Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

pomoc w projektowaniu

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

pomoc w projektowaniu

Witam.
    Kolega chce zrobić na prezent dziewczynie coś podobnego jak tu: http://www.elektroda.pl/rtvforum/vie...199182&start=0
    no i próbujemy zaprojektować zasilacz, taki jak tu: http://www.eres.alpha.pl/elektronika...article_id=244
    bedzie w ogóle się nadawał? Projektować próbuje w protelu, ale nie wiem jak to jest z tym dodawaniem wartości footprint.. Mógłbym mi to ktoś wytłumaczyć? Co się tam wpisuje?

Stary, wyciągasz armatę na wróbla Przecież do tych 3 elementów (zamiast 4 diod daj 1 mostek, 2 kondensatory na filtracje stykną + jeden foliowy 100nF) na krzyż dodawanie PCB to grzech. A jak koniecznie chcesz to poskladaj na uniwersalnej.

Skomentuj

Ale mi pomogłeś :razz:

Skomentuj

Chcę Ci tylko wskazać najprostszą drogę. Chcesz:

1. Zaprojektowac PCB w programie (pierwszy problem)
        2. Wydrukowac, wyprasowac, wytrawic (kolejne problemy)
        3. Ponawiercać otowry, pokryć kalafonią, polutować (j.w.)

A możesz wziąć bateryjkę 9V i mieć sprawę z głowy :)

Albo płytkę uniwersalna z otworami, zredukowac liczbe elementów (zamiast diod mostek, wystarczą pierwsze 2 kondensatory a nie 4 jak na schemacie), powkladac w dziurki i polaczyc jak na schemacie.

Weź pod uwage, ze zasilanie układu z sieci pociaga za sobą kwestie niezbyt estetycznego ogona (kabla), wieksza mozliwosc awarii, porazenia etc.

Skomentuj

czy nie lepiej wsadzić w obudowę takie coś? http://allegro.pl/item541660109_uniw...a_allegro.html
          ONKYO TX-SR501E | Monacor SPH165KEP + Vifa XT19

Skomentuj

amdr, po pierwsze to jest zasilacz niestabilizowany (łatwo nim coś uwalić), a po drugie takie zasilacze są bardzo zawodne (wiem z autopsji).

Szczerze mówiąc nie bardzo rozumiem "doradców" w tym wątku. Chłopak chce się nauczyć czegoś nowego, zrobić krok naprzód i (w przeciwieństwie do wielu) nie rzuca się z motyką na słońce tylko wybrał prosty układzik z kilku elementów. W moim mniemaniu słuszna droga, bo pozwoli mu poznać podstawowe funckje, a jednocześnie nie przysporzy trudności z racji prostoty układu. Tymczasem Wy mówicie mu: "nie warto się uczyć !" Przecież nie można zakładać, że nigdy już więcej tej wiedzy nie wykorzysta, bo jestem prawie pewny, że jeszcze nie raz zasiądzie do protela jak opanuje jego podstawy, a wtedy już sam będzie doskonalił swoje umiejętności. To forum służy pomocy, a nie zniechęcaniu !

malyzmc pytania dodatkowe:
            - z której wersji protela korzystasz ?
            - schemat masz wrysowany ?
            - jaki dokładnie masz problem z footprintami elementów (opisz ciut szerzej) ?

[ Dodano: 2009-02-01, 12:11 ]
            Zamieszczone przez malyzmc
            bedzie w ogóle się nadawał?
            Potrzebujesz wystabilizować 12V, więc ten zasilacz będzie się nadawał bardzo dobrze... ale z drobnymi zmianami :)
            Po pierwsze: prąd jaki będzie pobierał układ będzie mały więc zdecydowanie masz za duże kondy w tym zasilaczu. Zmień C2 na 47ľF/25V, natomiast C4 wystarczy 100ľF/25V. Kondensatory C1 i C3 powinny być monolityczne. W układzie zasilacza są to kondensatory odsprzęgające i powinny znajdować się fizycznie na płytce jak najbliżej stabilizatora (w Twoim przypadku 7812). Cztery pojedyncze diody prostownicze możesz z powodzeniem zastąpić mostkiem Graetz'a (np. B250D - wejdź na www.tme.pl i wpisz ten symbol w wyszukiwarkę). To zmniejszy rozmiar PCB bo mostek w obudowie DIL zajmie Ci mniej miejsca niż 4 diody.
            Transformator już masz czy będziesz dopiero kupował ?

