Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Muzyka przez Bluetooth

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Muzyka przez Bluetooth

Witam co myślicie o bezprzewodowym przesyłaniu dźwięku przez port bluetooth, poniżej 2 urządzenia służące do tego wykorzystują protokół A2DP

http://gadzetomania.pl/2007/04/23/so...zez-bluetooth/

http://www.symbianos.pl/artykuly/akc...pter-bluetooth

Posiadam obydwa te urządzenia i muszę powiedzieć że sprawują się całkiem nieźle, ten mbr-100 stanowczo lepszy jakościowo. U mnie wygląda to tak że przez bluetooth przesyłam dźwiek do tego urządzenia i kabelkiem podłaczone pod ampli, z tego co rozumiem ten transmiter bluetooth omija kartę dźwiękową. Ma ktoś może coś podobnego ??

Póki transfer Bluetootha nie osiąga wymaganych 1411kbps to taki przesył kompresuje stratnie dźwięk. W zależności od posiadanego sprzętu grającego może to być wystarczające lub też nie :)
    Co masz za kolumny?

Skomentuj

* Bluetooth 1.0 - 21 kb/s
      * Bluetooth 1.1 - 124 kb/s
      * Bluetooth 1.2 - 328 kb/s
      * Bluetooth 2.0 - transfer maksymalny przesyłania danych na poziomie 2,1 Mb/s, wprowadzenie Enhanced Data Rate wzmocniło transfer do 3,1 Mb/s
      * Bluetooth 3.0 + HS (High Speed) - 24 Mbps (3 MB/s)
      * Bluetooth 3.1 + HS (High Speed pluss) (5 MB/s)
      wg specyfikacji bluetooth 2.0 z EDR (czyli standard na teraz) ma 3.1Mb/s czyli jakby na to nie patrzeć więcej niż 1.4Mb/s o których Caleb wspomniałeś...więc jak to jest??

Pytam bo sam noszę się zamiarem kupna takiego urządzenia i właśnie ta motorola mi się spodobała...ciekawi mnie jeszcze jak się do tego ma jednoczesna praca z myszką BT.

Ideą mi przyświecającą jest to, żebym po przyjściu do domu musiał do lapka podłączyć jedynie zasilanie...reszta albo WiFi albo BT...

Wpadł mi jeszcze do głowy pomysł zrobienia zewnętrznego DAC'a...z opcją BT...wtedy mielibyśmy pewność, że przetwornik C/A będzie odpowiedniej jakości...
      Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

nie słucham płyt audio, tylko "empetrójki" z wyższym bitrate, moje połaczenie przez bluetooth to 328 kbps, tak pokazuje sterownik bluetooth w laptopie, kolumny to mission m34i, wzmak Yamaha AX-397

[ Dodano: 2009-12-13, 12:59 ]
        osobiście nie polecam tej motoroli, spore szumy i małe wzmocnienie, chyba że tak występuje tylko u mnie może nie do końca chce się dopasowac do modułu bluetooth w moim laptopie, ten MBR-100 jakościow duzo lepszy ...

Skomentuj

wg specyfikacji bluetooth 2.0 z EDR (czyli standard na teraz) ma 3.1Mb/s czyli jakby na to nie patrzeć więcej niż 1.4Mb/s o których Caleb wspomniałeś...więc jak to jest??
          Taka, że 1MB=8Mb :). Czyli te 3.1Mb/s to po przeliczeniu 384KB/s . Nijak się tym nie da przesłać nieskompresowanego materiału.
          Moim zdaniem na razie jest to użyteczne tylko do rozmów telefonicznych lub jeśli mamy małe wymagania w stosunku do przenośnego sprzętu (imo to bardziej bajer). W każdym innym przypadku lepiej się wyposażyć w przewodowe słuchawki, które stosunek jakość/cena mają wielokrotnie lepszy.

Skomentuj

jak nie? 1411 kb/s -> ok. 172KB/s

Skomentuj

328 kbps tyle jest napisane przy opcji łaczenia sie w najwyzszej jakosci, czy mozna to porownac do mp3 zripowanej na 320 kbps bitratem jezeli tak to nie jest źle

Skomentuj

Hmm, ano racja :o. To po co w takim razie jest w ogóle A2DP? Z tego co tu jest napisane wynika, że dane są stratnie kompresowane. Po co to skoro faktycznie Bluetooth w wersji drugiej dawałby radę nieskompresowanemu materiałowi? A w taką też wersję wyposażone są nowe telefony...

Skomentuj

Caleb, jednostki bitowe a bajtowe to ja potrafię liczyć i przed napisaniem posta specjalnie spojrzałem co napisałeś i przepisałem na jednostkę Mb żeby wprost porównać do 3.1Mb ze specyfikacji. Generalnie wydaje mi się, że to 3.1Mb to jest absolutny max, a w realiach wygląda to zupełnie inaczej - czytaj mniej. To tak jak z siecią 100Mb w sieciach ethernet...teoretycznie powinniśmy móc uzyskać 12,5MB/s a tak naprawdę jeszcze nigdy nie miałem takiego wyniku...max to 9MB/s i to dobrym kablu i krótkim połączeniu z komputerami wyposażonymi w prawdziwe karty sieciowe a nie adaptery pokroju Realteka 8139.

Wracając do tematu...AD2P jak dla mnie jest uwarunkowane właśnie tą realną prędkością, trzeba by się wgryźć w temat i zobaczyć jak działa algorytm kompresji...
                  Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Zamieszczone przez LuSzTi
                    To tak jak z siecią 100Mb w sieciach ethernet...teoretycznie powinniśmy móc uzyskać 12,5MB/s a tak naprawdę jeszcze nigdy nie miałem takiego wyniku...max to 9MB/s i to dobrym kablu i krótkim połączeniu z komputerami wyposażonymi w prawdziwe karty sieciowe a nie adaptery pokroju Realteka 8139.
                    e tam, bzdurka :) Ja wyciągałem na właśnie takim realteku jak piszesz regularnie po 12MB/s na długim odcinku w rozległej sieci.

Skomentuj

poniżej ciekawa stronka odnośnie formatów i jakości kompresji, dla znających angielski :]

http://soundexpert.org/sound-samples

Skomentuj

Czaruję...
                      X