Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Ściemniacz na pilota

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Ściemniacz na pilota

Witam

Zaopatrzyłem się w takie urządzenie LINK , zamontowałem i wszystko działa poprawnie...no i jak to zwykle bywa jest jedno ALE.

W momencie kiedy światło jest maksymalnie rozjaśnione włącznik delikatnie buczy - trzeba się wsłuchać, żeby to usłyszeć. Jednak problem zaczyna się, kiedy przyciemniam światło...wtedy buczenie narasta i jest wręcz denerwujące. Czy to normalne ?

Ściemniacz obsługuje tylko jeden kinkiet dwustrefowy z halogenami (czterema z resztą). Podłączone jest dobrze - Faza w wejście oznaczone L i dwa pozostałe kable w jedno wejście oznaczone S. Nie ma uziemienia, bo to stary blok.

Nie wiem czy mam to wymienić, czy oddać bo na dłuższą metę jest to wkurzające. Macie doświadczenie z takimi urządzeniami ?

Pozdrawiam

tak, to normalne. mam sciemniacz ale manualny. buczy tak samo

nie wiem czym to jest spowodowane ale napewno ma cos wspolnego z budowa. raczej watpie zeby ty byly tyrystory...

Skomentuj

Tak buczy dławik przeciwzakłóceniowy.
      Ja u siebie to wypieprzyłem i mam spokój.
      I zakłóceń żadnych nie mam.
      Ale podkreślę-to mój przypadek.

Skomentuj

Mam w domu ściemniacz manualny, ale trzeba do niego ucho przyłożyć, żeby słychać było buczenie ... niezależnie od tego na jakim poziomie jest ustawiony nigdy nie słychać go bardziej ...

Jak głośno Ci andrew_audio ten ściemniacz buczy? Normalnie siedzisz w pokoju i go słyszysz?

[ Dodano: 2009-02-19, 11:06 ]
        EDIT: marusmk, to pewnie racja, bo mój ściemniacz jest stary jak świat, to pewnie wtedy takich dławików nie dawali ^^

Skomentuj

skoro to dlawik to moze wystarczy go zalac zywica? wtedy powinno sie uciszyc...

Skomentuj

Tak z ciekawości zapytam: nie można zrobić ściemniacza poprostu dając mostek prostowniczy który wyprostuje 230V i puścić to przez tranzystor którym można by regulować jasność świecenia?

Skomentuj

A jak duży radiator planujesz na ten tranzystor ? :lol: Proponuję policzyć moc strat, którą trzeba zamienić na ciepło

Skomentuj

Zamieszczone przez nosmaster
                Tak z ciekawości zapytam: nie można zrobić ściemniacza poprostu dając mostek prostowniczy który wyprostuje 230V i puścić to przez tranzystor którym można by regulować jasność świecenia?
                Nie da rady.

Skomentuj

dzięki za odpowiedzi.

cudny90, to buczenie słyszalne jest nawet z 4,5 m przy wyłączonym telewizorze.

Panowie jak to ustrojstwo ( dławik) wygląda.... z chęcią bym się go pozbył ale nie chce nic spartolić :twisted:

Skomentuj

Panowie jak to ustrojstwo ( dławik) wygląda.... z chęcią bym się go pozbył ale nie chce nic spartolić
                    Taka oponka owinięta drutem ( chyba mam rację xD )

Skomentuj

andrew_audio, zwykle wygląda jak mały transformatorek o budowie EI.

Skomentuj

w prawdzie elektryk ze mnie jak z koziej dupy trąba... ale na tej płytce nie ma nic takiego DŁAWIK :cool: . Prócz tego całość jest tak skonstruowana, że aby dostać się do podzespołów na płytce musiałbym ich parę odlutować...czyli stracić gwarancję. Widać natomiast co się znajduję w srodku... jednak z pewnością nie ma tam dławika.

No i teraz mam problem co z tym dalej zrobić, bo rzecz jest bardzo przydatna....ale denerwująca swoim buczeniem :evil:

Jutro będę dzwonił jeszcze do producenta...może mam po prostu wadliwy egzemplarz.

Skomentuj

Zamieszczone przez andrew_audio
                          Widać natomiast co się znajduję w srodku
                          Skoro tak to zrób zdjęcie, bo nikt tu nie zgadnie jakich elementów użył producent, a bez tej wiedzy nie jesteśmy w stanie Ci pomóc.

Skomentuj

Panowie dałem sobie z tym spokój...po zamontowaniu w scianie juz tak mocno nie przeszkadza (wcześniej nie był zamontowany). Poza tym w tym pokoju i tak przez 90% czasu jest włączony TV także niech sobie buczy.... i tak nie słychać :P

Dziękuję za porady

A co do zdjęcia, to byłoby trudne aby wykonać zdjęcie płytki od przodu...musiałbym odlutować parę części i tym samym stracić gwarancję

Pozdrawiam

Skomentuj

Ja mam identyczny ściemniacz który ściemnia 9 halogrenów (35 W każdy) i buczenie słyszę dopiero jak stoję w odległości ok. 30 cm od ściemniacza...

Skomentuj

Czaruję...
                              X