Skomentuj

Wreszcie ktoś coś konkretnego napisał, dziękuje :wink:
              Zamieszczone przez Quester
              malyzmc pytania dodatkowe:
              - z której wersji protela korzystasz ?
              - schemat masz wrysowany ?
              - jaki dokładnie masz problem z footprintami elementów (opisz ciut szerzej) ?
              -Protel 99 SE-dobry, czy polecacie coś innego?
              -schemat niby przerysowaliśmy z tym, że musze nanieść poprawki (wskazane przez Ciebie)
              -no właśnie nie wiem skąd mam brać te "symbole", co mam wpisywać w pole footprint?
              trafa jeszcze nie mamy, nic nie mamy :mrgreen:
              Pozdro

Skomentuj

-Protel 99 SE-dobry, czy polecacie coś innego?
                Na początek dobry jak każdy inny. Ja korzystam z Protela DXP i tego polecam Niestety w związku z powyższym swoje porady będę opierał na wersji DXP, bo wcześniejszej nie znam.

A zatem do rzeczy: footprinty są w DXP na przypisane do elementów już w bibliotekach. Podmiana footprintu nie polega na wpisywaniu jego nazwy tylko znalezieniu go. Jedziemy po kolei:
                1. Klikasz dwa razy na element, któremu chcesz przypisać footprint - otwiera się takie okno:

2. Klikasz dwukrotnie w słowo "footprint" i wyskakuje Ci takie okno:

Tam zaznaczasz (tak jak na screenshocie) "Any" i klikasz "browse" u góry. Teraz już możesz przeglądać i wybierać footprinty ze wszystkich zainstalowanych bibliotek:

Niestety protel footprinty ma dość... nieprzystępne (strasznie malutkie pady) i polecam poszukać w sieci tutoriala samodzielnego tworzenia footprintów - to znacznie lepsza metoda niż bazowanie na bibliotekach protela. Zanim jednak opanujesz sztukę rysowania własnych footprintów korzystaj z protelowych. Projektując już sam rysunek ścieżek powiększysz sobie odpowiednio pady.
                Właśnie ze względu na footprinty pytałem o trafo. Może warto przewidzieć dla niego miejsce na samej PCB z układem zasilacza i kupić trafo lutowane w druk ?

Skomentuj

Hmm więc zobaczę, czy da radę tego DXP znaleźć i na nim będę próbował :mrgreen:

Skomentuj

malyzmc jeśli Ci się uda go znaleźć to daj znać. Prześlę Ci potrzebne footprinty w jednej bibliotece

Skomentuj

Z jakim service... szukać??

Skomentuj

Service pack dowolny. De facto service packi zawierają przede wszytkim poprawione biblioteki, co nie znaczy, że dobre :lol:. Ja mam SP1.

Skomentuj

Zamieszczone przez Quester
                          Właśnie ze względu na footprinty pytałem o trafo. Może warto przewidzieć dla niego miejsce na samej PCB z układem zasilacza i kupić trafo lutowane w druk ?
                          przeoczyłem :razz: oczywiście taki miałem zamiar :wink: chociaż jeszcze nie pomyślałem jak to się projektuje :oops: Jak będę miał jakieś problemy to zapytam :wink:
                          Dziękuje, pozdrawiam :smile:

[ Dodano: 2009-02-02, 13:53 ]
                          wow.. program już mam :mrgreen:

[ Dodano: 2009-02-02, 14:29 ]
                          Więc mówisz, że najpierw lepiej kupić elementy? Dopiero projekt? A który to jest symbol takiego zwykłego trafa 12V?

