Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

zakup oscyloskopu, średniej półki.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

zakup oscyloskopu, średniej półki.

Konkretnie:
    2 kanałowy, myśle że 25-30Mhz starczy.

Czy warto brać używkę?

nowy max 2kzł

Ktoś wie co sie może nadać tutaj ?

Brakło dwóch informacji:
    - do czego będzie służył
    - analogowy czy cyfrowy
    Jeśli do audio, to wystarczy analogowy za jakieś 500zł. Jak do wszystkiego, to może jakiś nowy Rigol cyfrowy, w 2kzł się zmieścisz. Może to nie Tektronix ale znajomi mają Rigola i nie narzekają.
    Jak analogowy to na pewno warto brać używkę, choć do 2kzł to i nowy kupisz przyzwoity.

Skomentuj

no i tu ssie nasuwa dobre pytanie...

ja myślałem na początku o analogowym z pamięcią.

Ale zastanowiło mnie cz nie wziąźć lepiej 100% cyfraka, a mianowicie wyrazistość wykresów. Na kompie lepiej widać i jakieś bajery nie bajery do tego. Wtedy nie tracąc wiele kasy chpnąłbym to:
      http://allegro.pl/item707859548_oscy...szkodzony.html

dodatkowo oscyloskop jaki mnie interesuje to z podwojną podstawą czasu.

a ten > http://allegro.pl/item707195235_oscy...a_cyfrowa.html ?

[ Dodano: 2009-08-10, 21:06 ]
      w jakich zastosowaniach przydaje sie niższa czułość a w jakich niższa podstawa czasu?

Skomentuj

1-szy: użyteczność (uszkodzonego) oscyloskopu wyłącznie w powiązaniu z PC-tem jest ograniczona. Jak chcesz używać kompa kup sobie od razu "pecetowy" oscyloskop.

2-gi - staruszek - trochę strach brać w ciemno.

Ech...

Czułość to w skrócie zakres napięć wejściowych/działkę.
        Podstawa czasu to w skrócie częstotliwość (w zasadzie okres) na działkę.

Oscyloskop to bardzo przydatne urządzenie i jak się go umie wykorzystać można w zasadzie schować multimetr do szuflady

Skomentuj

aha, głównie do audio, ale w niedalekiej przyszłości także do innych pomiarów. To jak cyfrak to coś z lepszym próbkowaniem może?

za dużo tych parametrów... :grin:

[ Dodano: 2009-08-10, 21:33 ]
          Zamieszczone przez infinity
          Jak chcesz używać kompa kup sobie od razu "pecetowy" oscyloskop.
          ?

podaj jakiegoś linka.

no i co zostaje ograniczone kiedy oscyloskop jest połaczony tylko z kompem infinity? (czyt. zepsuty LCD oscyloskopu)

Skomentuj

Sorry, użyłem za dużego skrótu myślowego - już się poprawiam :)

Moim zdaniem kupowanie oscyloskopu z uszkodzonym wyświetlaczem (dlaczego sprzedawca nie dał fotek?) po to, by używać go wyłącznie z kompem obniża jego funkcjonalność. Nawet jeśli to laptop. To raz. Dwa, nie znam tego sprzętu, ale jest ryzyko, że są funkcje (setupy jakieś, być może kalibracja czy inne ustawienia) których nie da się zrobić via PC-et.
            Trzy, Nie masz gwarancji, że wyświetlacz nie "poległ" na skutek np. upadku i czy wszystko z nim ok. Gdybym ja miał się decydować na taki typ oscyloskopu wziąłbym "nówkę" za 999 z 2-letnią gwarancją (identyczny model jak ten uszkodzony)

Lecz gdybym chciał tylko pobawić się w proste pomiary w audio kupiłbym przystawkę do kompa za 99PLN, albo kupiłbym jakiegoś taniego "lampowca" - przy okazji byłoby bardziej audiofilsko :mrgreen:

BTW. sam używam wysłużonego "lampowca" i chyba nie zamieniłbym go na chińskiego cyfraka.
            Podobnie używam wskazówkowego UM-112 (ciągle je produkują!) jako podstawowego miernika w "audio" - obserwowanie szybko zmieniających się napięć czy prądów na METEXIE jest niewygodne, a często w ogóle nie możliwe.

