Na początku, chcę dodać, że nie mam zielonego pojęcia gdzie wrzucić tego typu temat. Ale szykuję się do kupna zestawu stereo za te pieniążki. Myślałem o F-360, ale nie widziałem przyjemnych opinii na ich temat. Potem przeczytałem o zeusach i altusach 300. Ale wydaje mi się, że najlepiej to byłoby zamówić u kogoś doświadczonego z forum taki zestaw DIY. Chciałbym dwie 3-drożne kolumny na dobrych przetwornikach (coś na kształt tych F360), "końcówkę mocy" o mocy co najmniej równej mocy kolumn, 4ohm, na taki zestaw razem z robotą jestem w stanie przeznaczyć 2000zł, czy byłyby osoby, które mogłyby podjąć się takiego zamówienia? Może jakiś już zrealizowany i sprawdzony projekt? Zależy mi na jakości, ale przydałoby się 250-300 RMS na kanał. Słucham propozycji, ewentualnych uwag czy porad. Pozdrawiam i z góry dziękuję.
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Ptrzebny realizator zamówienia: zestaw STEREO DIY do 2000zl
Collapse
X
-
300W na kanał = 600W toroid
toroid - 200zł
końńcówki 200zł (2x holton 400)
zasilacz ~40 000uF na kanał 60-80zł
obudowa 100-200zł
potencjometr, radiatory, gniazda 100zł
cena samego wzmacniacza 600zł.... lepiej kupić na allegro ;]
poszperaj po allegro, jak nie umiesz zrobić to naprawdę się nie opłaca
jak mnie ktoś pyta czy mu zrobię kolumny to na starcie mówię że poniżej 2000zł nie robię bo za samą robociznę co najmniej 300-500zł i niech sobie kupi nowe lub firmowe używane bo mozna naprawdę niezłe okazje "wychaczyć"
opłaca się jak masz dojście, wiedzę, 2 sprawne ręce oraz z góry wiesz co dokładnie chcesz osiągnąć
-
A można wiedzieć, jaka muzyka i w jakich warunkach ma być na docelowym systemie odsłuchiwana?
Pomijając fakt że 2000zł to naprawdę za mało na zestaw łączący wysoką jakość dźwięku i jego "śmoc", muszę powiedzieć że 300w na kanał, to nie jest coś czego naprawadę potrzeba żeby "rozbujać" membrany i żeby poziom ciśnienia akustycznego w pokoju/sali (oprócz pleneru) był zadowalający. (Czytaj, "mało łba nie urwie").
Sam kiedyś fascynowałem się wielgachnymi garami, tranzystorowymi bestyjami i innymi tego typu formami "pakownego" audio. Ale muszę powiedzieć, szybko mi przeszło... :razz:
PS. W cenie 2tys. zł polecam zestawy (Słyszałem zestaw salon, zestaw alledrogo, słyszałem w kawałkach, każdy segment osobno.):
A. Zestaw Alledrogo
TONSIL Maestro II 180 + SONY TA-F 505 ES (2050zł)
B. Zestaw Salon
KEF C7 + Advance Acoustic MAP-101 (3100zł)
Ewentualnie można rozglądnąć się za Starszymi propozycjami kolumn technicsa, z górnej półki. Słyszałem kilka takich konstrukcji. Były świetne.
Skomentuj
-
Mixer..., imho dawać 1500zł na tonsile maestro II 180 to "lekka" przesada.
Wolałbym zrobić 3 drogi z dołem od STXa nawet, a średnimi i górą od vify albo czegoś w tej klasie.
Myślę że nawet zamawiając od kogoś można by coś lepszego zrobić od tego co podaleś.
wiesniaku, kolumny jest sens zamawiać, ale wzmaka to lepiej kupić raczej, bo DIYowy tani raczej nie będzie.
Ale nad kolumnami możemy pomyśleć, przeliczę co do 1500-1600zł byłbym w stanie zrobić.
