Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Kwas B327

Collapse
X
 
  • Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

    Kwas B327

    Elo, mam pytanie do użytkowników którzy właśnie trawili płytki w tym kwasie-

    na jak długo wam starcza i jak długo zazwyczaj trwa trawienie...?

    Nie wiem czy mam jakiś lipny kwas czy co... Wsypałem 200g na 0,5l wody, wczoraj wytrawiłem jedną płytkę do UniAmpa i dziś drugą - już się trawi ze 2 godziny... Porobiło się sito i jakoś za bystro to nie idzie... Szlak mnie trafia od tego czekania... :sad: Prędzej używałem Chlorku żelaza i nie miałem problemów z tak długim trawieniem.

    Czyżby kwas juz stracił swoje właściwości?

    #2
    a w jakiej tem trawisz? Ja zawsze podgrzewam roztwór... Też używam B327 i jak na razie z 1 opakowania wytrawiłem 5 płytek i jeszcze się nadaje do trawienia

    Skomentuj


      #3
      Nie wiem w jakiej temp. podgrzewałem go, ruszałem z godzinę tą płytka i tez lipa... Jak by proces się zatrzymał albo bardzo ale to bardzo po woli trawiło... Ale żeby po jednej płytce było już po kwasie :shock:

      Skomentuj


        #4
        a czytałeś chociaż instrukcję? 100g masz na 0,5l wody, woda ma być podgrzana do 50stopni i najlepiej taką temperaturę utrzymywać... Sprawdź czy po podgrzaniu trawi

        Skomentuj


          #5
          Ja tam nie podgrzewam roztworu wogóle, tylko napowietrzam wodę od dołu. 2 opakowania starczą na mniej więcej 2 strony A4 miedzi (35um)

          A, da się też trawić dużo więcej ale proces będzie trwał znacznie dłużej.

          Skomentuj


            #6
            Tak jak pisze luke666, można tym wytrawić naprawdę sporo płytek. Ja podgrzewam roztwór przed trawieniem do temperatury "na oko" :). Tak aby miał temperaturę gorącej wody z kranu. Ten wytrawiacz nie lubi być przegrzany. Jak się go np. ugotuje to praktycznie nie rusza miedzi. U mnie wynik trawienia w zależności od wzoru i wielkości zaczyna być widać około 12min. MAX w 18min mam już gotową płytkę. Trawie w opakowaniu do przechowywania żywności (tańsze od kuwety foto), ciągle ruszając.

            Skomentuj


              #7
              Problem rozwiązany - za duże stężenie było, dolałem wody spaliłem szluga i płytka gotowa. :lol: Jednak 100g na 500ml wody. (myślę - dam 200g to szybciej będzie, woda odparowała i rozkmina kilka godzin czemu nie trawi... ).

              Skomentuj


                #8
                -->Tofik, taka drobna uwaga co do B327, to nie jest kwas (choć ma lekko kwaśny odczyn), a sól

                Skomentuj


                  #9
                  Ciągłe mieszanie roztworu znacząco przyspiesza trawienie.

                  Skomentuj


                    #10
                    szklany podstawek
                    w nim roztwór i płytka
                    a to wszystko na garnek z gotującą się wodą, który stoi na kuchence.
                    para wodna podgrzewa podstawek, roztwór lepiej trawi.

                    max 50stopni chyba

                    15min płytka gotowa :)

                    Skomentuj

                    Czaruję...
                    X