Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Lakierowanie sklejki

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Lakierowanie sklejki

Witam!

Jestem w trakcie budowania stolika audio. Jego półki wykonane są ze sklejki drewnianej.
    Niestety nigdy czegoś takiego nie lakierowałem i nie mam pojęcia jak się to robi...

Tzn. Czy potrzebny jest podkład, czy lepszy jest matowy,półmatowy czy może połyskliwy lakier, ile potrzeba warstw, jak długo schną?

Stąd moje pytanie do każdego człowieka który coś takiego lakierował. Z czym się to je?

Ja w tym momencie lakieruje lakierobejca dulux polmatowa wlasnie sklejke. Wybralem ciemny kolor "palisander" Wyglada to bardzo ladnie juz po 2 warstwie. Nie wiem tylko jak z wytrzymaloscia - ponoc b. wytrzymala - ale niestety jest droga. Kupilem w Praktikerze.

Skomentuj

Właśnie położyłem pierwszą warstwę lakieru półmatowego do parkietów marki domalux.

Pierwsza warstwa daje narazie efekt wywalenia każdego defektu sklejki :/
      Mam nadzieję że jak jutro przeszlifuję 160'tką i pomaluję znowu wałkiem to mi troszkę stonuje tą politurę. :neutral: Pożyjemy, zobaczymy...

PS. Coś mi się wydaje że zrobię tylko dwie warstwy, bo na próbnym kawałku trzy nie prezentują się fajnie. (Całe sraczkowato-pomarańczowe, fuj :mad: )

Skomentuj

Lakier sie niezbyt nadaje, lakierobejca predzej - ale schnie baaardzo dlugo. Najlepiej przeznaczyc 1 dobe na 1 warstwe. Nakladac nalezy pedzlem z miekkimi wlosami i najlepiej, jakby sie nie odrywaly ich fragmenty w trakcie. Pierwsza warstwe lakierobejcy trzeba dokladnie wsmarowac w drewno. Oczywiscie sklejka musi byc dokladnie przeszlifowana papierem sciernym, ja uzylem typu 240. Po pierwszej warstwie koniecznie nalezy wyrownac powierzchnie papierem (tez 240 uzylem) - dopiero wtedy nalozyc kolejna warstwe. Kolor "Palisander" mi sie bardzo spodobal na tej sklejce .

Skomentuj

Czaruję...
        X