Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Skrzynia mds08, pytanko

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Skrzynia mds08, pytanko

Witam,ma ktoś może projekt skrzynki bandpass (sprawdzony) do mds08
    Grał u mnie w zamkniętej i br,a teraz chciałem posłuchać w bp

[ Dodano: 2009-04-29, 10:42 ]
    to widać, że raczej nikt nie testował
    znalazłem taki projekcik
    http://www.acoustic-design-magazin.d...rsttime_7.html
    i jeszcze fajne needle
    http://www.acoustic-design-magazin.d...ml/needle.html

slaw369, ja aktualnie zrobiłęm sobie 4th bandpassa do testów głośników - do XAW210HC, do MDSa08, do Tonsila 20/80, do dobrze grającej Koppy DK80 i do W200SC.

No cóż - wygląda to tak: 19 litrów tylnia o FB w okolicach 50-55Hz , przednia 8 litrów i pod MDSa najlepiej wyglądało strojenie na 95Hz. Obudowa dodała jeszcze większego wykopu, trochę zejścia ale straciło się troche na jakości i punktowości - w sumie do samochodu warto, ale do domu średnio. Wytłumienie znacząco wpływało na głośność i charakter grania - w przedniej komorze wygłuszyłem tylko ściankę na przeciwko glośnika - wygładziło to brzmienie, a większa ilość znacząco wpływała na głośność. W tylnej komorze nie zasłyszałem znaczącej różnicy pomiędzy brakiem a wypchaną po brzegi obudową. Dziś mam wolne i właśnie idę kocem okleić skrzynkę - wieczorem może jakieś zdjęcia wstawie

Skomentuj

LightSound,dzięki za dokładny opis
      W sumie można się było spodziewać, że straci na jakości,jedynie chyba koppa mogłaby raczej zyskać.
      Jeśli chodzi o punktowość to może (skrzynka z linku powyżej) komory 12 do 6lit. mogły by to poprawić.
      Ciekaw jestem,jak reszta głośników które wymieniłeś,spisuje się w tej testowej obudowie.

Skomentuj

slaw369, spoko. Zawsze się traci na jakości Przecież ta obudowa wybitnie podbija harmoniczne noi sama "gra". A powiem Ci że koppa gra dużo lepiej od tonsila 20/80 więc nie ma co przesadzać Wiesz, w mniejszych też próbowałem - miałem dwie przesuwane deski więc mogłem regulować sobie jak tylko chciałem i poniżej 15litrów mds grał po prostu gorzej niż w br - mniejsze zejście i brak zysku natężenia. Wyznaczylem minimum w jakim można się nie martwić - 18 litrów i się rodzą zyski. A przednia komora najbardziej zmienia charakter brzmienia. O reszcie głośników napisałem w temacie budowanie na ekranie

Skomentuj

Czaruję...
        X