz inne jako jeden tak zeby wyszla ta sama wartosc,jesli jednak nie znajdziesz takich azeby pasowaly to sie nic nie stanie jesli bedzie roznica kilku dziesiatych ohma,nie uslyszysz tego.

Skomentuj

Wszytko ładnie tam opisano.

Przy L0 wartości 2,2 mH jest rezystor R1 wartości 0,3ohm, który jest częścią cewki czyli jak kupisz cewkę 2,2mH o oporze 0,3 ohma to już go nie stosujesz.
      Przy L3 wartości 0,1 mH jest rezystor R4 wartości 0,1ohm, który jest częścią cewki czyli jak kupisz cewkę 0,1mH o oporze 0,1 ohma to już go nie stosujesz, albo uzupełniasz brak rezystancji mniejszym rezystorem.
      Przy L7 wartości 0,5 mH jest rezystor R8 wartości 0,35ohm, który jest częścią cewki czyli jak kupisz cewkę 0,5mH o oporze 0,35 ohma to już go nie stosujesz albo uzupełniasz braki mniejszym rezystorem.
      R9 4ohmy robisz łącząc 1,8 + 2.2 szeregowo lub 1,0 ohma x 4 szeregowo itp.
      Wysokotonowy jak i niskotonowy głośnik podłączasz w fazie czyli + do + i - do - .

Reszta wartości standardowe.

Skomentuj

te czerwone rezystory to nie rezystory tylko opor cewek

Skomentuj

Jq, Bardzo ci dziękuje za pomoc już wszystko rozumie ,w sumie taki banał wystarczyło jeszcze raz przeczytać a bym zrozumiał.

A jeszcze jedno pytanie na wofer są dane dwie cewki 2,2mH to już kupiłem nawiniętą drutem 1,2mm a ta 0,1 może być drutem 0,8 bo tak małej cewki nawiniętej drutam 1,2 mm nie ma w polinku.

Skomentuj

Czyli jednak zle pamietalem :lol:

Skomentuj

Więc tak na szybko zobaczyłem oferte Polinka i wstępnie wybrałem takie elementy:
              Na Wofer
              Cewka 2,2mH rdzeniowa(rdzeń szpulowy) dr.1,0mm 0,3ohm
              Cewka 0,1mH powietrzna(bo innych nie ma) dr.1,0mm 0,12ohm (powinna mieć 0,1)
              Kondensator 4,7uF Z-standard lub Cros-Cap (nie wiem które lepsze)

Na tweter
              Cewka 0,5mh powietrzna dr,0,1mm 0,34ohm powinna mieć 0,35)
              Kondensator 6,8uF (może jakiś lepszy zastosować na górę :?: )
              Rezystor metalizowany 10W 3,3ohm
              Rezystor metalizowany 2,0ohm( x2 bo ma być 4ohm)

To jest zestawienie do jednej zwrotnicy i prosił bym teraz o poprawienie mnie jeśli coś jest źle lub ewentualne sugestie co do wyboru elementów.

[ Dodano: 2008-12-29, 18:13 ]
              Hej no Panowie nikt nie wyrazi zdania na temat doboru elementów ,wolał bym się poradzić przed zamówieniem.

Skomentuj

Z tego co Zaph pisał wynika, że tylko RDC L0 jest ważny i powinien być poniżej 0.4R, co jednak nie zmienia faktu, że takie elementy powinny być OK :wink: BTW poczytaj dział Response shaping options, bo może warto kupić trochę więcej ale tańszych elementów i przesłuchać kilka opcji.

Skomentuj

A czy średnica drutu na cewkach nie jest za mała.

Skomentuj

Może być, jak chcesz to możesz zainwestować więcej w tą 2.2mH, pozostałe nie są takie istotne i tak jak pisałem wcześniej lepiej kup sobie więcej rezystorów i tanich kondów MKT żeby osłuchać kilka możliwości, o których Zaph pisał, bo efekt będzie lepszy niż dobieranie cewki o idealnie takim samym rdc.

Skomentuj

No w sumie to racja lepiej odrazu zamówić tanie rezystory i kondy a nie później znowu płacić przesyłki jak coś by mi nie pasowało.

Skomentuj

Zamieszczone przez toma085
                        Cewka 0,5mh powietrzna dr,0,1mm
                        chyba 1mm?;>
                        starczy 0,6-0,8mm
                        Rezystor metalizowany 10W 3,3ohm
                        5w starczy
                        A czy średnica drutu na cewkach nie jest za mała
                        no bez przesady ;] a jaki drut masz na cewce na glosniku? ;>

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S.
                          chyba 1mm?;>
                          starczy 0,6-0,8mm
                          Ups pomyliłem się :oops:
                          No wiem że by wystarczyło ale akurat z 1mm drutem ma odpowiednią rezystencję więc niech zostanie.

Skomentuj

Czaruję...
                          X