Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

kanal IRC

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

kanal IRC

siemano

Wiem ze temat byl juz poruszany, lecz wydaje mnie sie ze nie mial tym nigdy kto zarzadac.
    Ja od wielu lat siedze na IRCu, utrzymuje sobie sesje po swoich serwerach, nie ma problemu dla mnie jesli chodzi o uzytkowe boty ktore moznaby ladnie zintegorowac z forum czy cos, moge pisac do nich soft z palca.

Raczej kazde dobre forum posiada swoj kanal (wiem ze to nie jakis warunek - dobre forum to kanal musi byc, nic z tych rzeczy).

Pomyslalem ze na tylu uzytkownikow znajdzie sie ktos kto by chcial sobie porozmawiac w realu bez udostepniania gg czy tam innych "pufnych" dla nie ktorych informacji, IRC jest naprawde wygodny.

Tak jak w sygnaturce pisze, support biore na siebie.
    Oczywiscie beda osoby co dostana +o, ktos musi trzymac wladze.
    To sie zobaczy.

Mysle ze atmosfera na kanale moze byc calkiem fajna, ludzi tez moze byc sporo. Wystarczy ze Ci co moga niech sobie sesje postawia na kanale, a inni niech zagladaja od czasu do czasu jak sa przy kompie.
    Grunt to nie myslec jak 10 letnie dziecko "siedzi dwoch to kicha" - to jest bad, kazdy kanal sie tak rozkreca to chyba oczywiste. Irc daje jeszcze ta wygode ze jest dla niego MILION klientow na praktycznie wszystkie platformy.
    Nie jest to kanal zamkniety, kazdy sobie moze wejsc, rowniez z innych for - nie widze problemu.

Nawet jakby kanal sie nie rozkrecil to nic sie nie stanie, nie bedzie dramatu.
    Mnie to bez roznicy, poki co kisze sam :P
    Kanal zarejstrowany, tak wiec takeover'a nikt nie zrobi.

Zdecydowalem sie na freenode poniewaz ircnet moglby byc problem dla czesci ludzi.
    Freenode obsluguje rejestracje nickow (taki hint).

Nie piszcie ze bez sens czy zenada, tak jak pisalem dla mnie to nie problem moge tam siedziec oraz nie widze problemu aby uzytkownicy innych for tez tam sobie przesiadywali.

server: irc.freenode.net lista serwerow http://freenode.net/irc_servers.shtml
    kanal: #diyaudio

[ Dodano: 2009-10-01, 15:52 ]
    sluszna uwaga od flodins

Ci ktorzy nie chca badz nie potrafia zainstalowac/skonfigurowac klienta IRC moga uzyc bramki napisanej w Java (dziala to tak jak normalny chat)
    bramka dostepna tutaj:
    http://java.freenode.net//index.php?channel=diyaudio

wystarczy podac swoj nick i connect
    aczkolwiek zachecam do uzywania programow dedykowanych (sa naprawde proste i wygodne)

na kanale juz ktos jest

popieram i zapraszam,

Skomentuj

Oczywiście popieram i gorąco zapraszam.

/join #diyaudio

Skomentuj

bardzo dobry pomysł
        zapraszamy
        Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Dla osob, ktore nie wiedza jak skonfigurowac sobie program do IRCowania.

Polecam program Xchat (darmowy, na licencji GPL), najnowsza wersje mozna pobrac stad:
          http://www.xchat.org/download/

Po uruchomieniu programu pojawi sie takie okienko:

W polu "Nick name" podajemy swoj nick jaki chcemy uzywac na kanale,
          "Second/Third choice" sa to pola z alternatywnym nickiem, zostana one uzyte wtedy gdy "Nick name" bedzie juz przez kogos uzywany,

"User name", "Real name" mozna wpisac to samo co w "Nick name",

Nicki/nazwy bez spacji!

Nastepnie w tym samym okienku klikamy sobie "Add" i dodajemy "diyaudio" (mozna wpisac sobie swoja nazwe, jak kto woli)

Pojawi sie nam nastepne okienko:

W tym oknie ustawiamy wszystko tak samo jak na podanym przezemnie screenie.
          Ewentualnie mozna wybrac sobie inny server IRC, lista tutaj: http://freenode.net/irc_servers.shtml (interesuja nas adresy w srodku tabeli, IPv4)

Program jest lekki i bardzo prosty w obsludze.
          Na koniec jak juz wszystko zrobimy, klikamy "Close", nastepnie wybieramy diyaudio z listy i dajemy "Connect".
          Jesli z waszym polaczeniem bedzie wszystko okej to po paru sekundach zostaniecie podpieci do serwera freenode i automatycznie przeniesieni na kanal.

Do tej pory pojawilo sie na kanale troche osob, lecz wiekszosc widzac mala liczbe uzytkownikow na kanale wychodzi, a szkoda bo rozmowy na kanale sie tocza.
          Poki co jest malo osob, praktycznie CI co moga zostawic sesje na IRC.

Zachecam do zagladania i odzywania sie :)
          Kazdy kanal tak zaczynal....

btw. uzytkownicy Opery moga kozystac z klienta IRC wbudowanego w Opere,
          uzytkownicy Firefoksa moga doinstalowac Addon IRCa (chatzilla)
          co do innych przegladarek, nie orientuje sie :)

Pozdrawiam

Skomentuj

UWAGI MODERATORA
            podklejam na miesiac - jak frekwencja bedzie nadal niska to odkleje

Skomentuj

Potwierdzam, kanał działa i nawet ktoś tam siedzi . Moze i ja troche sie bede tam pojawiał w wolnych chwilach jak sie nie zapomni włączyć. Podyskutować zawsze warto.

Skomentuj

Zapraszam!

Skomentuj

raz na ileś też se posiedzie :)

Skomentuj

ludzie ktorzy kiedys byli wracac :P

quester live ;p

Skomentuj

Niestety klient IRC X-Chat jest płatny i patrząc na ilość userów na kanale chyba nie tylko mi się okres free zakończył...

Jakiego innego klienta proponujecie?

Skomentuj

http://diyaudio.pl/irc/index.php

Skomentuj

Znam i obecnie używam.
                          Pytam o autonomiczny program, jak X-Chat.

Skomentuj

ale porazka z tym X-Chat, zrobili piskus pod windowsem ;]
                            no comment...

mozna pobrac zrodla, daloby sie to zrobic zeby byl za free tylko ze sporo roboty z rekompilacja

/edit/

to moze cos w zamian,
                            http://www.weechat.org/
                            http://www.hydrairc.com/

ja w ogole uzywam klienta pod konsole....

Skomentuj

kolega po pingwinkiem ma widać lepsze warunki licencyjne, a ja ponawiam pytanie o klienta pod windę...

Skomentuj

Dodatek chatzilla do firefoxa ?

Skomentuj

Czaruję...
                                X