Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Kino Domowe z Komputera: DTS i DD

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Kino Domowe z Komputera: DTS i DD

Witam.
    Mam problem niesamowity :]
    Nie wiem czego szukać.
    Mam końcówkę mocy 6kanałową i komputer z kartą SB-XFi Audio cośtam.
    Potrzebuje elementu pośredniczącego w dekodowaniu i sterowaniu sygnałem wielokanałowym (filmy DVD/AVI/MKV w DD/DTS/AC3).
    Mogę wymienić kartę na taką która obsłuży te formaty i ma wyjście analogowe na końcówkę/wzmacniacz.
    Najlepiej gdyby ta karta była w wersji zewnętrznej z pilotem (włączanie + reg. siły głosu).
    Rozważałem też kupno procesora KD lub amplitunera z pre out.
    W obu przypadkach potrzebuję karty która wyśle mi proawidłowy sygnał w w.w. formatach.

Co polecacie ?

Wydaje mi się, że optymalnym rozwiązaniem będzie zakup procesora DSP lub amplitunera z wyjściem pre-out. Jest kilka fajnych zewnętrznych kart muzycznych (np. Audiotrak Maya ) ale nie posiadają regulacji siły głosu. Jeśli już jakaś się przytrafi to cena niebezpiecznie będzie się zbliżała do ceny amplitunera z drugiej ręki. Chyba, że wystarczy Ci jakiś zewnętrzny
    Soundblaster.
    Ja stawiam na amplituner :mrgreen:

Skomentuj

Zamieszczone przez maxdila
      Rozważałem też kupno procesora KD lub amplitunera z pre out.
      jak znajdziesz sam procesor taniej niz komplety amplituner to daj znac :P

Skomentuj

Miałem kiedyś takie cudo. Bardzo fajny amplituner, zbudowany na bazie serii ES. Wszystkie kondensatory to Nichicon Gold. Posiada wyjście pre out oraz takie cudo, jak Pure Direct. Zjadł na śniadanie inny amplituner który wtedy miałem (Yamaha RXV440RDS). Miałem go podłączonego pod końcówkę mocy i znakomicie się sprawował. Zamieniłem go później na ES-a który o dziwo grał średnio. Dopiero zmiana na Rotela wystarczająco mnie usatysfakcjonowała.

Skomentuj

Ja posiadam sb x-fi extreme audio na pci. I podłączałem ją do amplitunera poprzez wyjście spdif. Miałem problemy z ustawianiami ale jakoś poszło. Na zintegrowanej mam spdif oraz coaxial, i wole przez coaxial. Ale przecież możesz w tej karcie ustawić dżwięk do 7.1 i wtedy ustawiasz który jack jakimi głośnikami ma być. A dużo zależy od kodeków i programów jakie zainstalujsz.

Skomentuj

Ja kupilem kiedys procka od zestawu glosnikow Jazz Speakers na allegro.
            Taka zgrabna skrzynka z pilotem.

Przyjmuje sygnal via swiatlowod/coaxial.

Ja puszczam sobie z audigy pass-trough do tego urzadzenia, a z tej skrzynki mam juz na RCA.
            Procek Cirrusa, sam wykrywa czy DD czy DTS i pokazuje to na wyswietlaczu.
            Wylicytowalem za 130zl.

Skomentuj

Aha, zapomniałem.
              maxdila, nie muli ci ta karta dżwięku czasami ?
              Tzn, przy przewijaniu i wczytywaniu stron.
              Mi normalnie dżwięk przerywa i tak jakby zpowalnia przy sluchaniu z np. winampa.
              Na zintegrowanej nic się nie dzieje.
              Ogólnie to i tak pieniądze w błoto wyżucone w/g mnie.
              No cóż, z kąd miałem wiedzieć.

Dodam że konfiguracje komputera mam dobrą, więc wpływu to raczej niema na kartę.
              Musiał bym to komuś pokazać bo nikt mi nie chce uwierzyć że takie cuda robi.

Skomentuj

tom3kk a jak to ustrojstwo się nazywało ?

Pawel S. można znaleźć a zależy to głównie od klasy sprzętu
                Amplituner można kupić nowy za 700zł a procesor nowy za 7000zł, można tez kupić procesor używany np rotel 1066 za 1400zł i wtedy go porównać np. do YAMAHy RX-V 1065 za 3000zł i wychodzi że procek jest tańszy.

Ja mam w PC SB XFi XtremeAudio a on jest strasznie tępy na wielokanałowe formaty i trza z niego na siłę je wyciągać.
                Znalazłem taką aukcję http://allegro.pl/item827614440_enko...fi_audigy.html
                i - karty X-Fi XtremeAudio i Audigy SE nie są obsługiwane
                co świadczy o tym co piszę więc karta na bank do wymiany.

[ Dodano: 2009-11-27, 22:31 ]
                dzwiedziu nic nigdy mi nie muliło, na kartę ogólnie nie narzekam poza ww. funkcjami

Skomentuj

to jest dokladnie to http://i.neoseeker.com/p/Hardware/Au...ofilelarge.jpg

http://www.neoseeker.com/Hardware/Pr...zHipser_DE006/

Skomentuj

ok, pytanie - czy karty z wyjściem np. 6cio kanałowym można podpiąć pod końcówkę czy trzeba je podpiąć pod pre z dekoderami ?

Skomentuj

Imho jak dźwięk jest w 6 kanałach to jest już zdekodowany...

Skomentuj

kurcze nie do końca bo widzę że przy niektórych kartach pisze np. "Dekoder Dolby Digital 5.1"
                        a przy mojej nic :sad:

Skomentuj

jak już masz 6 kanałów to dochodzą tylko rzeczy typu opóźnienia itd.

Skomentuj

Czaruję...
                          X