Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Wasze patenty

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Wasze patenty

chciałbym rozpocząć ciekawy wątek na temat waszych patentów urządzeń ułatwiających wam prace elektroniczne. pokażcie, napiszcie, opiszcie schematy itp urządzeń samodzielnie skonstruowanych, które mogą być przydatne dla innych.

Jako pierwszy przykład podam moją wiertarkę do płytek laminatowych. Kiedyś chciałem kupić oryginalną w sklepie ale zaśpiewali mi taką cene, że podziękowałem. Na strychu znalazłem zestaw "młodego technika" i skonstruowałem tą oto wiertareczke, której konstrukcji opisywać nie trzeba. silnik i koło pasowe pochodzą ze starego magnetofonu szpulowego. wszystkie te części miałem w domu, więc wiertarka nic mnie nie kosztwała. Działa nawet dobrze, lecz mogła by mieć większe obroty, ale cóż jak się nie ma co się lubi...

pozdro
    Załączone pliki

Fajna wiertareczka ;]

Skomentuj

Ja to kiedyś myślałem o takiej frezarce do płytek.Miał to wyglądać tak,że kłade kartke z wzorem płytki i czujnik połączony z ramieniem wiertarki wykrywa czarne pola(scieżki) na kartce i podnosi głowicę wiertarki z frezem.Jako czujnik miał być fotorezystor oświetlany punktowo diodą(a pomięddzy nimi kartka) ustawiony tak,że jak znajdzie się na czarnym polu to załącza przekaźnik.Ale to tylko przemyślenia teoretyczne i nigdy niedoczekały się rezlizacji.Teraz zaprzęgnął bym do tego komputer.

Ale taka frezarka do płtyek nadal by mi się przydała.W sumie jakby ktoś opatentował oprogramowanie to przecież można do tego wykożystać gotowe mechanizmy z drukarki.

Skomentuj

PETERS, jak by to opatentował to kase byś robił :)

Skomentuj

a jaki uchwyt jest do wiertła???

Skomentuj

tylko się nie śmiać proszę, bo jest to najzwyklejszy zacisk ze złączki elektrycznej. z wycentrowaniem wiertła był problem ale jakoś pokombiowalem z tulejkami i działa

Skomentuj

hehehh piekne to jest ... mi sie to bardzo podoba :)
              co ja mam napisac... ....buuuu
              pomyslowosc 10/10
              ...i to lubie :)

Skomentuj

A wiertło jest na stałe jedno czy można wymieniać?

Skomentuj

można wymieniać. tylko nie mam takich tulejek w które weszło by wiertło większe niż 1mm. większe otworki wierce wiertarką aku, do której już można stosować większe wiertełka.

[ Dodano: 2004-11-07, 19:45 ]
                  halo. czekam na pomysły od was!

Skomentuj

Ja mam silniczek od radia samochodowego diory do tego potężne koło zamachowe. Wiertło opklejam taśmą samopzylepną 2 stronną. Łącze z silniczkiem i mam wiertarkę.

Skomentuj

Mój kolega robi ploter do płytek. Jak zrobi to wrzuce jakies fotki.
                      Jak wiertło nie chiciało mi sie trzymać we wkrętarce to owinąłem je folia aluminiową i mocno skręciłem uchwyt.

Skomentuj

Czaruję...
                      X