Skomentuj

Więc mówisz, że najpierw lepiej kupić elementy? Dopiero projekt? A który to jest symbol takiego zwykłego trafa 12V?
                            Niestety właśnie do trafa trzeba będzie zaprojektować footprint, bo te z protela się kompletnie nie nadają. A jeśli chodzi o oznaczenie trafa w bibliotece elementów to nazywa się to "Trans Cupl" w footprintem TRF_4 (footprint tymczasowo weź ten co jest).

Skomentuj

Kolega idzie w dobrą strone. Projektowanie czegoś ołówkiem i mazakiem co uwstecznianie sie, nawet najprostszy projekt ale w protelu to przyjemnosć i oszczednosc czasu .

Wszystkie protele sa dobre. 99se mam w pracy , robie na nim nawet skomplikowane płytki i nie ma problemu, taki zasilacz to pestka. Nowsze wersje altium designer 2005/2006 sa też fajne i w wielu przypadkach prostsze i wygodniejsze od 99 ale mysle ze na pierwszy ogien moga przytłoczyć nowego uzytkownika.

Footprint w 99 niestety trzeba dopisywać ręcznie w zakładze footprint we własciwosciach elementu.
                              Aby dowiedzieć jaki potrzebujesz footprint musisz przegladanąc dostepne bilbioteki, w bibliotece connectors i miscellaneous znajdziesz 90% potrzebnych ci fooprintów, reszte mozna znaleźć w pozostalych bilbliotekach lub narysować samemu. W 99se po załadowaniu servicepacków powinienieś mieć sporo bibliotek, w razie czego zalozenie swojej bliblioteki elementów i dorysowanie nowego zajmuje czasem mniej czasu niz szukanie po istniejacych blibliotekach.
                              Przykłądowe nazwy footprintów w 99: rezystory to axial0.3 , 0.4 , 0.5 itd , kondensatory to RAD0.3 , 0.3 , 0.4 .. lub elektrolity np rb.2/.4. Wszystko znajdziesz w miscellaneous pcb lib. . W razie czego napisz do mnie na gg, moze mistrzeb protela nie jestem (znam jednego takiego) ale obiema wiersjami (99se i 2006) posługuję sie dość często.

Skomentuj

Projekt ukończony, to mogę pokazać jak to świeci :razz: A więc:
                                raz

dwa

trzy

i przejscie :razz:

Będę robił jeszcze jedno, tyle, że z innym npisem :razz:

A i to co prześwituje na dole to dlatego, że obudowa nie była złożona :razz: w normalnych warunkach jest wszystko ładnie :grin:
                                [ Dodano: 2009-02-18, 20:15 ]
                                Co do płytki, schemacik:

To jest to, z tym, że tranzystorki trzeba lutować odwrotnie :mrgreen: jak na schemacie.
                                Pomagał Quester za co bardzo dziękujemy :wink:

Skomentuj

a co na to gosia? podoba sie? :lol:

Skomentuj

Fajnie to wyszło, podoba mi się.

Kiedyś zrobiłem podświetlenie diodami do szafki na zasilaczu takim do anteny telewizyjnej za 8zł, działa bez awarii z cztery lata już.

Skomentuj

Projekt ukończony
                                      Bardzo ładnie to wyszło, ale czemu "cię" jest napisane z małej litery? :razz: :lol:

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S.
                                        a co na to gosia? podoba sie? :lol:
                                        Z tego co słyszałem się podobało :razz: tylko mówiła, że troszkę porysowana ta pleksa :lol:
                                        Zamieszczone przez Padi
                                        malyzmc napisał/a
                                        Projekt ukończony

Bardzo ładnie to wyszło, ale czemu "cię" jest napisane z małej litery? :razz: :lol:
                                        a włąśnie nie wiem xD tak kolega sobie zrobił tak ma :razz:

[ Dodano: 2009-02-19, 18:51 ]
                                        Zamieszczone przez funiax1
                                        Fajnie to wyszło, podoba mi się.

Kiedyś zrobiłem podświetlenie diodami do szafki na zasilaczu takim do anteny telewizyjnej za 8zł, działa bez awarii z cztery lata już.
                                        :shock: uuu kozackie :mrgreen: podoba mi się :wink:

Skomentuj

Czaruję...
                                        X