Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

mdf czy wirowka-konkrety

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

mdf czy wirowka-konkrety

Jak w tytule jak z włąściwościami akustycznymi? jakie są różnice pomiędzy obudową z płyty wiórowej i mdf? nie chodzi mi tu o stopień trudnosci obróbki czy sztywnośc-tylko czy w czymś obudowa wykonana z wiórówki jest gorsza od tej z mdf?
    Prosiłbym o konkrety,pamiętam zę płyta wiorowa ma wyższą f rez (chyba 300Hz?) niż mdf(14Hz?) jak to odnieśc w praktyce w budowie subwoofera?
    czy warto wzmacniacz skrzykę z wiórówki (włókno szklane,szpachla) czy lepiej zrobic na nowo z mdf?

googlowałem i konkreto nie ma:P

EbooXTG, raczej konkretów nie znajdziesz, ale wg mnie to i to jest dobre, a co do tych rezonansów, to chodzi o to pod wpływem jakich f płyta zaczyna dostawać wibracji, a "domek" jak jest sztywny to małe wibracje wiec ta f jest inna. MDF lepszy bo ma wiekszą gestość i niezawiera w srodku powietrza wiec jego własciwosci tłumienne sa lepsze. ale nie usłyszysz raczej różnicy.

Skomentuj

Jak buda będzie sztywna to czy to mdf czy wiór - nie masz szans usłyszeć różnicy :P
      Teoretyzować można, a i owszem , pytanie po co ? :P

Skomentuj

Zamieszczone przez takero
        Jak buda będzie sztywna to czy to mdf czy wiór - nie masz szans usłyszeć różnicy :P
        o taką odpowiedz mi chodziło:) czyli usztywnie bardziej konstrukcję i bedzie ok.pzdr

[ Dodano: 2009-09-14, 19:50 ]
        Zamieszczone przez takero
        o taką odpowiedz mi chodziło:) czyli usztywnie bardziej konstrukcję i bedzie ok.pzdr

Skomentuj

takero ale pewnie są ludzie co usłyszą różnice, ich serdecznie pozdawiamy! VOODOO :razz:

Skomentuj

Zamieszczone przez Dawid-SS
            takero ale pewnie są ludzie co usłyszą różnice, ich serdecznie pozdawiamy! VOODOO :razz:
            są są:) ale dowodow raczej za wielu nie przedstawia że skrzyneczka z mdf lepsza od dobrze zrobionej z wirowki:)

Skomentuj

EbooXTG poza tą gestością i sztywnoscią raczej mało można powiedzieć, wiadomo ze lepiej robić z MDF ze względu na to ze lepiej sie obrabia:) Ale dobra ppłyta wiórowa nie jest zła

Skomentuj

Najlepszy byłby sandwich tych 2 płyt :grin:

Skomentuj

np mdf i sklejka

Skomentuj

wszystko poza MDFem ma jedną wielką zalete - brak klawiszowania. Sam myslę teraz o kanapce MDF-Sklejka gdzie MDF pójdzie do wewnątrz ale niewiem jak z cenami sklejek.

Skomentuj

sklejka jest drozsza.... jesli dobrze pamietam 36zl za m^2 20mm

Skomentuj

Zamieszczone przez Michał K.
                        wszystko poza MDFem ma jedną wielką zalete - brak klawiszowania
                        i tu sie mylisz - wszystko sie rozszerza!
                        i wior i MDF i drewno

Skomentuj

z wióru robiłem podłogówki na STXach dla kumpla i jakoś nic, sklejone i 0 szlifowania, 0 klawiszy z drewna nikt nie robi - MDF wiadomo

Skomentuj

Michał K., ja zrobilem troche wiecej kolumn... i MDF i wior moze klawiszowac :P
                            nie mozna sie poprostu za bardzo spieszyc

Skomentuj

Czaruję...
                            X