Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Troche ciekawych glosnikow :)

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Troche ciekawych glosnikow :)

I tylko 3 parki sa nowe glosnikow na foto,. Wiekszosc zdecydowana to iscie zdumiewajace rarytasy, ktorymi sie bawie i z ktorymi eksperymentuje :). Taka ciekawostka, ale jesli macie gdzies cos podobnego - pokazcie

Na foto widac:
    wstegi Bohlender NEO3 (nowe),
    szerokopasmowe Philipsy 20 cm, prawdopodobnie z 1951 roku,
    basowce Alnico Isophon'a 20 cm (az 4 sztuki)
    szerokopasmowe Fostery 16 cm
    szerokopasmowe owale ITT/Loewe Shaub-Lorent (lata 70-te)
    kilka par Visatonow BG20 + TW6NG (nowe)

Jutro dojda jeszcze jakies inne supertweetery, napisze jak juz bede je mial .

Neo3 to chyba magnetostaty, ale nie będe sie sprzeczał o terminy:) Napisz jak graja.

Skomentuj

Skad masz tyle sprzetu? :twisted:

Skomentuj

jw_amigowiec, czemu konstrukcji Twoich nie ma?:P ciekawe propozycje pod lampe

Skomentuj

albo pod biamping :) szerokopasmowcde w odgrodzie a basy w dipolu tylko że trzeba by było do tego zrobić aktywną zwrotke

Skomentuj

No wlasnie, od dawna juz pracuje nad odgrodami, ale bas nie w dipolu a w odgrodzie, za to spooorej (spore skrzydla). Oczywiscie biamping, lampa + tranzystor :). Testuje od 3 lat rozne glosniki, bawie sie etc... Slyszalem Lowthery, Fostexy - nie ma co przeplacac, tyle zaje..fajnego vintage za "psi grosz" :)

A to seasy wysokotonowe vintage, hi-end :) (choc nie wygladaja)

Skomentuj

Ale odgroda to przecież dibol - chyba, że mówicie o dipolu.
              Odgroda to typ "obudowy" a dipol to określenie sposobu promieniowana głosnika wlaśnie w odgrodzie.

Skomentuj

Nie na temat...
                Wiem, racja, jestem po imprezce i czytajac dipol mialem przed oczami isobaric, nie wiedziec czemu :shock: . Faux-pax Oczywiscie chodzi o dipol. % jeszcze kraza w moim organizmie, za to wszysykiego naj jeszcze raz dla mojej dziewczyny

Skomentuj

może też się źle wyraziłem ... miałęm na myśli takie ustawienie głośników jak w orionach linkwitza

Skomentuj

Zamieszczone przez Warg
                    może też się źle wyraziłem ... miałęm na myśli takie ustawienie głośników jak w orionach linkwitza
                    Obrazek

fajne głośniki miałem kiedyś takie robić nawet plany kupiłem

Skomentuj

Zamieszczone przez jw_amigowiec
                      A to seasy wysokotonowe vintage, hi-end (choc nie wygladaja)
                      Mam już takie 2 parki :P
                      Nad jedną zastanawiam się, żeby zapakować do samochodu.

Kopułka 1,5" i możliwość pracy od 1,5kHz.

Skomentuj

Zamieszczone przez cursor
                        Kopułka 1,5" i możliwość pracy od 1,5kHz.
                        tylko ciekawe jak z górą...

Skomentuj

W orionach woofery isredniak pracują w dipolu, czyli membrana promieniuje do tyłu i do przodu. Natomisat tweetery są 2 i pracują w bipolu, czyli są przeciwstawnie skierowane.
                          te strzałki natomiast pokazują chyba fazę głośników - nie wiem czy to dobrze ujałem, ale może ktoś mądrzejszy mnie poprawi.

Szeroka decha podobno kastruje całą "magię: odgród. Lepiej zrobić H-frame, jak u Linwitza -daje najlepsze rozciągnięcie basu, przy najsensowaniejszych rozmiarach. Tzreba jednak wtedy nisko ciąć, bo pojawiaja się rezonanse. Dla długości skrzydełek ok. 25 cm hcyba już przy 250hz.

Skomentuj

U mnie skrzydla beda tylko na basie: front 40 cm + 2*60(lacznie 1,6 metra odgroda!), mam maly pokoj, to taki kompromis z tymi skrzydlami. Od 200-300 Hz beda graly widoczne "jajka" na 1 foto, odgrodzie 40 cm, bez skrzydel. Na samej gorze zagra Bohlender NEO3 (swietnie sie zgrywa z papierowcami!). Deski mam od miesiecy... Projekt od dawna gotowy, mam wszystie przetworniki, ale z czasem mialem gorzej. Brakuje otworow na glosniki, wzmaka mam skonczonego w 1/3...

[ Dodano: 2009-04-07, 22:49 ]
                            Zamieszczone przez takero
                            tylko ciekawe jak z górą...
                            Slyszalem jako supertweetery z Goodmansami szerokopasmowymi + lampa. Rewelka .

Skomentuj

Zamieszczone przez jw_amigowiec
                              ...A to seasy wysokotonowe vintage, hi-end :) (choc nie wygladaja)
                              Obrazek
                              Dokładnie takie same (od strony zewnętrznej) siedzą w moich B&O Beovox 3000 :cool: Będę musiał kiedyś powykręcać i sprawdzić co dokładnie kryje się w tych paczkach :wink:

Skomentuj

To konstrukcje AlNiCo :). Fajnie by bylo zalozyc firme robiaca kopie starych glosnikow, bo ja uwazam, ze w dziedzinie audio wizualnie sie zmieniaja trenty, by w pomiarach wychodzilo jak najlepiej, by bylo nowoczesniej... Pomiary swoje, a ucho swoje.

Skomentuj

Podłaczyłem wspomniane seas'y z GDN 13/50/9 w kolumnach tonsil Excelence 1S. Podział aktywny na ok. 2kHz. Wzmacniacz to stary Hifonics Europa VI(samochodowy) :P
                                  Jak dla mnie gra to rewelka. Niestety nie mam możliwości porównania z innymi nowymi kopułkami.

Skomentuj

Co powiesz o Visatonach TW6N? Zastanawiam się nad tym głośnikie jako uzupełnienie szerokopasmowego Monacora SP-200X, od 8-10 kHz (w ramach eksperymentu - papier - papier, stożkowa - stożkowa).

Skomentuj

eleron ale temat odkopales
                                      sprobuj tw70 tego chociaz wiekszosc slyszala i chwalila
                                      Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Ja dziś odkopałem ze strychu swoje stare głośniki RFT L5914 i lampkę na ecl82 wymontowane z dwóch gramofonów bambino :) Pamiętam że bardzo fajnie to grało, jak na elementy z odzysku. Nawet dało się tego słuchać mimo braku niskiego pasma.

Głośniczki:

Znalazłem też o nich na necie pare słów: http://www.radiomuseum.org/r/funkwe_...ssis_l591.html
                                        http://www.radiomuseum.org/r/funkwe_...ssis_l591.html

Jak ktoś chce - oddam za piwo + przesyłka :)

Skomentuj

Czaruję...
                                        X