Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Zamiennik gdwt

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamiennik gdwt

Witam. Chciałbym się was poradzić. Mianowicie szukam wysokotonowych głośników, które wymiarami będą pasowały zamiast gdwt 9/80/5F. Chodzi mi oczywiście o tańsze, inaczej bym nie szukał :). Nie pytajcie o zwrotnice itp ... tylko na temat :) Dzięki z góry ! Pzdr

Patricious, Jeżeli chodzi o zamiane tonsilowskiego gdwt to może coś ze stajni stx'a,tanie i dobre :)

Skomentuj

popatrz sobie na stronie stx lub tonsila wymiary i po sprawie

Z tanich i dobrych to stx pj

Skomentuj

Hmm ale po co zamienniki jak masz głośniki, wystarczy membrnake zmienić :wink: Chyba że nie masz to wtedy polecam STXa :wink: No i raczej nie nazywa sie głośników STXa zamiennikiem, to przeciesz osobna firma która nie produkuje takich samych głosników jak TONSIL, produkuje własne, takie jakie chce...

Skomentuj

Jeszcze DEXON robił tubowe.....

Skomentuj

Tzn, konkretnie chcę wymienić, ponieważ spaliły mi się te tubowe :/ A, że nie mam pojęcia jak to naprawić, chcę kupić nowe. Kolumny mam własnej roboty, na głosnikach tonsila, ale nie mam teraz pieniędzy na nowe gdwt, a kurcze od miesiąca nie grają :/ Te stx pj ma takie same wymiary ?

Skomentuj

pj nie wejda.. Nie doczytalem, ze chodzi o glosniki tubowe..

Skomentuj

Wymiana membrany z cewką w wysokotonowcu to prosta sprawa. Odkręcasz tubę, wykręcasz cztery śruby, wywalasz starą membranę, wkładasz nową, podlutowujesz przewody i po 10 minutach jest po naprawie.

Skomentuj

Nie doczytalem, ze chodzi o glosniki tubowe..
                  Nie koniecznie, mogą być zwykłe. Ale jeśli lega-m pisze, że to prosta sprawa to chyba spróbuję, bo na allegro są zestawy naprawcze za jakieś ą 6zł więc o wiele taniej

Skomentuj

zmiana głośnika bez zmiany choćby zwroty jest bez sensu :P
                    Jak już wymieniać to najlepiej na to co było* , a wcześniej zastanowić się dlaczego padło.

*(znaczy się naprawić , najtaniej, najprościej, a wraz ze wskazówką - najskuteczniej)

Skomentuj

Witam ponownie. Kupiłem cewki, w jednym głośniku wymieniłem, działa Ale mam problem, gdyż w drugiej uciąłem za krótko drucik, i nie mam jak teraz przylutować. Czy jeśli dolutuję kawałek drucika pogorszy to coś ?

Skomentuj

Zamieszczone przez Patricious
                        Czy jeśli dolutuję kawałek drucika pogorszy to coś ?
                        nie
                        tak sie wlasnie naprawia spalone glosniki - lutuje przerwane druciki

Skomentuj

Widzę, że nie wystraszyłeś się naprawy :wink: . Teraz kolejnym krokiem wtajemniczenia jest klejenie membran głośników niskotonowych, to jest dopiero żmudna robota.

Czy oprócz tego drucika miałeś jakieś problemy? Jeżeli tak, to opisz przebieg wymiany, może komuś się przyda.

Skomentuj

Zamieszczone przez lega-m
                            Teraz kolejnym krokiem wtajemniczenia jest klejenie membran głośników niskotonowych, to jest dopiero żmudna robota.
                            :lol:
                            najgorsza jest naprawa glosinkow naprawianych po kims gdzie nie mozesz zmienic mebrany :P
                            wymiana membran w starych tonsilach to godzina roboty :P (z czego ponad polowa to czyszczenie kosza)

Skomentuj

Czyszczenie kosza jest upierdliwe, ale czasem prawdziwym horrorem jest czyszczenie cewki, kiedy jest czarnym klejem(coś jak lepik - tylko bardziej kruche) do membrany zamocowana to jest kwestia minut (prosta i dość przyjemna robota), ale w części tonsilowskich niskotonowców stosowali coś jasnego (pancerne jak distal), a usunięcie tego świństwa często po kilkadziesiąt minut zajmowało...

Skomentuj

Pawel S., połowa to schnięcie kleju :razz: A co do zmiany w wysokotonowcach, kiedyś właśnie uszkodziłem cewke w jednym no i pomyślałem ze pewnie przerwał sie drucik przy lucie, więc sprawdziłem i tak bylo, zlutowałem to miejsce podłaczyłem głośnik i okazało sie że gra inaczej od drugiego :cry: Rozbierałem i robiłem chyba ze 3 razy ale w każdym przypadku słyszałem różnice :cry: Za ostatnim stwierdziłem ze przypale drugi, odnowiłem 2sztuki po przez, odwinięcie jednego zwoju na obydwóch, po tym zaczeły grać tak samo, nie wiem co było przyczyną tego ze po zlutowaniu grało inaczej....

Skomentuj

Zamieszczone przez Dawid-SS
                                  Pawel S., połowa to schnięcie kleju
                                  jak dajesz samochod do lakierowania to licza ci roboczogodziny za schniecie lakieru? nie :P liczy sie czas jaki poswiecisz na prace. a jak klej schnie to nic nie robisz

Zamieszczone przez Dawid-SS
                                  nie wiem co było przyczyną tego ze po zlutowaniu grało inaczej....
                                  moze ocieralo gdzies? tez mialem taki przypadki ze zle wycentrowalem i graly juz inaczej

Skomentuj

Ja wymieniłem cewkę w GDWT tonsila. Nic trudnego, odklejam starą, na jej miejsce wlutowuję nową :)

Skomentuj

Patricious, tak jest najlepiej :wink:
                                      Pawel S., chodziło mi o czas całkowitej pracy, mówisz że godzina pracy, ale w tej godzinie pół godziny to schnięcie kleju :mrgreen:
                                      Zamieszczone przez Pawel S.
                                      Dawid-SS napisał/a
                                      nie wiem co było przyczyną tego ze po zlutowaniu grało inaczej....
                                      moze ocieralo gdzies? tez mialem taki przypadki ze zle wycentrowalem i graly juz inaczej
                                      No właśnie nie wiedziałem co i jak, ale odwinełem zwój i było ok, wydawać sie może też że cyna marnej jakości, albo słaba przewodność bo mało miedzi zmatowionej i cyna się lepić nie chciała dobrze, teraz to już nie gra u mnie :razz: a spalone bylo pewnie już z 5 razy :razz:

Skomentuj

Czaruję...
                                      X