Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

srebrne tasmy magnetofonowe

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

srebrne tasmy magnetofonowe

Witam,moj znajomy pracuje w firmie razem z gosciem 50-cio letnim ktory uznaje sie za audiofila,ponoc ma sprzet wartosci 130.000zl,kolumny z granitu (ktore sam sobie zrobil),jakies lampy i drogie kabelki.

I teraz pytanie,bo ten moj kolega mowil ze koles nie slucha plyt CD tylko kaset magnetofonowych,mowi ze nie ma porownania do plyt CD bo te kasety co on ma sa lepsze,tasma jest niby pokryta srebrem co polepsza dzwiek i jednoczesnie zywotnosc takiej tasmy.

Czy takie tasmy sa lepsze od plyt CD? ktos wogole takie widzial? ja pierwszy raz slysze o takich tasmach ktore sa pokryte srebrem wiec nie jestem w temacie.

PS. ten moj kolega kupuje odemnie GDN-46-1200. Gdy powiedzial o tym temu "audiofilowi" ze kupuje taki glosnik i ze ja mu powiedzialem ze bedzie do niego potrzebowal wzmaka min 600Wat to on go wysmial i powiedzial ze ja gadam glupoty,ze ten glosnik napedzi nawet stary wzmak diory 20Wat. :lol: Powiedzialem kumplowi ze ma nie sluchac idioty :lol:

W podstawowej klasyfikacji taśm magnetycznych, ze względu na rodzaj użytego materiału magnet. (decydującego o zakresie zastosowań i warunkach pracy), rozróżnia się taśmy: żelazowe (γ-Fe2O3) - najstarsze, stosunkowo tanie, o doskonałej stabilności, najpowszechniej do dziś stosowane; chromowe (CrO2) - o koercji i dynamice większej niż żelazowe, najbardziej obecnie zalecany rodzaj taśmy do zastosowań Hi-Fi; metaliczne (o cząstkach czystego metalu, gł. żelaza, niklu, kobaltu) o największej koercji i dynamice; o złożonym składzie, np. ferrochromowe (FeCr), żelazowe modyfikowane kobaltem, żelazowe modyfikowane barem i domieszkowane tlenkami tytanu (TiO).
    Srebrne taśmy to chyba jakaś imaginacja tego pana.
    Co do porównania z CD to magnetofony kasetowe najlepszej klasy, przy zastosowaniu nawet najlepszych systemów redukcji szumów, nigdy nie będą miały takiej dynamiki i tak małych zniekształceń harmonicznych jak najtańsze nawet CD. Jednak porównując brzmienie dobrego kaseciaka do taniego CD, lepsze brzmienie będzie miał, bez porównania magnetofon kasetowy, pod warunkiem użycia dobrej taśmy i nagrania z dobrego źródła.
    Natomiast studyjne magnetofony szpulowe są zdecydowanie lepszym źródłem dźwięku niż nawet drogie CD. Tylko skąd brać bardzo drogie taśmy i z czego nagrywać, żeby wykorzystać ich potencjał.

Skomentuj

Zamieszczone przez KAPRINT
      Srebrne taśmy to chyba jakaś imaginacja tego pana.
      Aha,zapomnialem dodac ze ten moj kolega widzial ta tasme na wlasne oczy bo koles przyniósł ja do pracy i pokazal.

Skomentuj

Srebrny kolor taśmy jeszcze nie świadczy o tym, że jest ze srebra.

Skomentuj

Dokladnie :P.. tak przy okazji mam kumpla ktory slucha ze szpul wlasnie za to nie ma magicznych kabelkow, demagnetyzerow, kolumn z granitu itd - ewenement heh :)..

Skomentuj

taśma nie ma startu do CD, pomijając wąskie pasmo przenoszenia, pozostaje jeszcze zużycie, które niszczy jakość.
            ONKYO TX-SR501E | Monacor SPH165KEP + Vifa XT19

Skomentuj

amdr - Pewnie nigdy nie słuchałeś lepszego kaseciaka z dobrym nagraniem. Otóż pasmo przenoszenia na taśmie metalowej lub chromowej- to 20 -25 hz - 18 - 20 khz. szumy oczywiście słychać między nagraniami przy głośnym słuchaniu, ale podczas odtwarzania muzyki, zupełnie nie przeszkadza. Przy średniej klasy szpulowym, parametry jeszcze ulegają poprawie, szczególnie w zakresie dynamiki i poziomu zniekształceń. Sam mam wyższy model Teaca C-3RX z połowy lat 80-tych http://cgi.ebay.pl/ws/eBayISAPI.dll?...ayphotohosting i choć słucham go rzadko, zawsze jestem zdziwiony, że tak dobrze gra.

Skomentuj

Czaruję...
              X