Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Problem z uruchamianiem komputera

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Problem z uruchamianiem komputera

W chwili obecnej do komputera podpięte mam dwa dyski (80 i 20gb) 20 jest pusta i nie używana, więc chciałbym ją odpiąć, ale gdy ją odłączę to mój komputer "searching for boot coś tam" próbowałem sobie z tym radzić w biosie i przepinając taśmy i niestety mi się nie udało. Co mam zrobić?
    Być może to głupie ale ja nie znam się na komputerach.

zacznijmy od tego że nie to forum a już tym bardziej dział.

- Podłącz na jednej taśmie CD-ROM (zworka na slave) i HDD (zworka na master)
    - wejdź w biosa i ustaw żeby jako pierwszy boot'owany był CD-ROM
    - zapisz zmiany w biose i resetuj kompa
    - włóż płyte z winowsem do cd-romu i instaluj.

Skomentuj

A jak chcesz odpalić ten dysk skoro tam nie ma systemu.. stąd ten komunikat.. Wypnij swój większy dysk, wepnij tylko 20gb, na koniec taśmy, drugi koniec do miejsca oznaczonego IDE0, po czym w biosie zmień botowanie na CD jako pierwsze, a dysk jako drugi, włóż CD z systemem i go zainstaluj. Po za tym to nie ten dział....

Skomentuj

system jest na większym a mniejszy mi tylko przeszkadza więc chce go wypiąć

Skomentuj

miałeś źle poustawiane dyski w biosie i bootloadre czy jak to się dokładnie zwiem masz zainstalowany na małym dysku :roll:

Skomentuj

Jeśli to dysk "WD" ustaw na "Mastar" a napęd na "Cable Selected". Jeśli masz jakąś starą płytę, zresetuj bios wyjmując na chwilę baterię.

Skomentuj

Mam asrocka starszego i dyski jakieś lipne, bodajże samsunga, słyszałem, że trzeba zworke i będzie po problemie, a co jeszcze mi się zresetuje jeśli wyjmę baterie?

Skomentuj

Moja pierwsza mysl byla taka jak Warg'a . Sprawdz zworki, kolejnosc urzadzen startowych w biosie. Jak nie pomoze, to sprobuj naprawy systemu z plyty instalacyjnej (przywroci bootloader).

--EDIT--

Nie trzeba baterii od razu wyciagac, na plycie powinna byc zworka do resetu BIOS-u.
                Zresetuja Ci sie ustawienia bios-u, bedzie w takim stanie jak w dniu w ktorym plyte kupiles - lacznie z RTC (zegar czasu rzeczywistego), wiec date tez bedziesz musial wraz z godzina ustawiac .

Skomentuj

Pliki bootoujace masz po prostu na małym dysku i dlatego tam ich system szuka przy odpalaniu...

Skomentuj

Włącz widok ukrytych plików i folderów i sprawdź czy coś jest na 20GB. Jeżeli ta partycja jest pusta, plik boot.ini powinien znajdować się na 80GB. Jak dla mnie jest to nieprawidłowa konfiguracja w biosie lub dyski nie zostały rozpoznane, dlatego proponowałem reset biosu i ponowną konfigurację. Stare płyty ECS, Mercury, Asrock np pod socA tak miały, że z automatu nie rozpoznały urządzeń IDE i blokowały kontroler.

Skomentuj

resetowałem płytę i nic to nie dało, mam już w biosie ustawiony dysk 80 jako master - nadal nic. Zworki nie mam na żadnym z dysków. Szukałem tego pliku na 20 i nic tam nie ma oprócz pustego folderu msdownload.tpm. Gdzieś mi się zagubiła płyta z windą, nie mogę ściągnąć tego pliku ntrld z sieci i włożyć gdzie trzeba?

Skomentuj

Rozumiem że jeśli podpinasz 20ke spowrotem to działa ok? Tzn nie majstrowałeś w plikach że komp wogóle nigdzie systemu nie widzi. Najprostsze i chyba jedyne rozsądne wyjście:
                        - Podpinasz 80ke najlepiej na oddzielnym złączu pojedyńczo na teśmie IDE bez żadnych dodatkowych dysków i napędów optycznych.
                        - Ustawiasz ją na master
                        - Sprawdzasz w Biosie czy jest wykrywana
                        - Instalujesz na nowo XP uprzednio odłączywszy 20ke której chciałeś się pozbyć ofc.
                        - Cieszysz się świeżutkim systemem.
                        Problem jest właśnie jak chłopaki mówili BOOTsector niezależnie od tego na którym dysku są pliki i folder Windows został przy ostatniej instalce ustawiony na 20ce i to tam próbuje go szukać na 80ce zanim nie zainstalujesz nowego sys go nie znajdzie. Nie wystarczy że dysk zawiea wszystkie pliki do wystartowania potrzebne jest jego "spreparowanie" jak to było z dyskietkami startowymi za czasów '98 czy choćby płytami bootowalnymi.

Skomentuj

też na to wpadłem :mrgreen: i tak jutro zrobię

Skomentuj

A sproboj jedna rzecz jak mozesz chocby dla mnie bo mam problem podobny.
                            Wrzuc plytke windowsa, niech wgra te pliki do momentu kiedy masz opcje wyjscia i kontyunacji(zgoda regulaminu), wyjdz wtedy z instalacji i zostaw kompa - powiedz czy sie wlaczy system czy bedzie probowal instalowac (nie wyjmuj plyty).

Ja mam tak ze nie wykrywa zadnego dysku (mam jedna 80gb seagate i nie mialem nigdy 2 naraz) ale jak zrobie tak jak wyzej opisalem to wlacza sie system i jest git. zrobilem format zainstalowalem od nowa,nastepnego dnia znow musze instalowac te pierwsze pliki i potem system sie wlacza.... :roll: kompa wiec uruchamiam w ciagu jakichs... z 5 minut i czasem nagrywarka jeszcze nie kreci wiec...

niechce znow robic formata a co robic dalej to niewiem.

P.s
                            w innym temacie pisalem ze mam od dawna system i sie nic nie dzieje - do tego juz przywyklem i nie uwazam tego za pad systemu wiec nie wspominalem :oops:

Skomentuj

Czaruję...
                            X