Skomentuj

ktory lepszy ?

http://www.ndn.com.pl/katalog/goodwill/pdf/GDS-1000.pdf GDS1022 - Wieczysta gwarancja Cena: 899zł + VAT
              http://www.ndn.com.pl/katalog/rigol/pdf/DS5022M.pdf Gwarancja 36 miesięcy 799,00 zł + vat

zasadniczo różnią się:
              1022:
              - Podstawa czasu: 1ns ~ 10s/dz
              - Próbkowanie 250MSa/s w czasie rzeczywistym
              - próbkowanie ekwiwalentne 25GSa/s

DS5022:
              # Podstawa czasu: 20ns/div – 50s/div
              # szybkość próbkowania w czasie rzeczywistym 500MSa/s
              # próbkowanie ekwiwalentne 50GSa/s

Skomentuj

oscyloskopy cyfrowe maja ta wade ze sa zbyt wolne zeby obserwowac w czasie rzeczywistym przebiegi audio te tansze maja bardzo mala rozdzielczosc ekranu. pasmo do audio w zupelnosci wystarczy 10Mhz czyli takich juz nie produkuja wiec mozna zapomniec o tym parametrze. dwie podstawy czasu tez nie sa potrzebne wiec nie warto przeplacac.
                ja jestem zwolennikiem oscyloskopow analogowych z duzym ekranem na ktorym bedzie dobrze widac kazde podwzudzenie wzmacniacza na cyfrowym w zasadzie nic nie widac a jego automatyczne pomiary wartosci sa bardzo nie dokladne. kiedys sprawa byla prosta bo cyfrowe byly duzo drozsze od analogowych a teraz po woli robi sie na odwrot. oczywiscie da sie pracowac na cyfrowce bo taki mialem w firmie tylko trzeba znac jego ograniczenia i dlatego czasami wlaczalem analogowy. przystawka do pc-ta to kiepski pomysl bo nikt nie ma pc-ta na warsztacie elektronicznym.

Skomentuj

Nie wiem, czy nie taniej wyjdzie kupić przystawke do PC, do tego jakiegoś della 400mhz za 40zł na allegro, monitor za 25zł i do tego klawe gumową :)

Skomentuj

Jakbym miał korzystać z oscyloskopu poprzez komputer to wyszedłbym z siebie i stanął obok. Nie wiem, jakoś wolę urządzenia, które wymagają do pracy tylko siebie i składają się z jednego klocka. Wystarczająco mnie denerwuje, jak na stole mam dwa generatory (przydają się jak chcę przebieg z modulacją), sondę, oscyloskop, jakiś badany radioodbiornik i 2 zasilacze.
                    A, jeszcze jedna uwaga co do przystawek do komputera... przecież komputer to "znakomite" źródło zakłóceń. Próbowałem niedawno zestroić odbiornik radiowy na falach długich przy włączonym laptopie i nie dało się. Krótko mówiąc duża wada przystawek.
                    Ja mam analogowego Philipsa 2x25MHz i do audio wystarcza, na cyfrowym pracowałem przez chwilę i co tu powiedzieć, rozdzielczość ekranu jest dość ograniczona i to denerwuje, sygnały są schodkowate... co ciekawe można zapisać np. na pendrive'a przebieg w postaci pliku .csv (comma separated value), ale okazuje się, że rozdzielczość danych w takim pliku (chodzi mi o kwantyzację wartości napięcia) jest taka jak wynika to z rozdzielczości ekranu...
                    Także ta kwantyzacja i ograniczona częstotliwość próbkowania to wady (rzadko to przeszkadza ale może się zdarzyć), do tego dochodzi często powolne przechodzenie między funkcjami w menu, długie uruchamianie itd., choć miałem do czynienia tylko z Tektronixami, nie wiem jak w innych.
                    Niewątpliwe zalety to możliwość zapisu danych, w ogóle ich zapamiętania, wystarczy jeden przycisk... np. można zapisać jakąś krótką cyfrową sekwencję, choć do tego niby jest analizator stanów logicznych. Albo nagrać przebieg wolnozmienny i/lub niepowtarzalny. No i jeżeli nie mamy częstościomierza, to w oscyloskopie cyfrowym jest chyba przeważnie zintegrowany.
                    Pewnie kiedyś dokupię cyfrowy, a mimo to analogowy go przeżyje :).

Skomentuj

No ja sobie właśnie zdaje sobie sprawe z rzeczy, które wymieniliście. I szukając w internecie "oscyloskop do 2kzł" znalazłem sporo dobrych opinii na temat wyżej podanych oscyloskopów.

Podpowiedzcie, który lepszy do czego, albo jakieś linki do sensownych analogowo-cyfrowych, bo jak pisałem taki byłby najlepszy, co sie zgadza.

[ Dodano: 2009-08-16, 16:28 ]
                      gdzie w Holandii dostanę Good Will'a GDS-1062A ?
                      bo google nie chce mi pokazać...

Skomentuj

Czaruję...
                      X