Skomentuj
-
Kolumny mają grać w małym w sumie pomieszczeniu, a muzyka to hiphop. Znaczy zastanawiam się, bo zajmuję się robieniem podkładów hiphopowych i myślałem o kupnie czegoś "słabego" o kolosalnej jakości (czyt. monitory studyjne), ale za 2000zl to nie poszaleje, jeżeli myśleć o czymś dobrym. Może i faktycznie 2x300 to "szpanersko" za dużo. Może być więc coś słabszego. Dlatego postanowiłem napisać na forum, żeby "zbadać" ten pomysł. Na dobrą sprawę 2x100-150 RMS w dobrej jakości byłoby wystarczające, ale nie byłoby wtedy zapasuA wiem, że 2000zł to wcale nie jest dużo. A jeśli nie zamawiać kolumn u kogoś, to może chociaż kupiłbym sam projekt, dobrze policzony na dobrych przetwornikach.
Skomentuj
-
możesz kupić gotowy projekt za godzine szukania:
http://diyaudio.pl/viewforum.php?f=5
:)
[ Dodano: 2009-09-06, 15:11 ]
powiedz czego słucasz jakie mają mieć zastosowanie te kolumny?
Skomentuj
-
Takero, myślałem że kolega, wiesniaku nie chce samodzielnie budować kolumn. Wziąłem pod uwagę oczekiwania i strzeliłem. Moim zdaniem ciężko znaleźć do ok. 1500zł, kolumny 3-drożne, dobre dla fana niskich tonów i dużych mocy.
Ale koniec tłumaczenia. Panie wiesniaku Jeżeli chcesz nagrywać na tym sprzęcie, na początek polecam:
TASCAM'y A8
Mają dobre recenzje, a i prestiż marki powinien je do czegoś zobowiązywać. Ponadto, jeżeli chcesz wykonywać mix'y, powinieneś zaoptarzeć się w naprawdę dobry (liniowy) sprzęt. Bo wypadkowa błędu odsłuchu producenta i jakości sprzętu odbiorcy/słuchacza, może być zbyt duża... a w tedy, klops.
PS. Co do własno ręcznego robienia sprzętów do odsłuchu, hmm... takie rzeczy to tylko dla koneserów. Takero, masz pole do popisu... :smile:
Po namyśle dodam, a czemu nie dobre słuchawki? Na nch będzie się napewno lepiej pracowało... no chyba że te jusz masz, a teraz coś do dalekiego pola.
naprzykład
mogło by być takie nagłośnienie jak w studio TR --> TRstudios :grin: (żart) takie nadaje się do odsłuchów "dołu".
Skomentuj
-
No, troszkę te wypowiedzi naświetliły mi sytuację. Teraz to zastanawiam się w innej kategorii, co czyni tytuł wątku niepoprawnymZastanawiam się teraz na dwiema możliwościami: albo monitorki do 2500zł za komplet (te tascamy wyglądają obiecująco) albo kupić sobie łupanki do głośnego odsłuchu (czyli 2xF360 + "ekonomiczna" końcówka mocy), a do produkcji dobre AKG do 700-800zł. Tylko tutaj też bym prosił o radę, co lepsze??
Z jednej strony eleganckie słuchawy są dobre ze względu na to, że wrzucam na uszy - stereo pierwsza klasa, lecz słuchawki troszkę męczą. Dwa to nie wiem jak wygląda sytuacja z odsłuchami, otóż trzeba je dobrze umieścić w stosunku do słuchacza, żeby był sens inwestowania w takie kolumny... Zapytam inaczej, ile muszę wydać na słuchawki, które nie będą mieszać mi ścieżek i dadzą mi jakość dopuszczalną dla produkcji?
Skomentuj
-
Zamieszczone przez wiesniakuNo, troszkę te wypowiedzi naświetliły mi sytuację. Teraz to zastanawiam się w innej kategorii, co czyni tytuł wątku niepoprawnymZastanawiam się teraz na dwiema możliwościami: albo monitorki do 2500zł za komplet (te tascamy wyglądają obiecująco) albo kupić sobie łupanki do głośnego odsłuchu (czyli 2xF360 + "ekonomiczna" końcówka mocy), a do produkcji dobre AKG do 700-800zł. Tylko tutaj też bym prosił o radę, co lepsze??
Skomentuj
-
W studiach nagraniowych wcale nie trzeba mieć "wypasionych" słuchawek. Często widzę w takich miejscach słuchawki typu Beyerdynamic DT770Pro, które z wiernością mają tyle wspólnego co złodziej z uczciwością... Czyli tak na dobrą sprawę spiszą się praktycznie każde - byle tylko izolowały, co uprości pracę, a dodatkowo były wygodne - i z takim podejściem obecność w/w Beyerów wcale nie dziwi.
Skomentuj
Skomentuj