Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Problem z subwooferem

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Problem z subwooferem

Witajcie, mam mały problem po złożeniu subwoofer'a... najpierw napisze co i jak:
    Głośnik: Mivoc XAW 310HC
    Wzmacniacz tymczasowy: Matronix WXP3K
    Pudło ~58L ale zmniejszę do 57L, wentylowane, 1 tunel złożony z 2 połączonych - http://stx.pl/tunel-bass-reflex-100x141.html
    Strojenie 35Hz ale narazie to nie ma sensu podawanie tego, bo przy obecnej długości tunelu strojenie jest na ok 32hz.

Teraz napiszę od początku jak to wyglądało.
    Miałem zamiar sprawdzić szczelność obudowy, więc złożyłem wszystko do kupy, ale bez zbytniej staranności tzn.:
    -obudowa jeszcze nie wygłuszona
    -tunel jeszcze nie skróconym (~28cm ma) i wystaje ok. 1,5cm na zewnątrz obudowy (nie wsadzałem do końca),
    -głośnik dokręcony tylko na 4 śrubki

Wszystko podpiąłem, do mp3 i amplitunera onkyo tx-sr506, który posiada opcję crossover ("Crossover Adjustment at 40/50/60/80/100/120/150/200 Hz for Bass Management") miałem ustawione na 40Hz i nic nie zmieniałem - dopiero po rozkręceniu wszystkiego znalazłem tą opcję :P Ok a teraz do rzeczy... bass jak dla mnie był strasznie ale to strasznie przytłumiony i cichy... zresztą nie wiem jak to opisać ale to wg. mnie bassem nazwać nie można było :/ zero uderzenia, nawet na pełnej mocy wzmacniacza grał strasznie cicho i bez wodotrysków (w porównaniu z komputerowym subsyfem) :???: Pewnie temat jest strasznie laicki, ale to moja pierwsza konstrukcja i mam nadzieję, że zrozumiecie... :roll:

Na forum dostałem już porady co sprawdzić :lol:

Muzyka? Dość sporo basu jest więc na pewno to nie tego wina.
    Amplituner? hmmm wątpię zwłaszcza, że na mp3 też słabo grało
    kable? Odpada, mimo, że są słabej jakości.
    Wzmacniacz?? Tu by się przydała pomoc co i jak sprawdzić
    Głośnik?? To samo co ze wzmacniaczem - nie wiem jak sprawdzić :oops:

[ Dodano: 2009-12-29, 15:44 ]
    Głośnik sprawdziłem omomierzem, ma 3,7ohm'a więc chyba w granicach normy.

Ustaw opcję crossover w ampli na 200Hz i wszystkie potencjometry na panelu na max. Jak nic się nie poprawi to będziemy szukać dalej.

Skomentuj

Na maxa wszystko?! Przecież ten wzmacniacz ma teoretycznie 320W mocy sinus... Nie za dużo na ten głośnik? :neutral: Dobra to idę skręcić to od nowa :P

Skomentuj

Oczywiście oprócz potencjometru w amplitunerze!

Skomentuj

hehe, domyśliłem się :P crossover dałem na 200hz. na panelu bałem się dać na maxa ale do 4/5 rozkręciłem o ile nie więcej. Amp. 40 lvl. Więcej nie dawałem bo robiło się za głośno z kolumn, jeszcze mogłem obniżyć ich skuteczność, ale nie chciało mi się już bawić. A sam bass... jeszcze to nie to czego się spodziewałem ale troszkę lepiej, było. Pewnie gdybym amp. podkręcił to było by duuużo lepiej, ale nie wierzę, że subwoofer będzie działać tylko jak podkręcę amp do połowy :sad: Zwłaszcza, że mam porównanie z subwooferem kolegi u którego na 1/2 mocy to szyby "lecą" z okien, a ma on jakąś kodę za 500zł. Dokładnie ten model: http://allegro.pl/item855222934_pote...mm_glogow.html , amplituner ma tx-sr505, więc bardzo zbliżony do mojego i wszystko normalnie gra na lvl 35, (subwoofer +2dB).
          Na dziś już muszę kończyć z testowaniem sprzętu, ale jak trzeba zmierzyć jakieś napięcie na wzmacniaczu to bez problemu dam radę :smile:

Skomentuj

To moze cos z panelem wzmacniacza, sprawdzilem wlasnie w domu ustawienia i jakos subwoofer mam ustawiony na 0 zadnych plusow i minusow i naprawde jest ok

Ale na panelu suba podkrec pokretlo, podkrec na maxa i zobacz, bo byc moze za malo mocy dostaje glosnik, nie wydaje mi sie by byla to wina amplitunera, jeszcze uzyj mikrofonu do ustawien dzwieku i niech ci amplituner sam poustawia wszystko, ja tak mam ustawione wlasnie i jest ok.

Nie wiem co to moze byc w sumie ale stawiam na panel wzmacniacza, nie na amplituner.

Skomentuj

Też mi się wydaje, że amplituner odpada. Mikrofonu na razie nie użyje bo jeszcze kina nie skończyłem i grają tylko 2 kolumienki, a subwoofer stoi znowu rozkręcony (wezmę się za dokańczanie obudowy).

Ale na panelu suba podkrec pokretlo, podkrec na maxa i zobacz, bo byc moze za malo mocy dostaje glosnik
              Czy to oby napewno bezpieczny zabieg? Wzmacniacz ma teoretycznie 320W RMS a głośnik raptem 220W... więc nie wiem czy to jest najlepsze rozwiązanie :???:

raffal81 powiedz mi jeszcze, jak u Ciebie gra subwoofer na głośności w amp- 35lvl i 1/2 mocy panela??

