Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Układ ostrzegający o niewyłączonych światłach w aucie. Potrz

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Układ ostrzegający o niewyłączonych światłach w aucie. Potrz

Jako, że ostatnio mam kłopoty z pamięcią :P zapominam wyłączać świateł po zgaszeniu silnika.
    Kupiłem sobie brzeczek (taki zwykły buzer 12V z elektronicznego). I teraz pytanie - jak to podłączyć. Zamysł jest taki, żeby buzer zaczął działać przy zapalonych światłach i zgaszonym silniku. Drzwi zostawiamy w spokoju (seryjnie układ się włącza dopiero, gdy silnik jest wyłączony i otworzymy drzwi).
    Jakieś pomysły?
    Samochód to Nissan Primera. Jeśli chodzi o instalację do radia, to mam tam stały (+) od pamięci radia i (+) znikający wraz z wyłączeniem zapłonu.

Trochę dziwne, bo nawet w kadecie(a mam combo) mam seryjnie brzęczyk, który jak wyłącze zapłon i otworze drzwi, a mam światła zapalone to zaczyna brzęczeć.
    Brzęczy tylko jak otworze drzwi kierowcy(krańcówka od strony kierowcy ma 2 niezależne styki).
    Brzęczyk w oplu ma 3 styki:
    - plus po stacyjce
    - styk do krańcówki w drzwiach
    - styk do prawego postoju(w autach z kierownicą z lewej strony, wszystkie podświetlenia są podłączone na bezpieczniku z prawego postoju)

Skomentuj

Jedyne wyjście przy takim buzerku to + ze świateł pozycyjnych - z krańcówki drzwi. Przy otwarciu drzwi i włączonych światłach będzie piszczeć. Nie mam pomysłu aby nie angażować drzwi bez innej elektroniki, chociaż jakiegoś przekaźnika.

Skomentuj

Czaruję...
      X