Jakiego forniru użyć do wykończenia kolumn w stylu sonus faber? Wiem że w oryginale użyte są klonowe klepki ale nie znam się dobrze na własciwościach poszczególnych fornirów i nie wiem czy fornir klon da się odpowiednio kształtować na końcach, które są dość mocno zaokrąglone. Może ktoś z forumowiczów podpowie jakiego forniru należałoby użyć? Czekam na propozycje.
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Jakiego forniru użyć?
Collapse
X
-
Myślalem o olsze. Mam jej kawałki i poitwierdzam jej doskonałe własności do zaginania...ale są za krótkie by wygiąć na całej długości. Potrzebuję co najmniej 33-34 cm szerokie płaty. Do składu mam dość daleko- 75 km w szczecinie, w okolicach gorzowskich nie znam żadnego. Chyba będzie trzeba sprzedać zakupiony fornir komuś i zakupić kolejny... chyba że coś jeszcze innego by się
[ Dodano: 2009-06-19, 22:31 ]
Zamieszczone przez Pawel S.kazdy da sie zagiac. jedne lepiej drugie gorzej
nawet kruchy dab do tego sie nadaje
Skomentuj
-
Także w poprzek słojów? Coś mi się wydaje że na małym łuku to pęknie w cholerę i tak...
http://www.bankfotek.pl/view/243618
Nie wiem czy na takich zaokrągleniach to zadziała...jak narazie najbliższy jestem zakupu szerokich na ok 35 cm płatów olchy i cięcia jej na poszczególne liście w poprzek słojów..
Skomentuj
-
marjano82, pekac bedzie i ma pekac. ale rozchodzi sie o to zeby pekal jak najmniej a trzeba to robic powoli i starannie
nalezy walkowac lub dociskac go powoli na calej dlugosci zakrzywienia.
posuwasz sie powolutku i dogniatasz cale zaokgraglenie :PZamieszczone przez marjano82Nie wiem czy na takich zaokrągleniach to zadziała...
Zamieszczone przez marjano82jak narazie najbliższy jestem zakupu szerokich na ok 35 cm płatów olchy i cięcia jej na poszczególne liście w poprzek słojów..
Skomentuj
-
Choćby dla efektu- można zróżnicować rysunek słojów a z 1 kawałka będzie widać, że to ten sam pasek forniru.
choć fakt faktem sposób znacznie łatwiejszy
[ Dodano: 2009-06-23, 08:37 ]
Chyba problem się rozwiąże. Pisałem z człowiekiem od którego ostatnio brałem fornir- ten co chcę sprzedać: ) i jest możliwość pocięcia liścia forniru klon na paski o odpowiedniej szerokości zarówno wzdłuż słojów jak i w poprzek. Chyba się zdecyduję i nie będę zawracał tu tyłka. Z tego co widać na stronce Troelsa to klon wzdłuż słojów wygina się już na promieniu 1.5cm.
Dla przypomnienia link który już nieraz gościł na forum ekta
[ Dodano: 2009-06-23, 18:58 ]
Zrobiłem jedną formatkę z dębu.....i o dziwo nie pękła na łuku- została wzmocniona z góry poprzez naklejenie taśmy malarskiej i wytrzymała. Może nie będzie trzeba kupować forniru i jakoś wykonam to z dębu. Tylko czy to ładnie wyjdzie? Korci mnie by spróbować.
[ Dodano: 2009-06-26, 14:52 ]
Robiąc z jednego kawałka forniru i tnąc w nim rowki na fugę można zrobić coś takiego:
czego chciałbym uniknąć:) Dlatego wycinanie poszczególnych klepek jest pracochłonne, lecz daje lepszy efekt moim daniem.
Skomentuj
Skomentuj