Skomentuj

Mowisz ze w stereo gra ??? :)))) 2 kolumny ???

A przelacz system dzwieku na 5.1, tym przyciskiem na pilocie od AUDIO )

Bo u mnie jak ustawie w stereo to nawet sub nie chce grac wcale )) dopiero jak przelacze na jakis system dziweku, lub 5.1

Bo masz tam do wyboru roznego rodzaju ustawienia, byc moze w niektorych jest sciszony sub, wylaczony a w niektorych grac moze ok.

U mnie na 3/4 mocy panel suba i przy 35 wcale nie jest glosno :) dopiero od 40 sie zaczyna, ale jak podbijesz sobie suba w ampli na + 11 to powinno byc juz glosno.

U mnie poprostu slychac tego suba dobrze, jak zalacza sie automatycznie to odrazu slysze ze gra i dochodzi sporo basu, byc moze ustawienie subwoofera tez nie masz za ciekawego, zmien jego miejsce i sprawdz.

Wiecej pomyslow nie mam

Skomentuj

tzn w stereo w sensie, że dwie kolumny ale włączyłem dźwięk surround żeby grał subwoofer :roll: Sory, za nie sprecyzowaną wypowiedź :mrgreen:

ok. Słuchajcie to ja to wszytko na razie postaram się dokończyć :P jutro będzie już prawie skończony ale dam nóżki i będę mógł postawić parkiecie :wink: wtedy się zobaczy co i jak :)

jak zalacza sie automatycznie to odrazu slysze ze gra i dochodzi sporo basu
                  a no ja z tym problem mam właśnie, że za dużo to nie dochodzi :P

Skomentuj

ha powinienes sprawdzic zanim skonczysz bo jak sie okaze ze panel od suba cos nie tak to bedziesz odkrecal i zmienial wszystko ))

Nie ma tam wejscia wysokopoziomego w tym panelu ? bo by mozna bylo podpiac do jakiegos innnego wzmaka stereo i bys wiedzial wtedy czy to wina amplitunera czy suba :)

Skomentuj

Wejścia wysoko poziomowego niema. Tak w ogóle to ten panel matronix'a jest całkowicie tymczasowy :) Na razie czekam aż Irek upora się z dotychczasowymi zamówieniami na panel sub300, to sobie zamówię panel Irka :) nawet otwór zrobiłem już pod sub300 :lol: a że niechciało mi się czekać pół roku to kupiłem tego matronix'a :P więc tak czy siak subwoofer będę kończyć :) Jutro zdam relację jak już wszystko podłączę :smile:

Skomentuj

Zamieszczone przez Gorsen13
                        Czy to oby napewno bezpieczny zabieg? Wzmacniacz ma teoretycznie 320W RMS a głośnik raptem 220W... więc nie wiem czy to jest najlepsze rozwiązanie
                        No ale przecież potencjometr tylko tłumi sygnał wejściowy, nie wzmacnia go. Dodatkowo masz tłumienie sygnału w amplitunerze. Pełna moc może by została osiągnięta gdybyś odkręcił potencjometr w ampli na max i tak samo zrobił z potencjometrem w panelu. Także spokojna głowa, śmiało możesz ustawić na max w panelu, na 100% nic się nie stanie.

Skomentuj

Hmm... a to nie jest tak, że podkręcając potencjometr otrzymuję, pełną moc? :P Hah... fajnie wiedzieć :roll: zaraz... tzn, że ja nie mam możliwości regulacji wzmocnienia sygnału? To panel sam reguluje moc w zależności od podanego sygnału? :shock: Nie łapie tego :grin: A w amplitunerze jak jest?:P Potencjometrem też wzmacniam tylko sygnał wejściowy do końcówki mocy :?: ehh... macie jakieś lektury na ten temat, to bym sobie poczytał? :lol:

Skomentuj

Zamieszczone przez Gorsen13
                            To panel sam reguluje moc w zależności od podanego sygnału? :shock: Nie łapie tego :grin: A w amplitunerze jak jest?:P Potencjometrem też wzmacniam tylko sygnał wejściowy do końcówki mocy :?:
                            Nono podstawy kuleją. Potencjometr albo ogranicza dochodzacy do niego sygnal albo przepuszcza go bez zmiany. W zaleznosci od sily sygnalu dochodzacego na koncowke moc, koncowka oddaje wieksza lub mniejsza moc.
                            Jesli odkrecisz potencjometr na maxa a podasz na niego slaby sygnal to moc ktora wyprodukuje wzmacniacz bedzie mala. Jesli nawet potencjometr bedzie "mocno wyciszony" ale sygnal podany na niego bedzie bardzo duzy to wzmacniacz moze oddac wieksza moc.

:smile:

Skomentuj

Nono kuleją, ojj kuleją :P dzięki za darmową lekcję :lol: Hah, jutro dam znać co i jak z tym subwooferem :) Pozdrawiam :cool:

[ Dodano: 2009-12-31, 19:53 ]
                              Sorki, że nie dałem wczoraj znać ale butapren nie chciał schnąć :( Właśnie skończyłem wszystko podłączać :) Efekt? Bomba!! :P Nie wiem czemu wcześniej nie grało tak jak powinno:/ Teraz na 35lvl głośności amp., +4dB na subwoofer, i 3/4 wzmocnienia na panelu gra głośno i wyraźnie :) i chyba nawet jak lepszej klasy subwoofer:P Nie mam jeszcze porównania z innym głośnikami, ale mam zamiar ściągnąć znajomego z subwooferem kody żeby zobaczyć różnicę

Skomentuj

Czaruję...
                              X