Witajcie, mam mały problem po złożeniu subwoofer'a... najpierw napisze co i jak:
Głośnik: Mivoc XAW 310HC
Wzmacniacz tymczasowy: Matronix WXP3K
Pudło ~58L ale zmniejszę do 57L, wentylowane, 1 tunel złożony z 2 połączonych - http://stx.pl/tunel-bass-reflex-100x141.html
Strojenie 35Hz ale narazie to nie ma sensu podawanie tego, bo przy obecnej długości tunelu strojenie jest na ok 32hz.
Teraz napiszę od początku jak to wyglądało.
Miałem zamiar sprawdzić szczelność obudowy, więc złożyłem wszystko do kupy, ale bez zbytniej staranności tzn.:
-obudowa jeszcze nie wygłuszona
-tunel jeszcze nie skróconym (~28cm ma) i wystaje ok. 1,5cm na zewnątrz obudowy (nie wsadzałem do końca),
-głośnik dokręcony tylko na 4 śrubki
Wszystko podpiąłem, do mp3 i amplitunera onkyo tx-sr506, który posiada opcję crossover ("Crossover Adjustment at 40/50/60/80/100/120/150/200 Hz for Bass Management") miałem ustawione na 40Hz i nic nie zmieniałem - dopiero po rozkręceniu wszystkiego znalazłem tą opcję :P Ok a teraz do rzeczy... bass jak dla mnie był strasznie ale to strasznie przytłumiony i cichy... zresztą nie wiem jak to opisać ale to wg. mnie bassem nazwać nie można było :/ zero uderzenia, nawet na pełnej mocy wzmacniacza grał strasznie cicho i bez wodotrysków (w porównaniu z komputerowym subsyfem) :???: Pewnie temat jest strasznie laicki, ale to moja pierwsza konstrukcja i mam nadzieję, że zrozumiecie... :roll:
Na forum dostałem już porady co sprawdzić :lol:
Muzyka? Dość sporo basu jest więc na pewno to nie tego wina.
Amplituner? hmmm wątpię zwłaszcza, że na mp3 też słabo grało
kable? Odpada, mimo, że są słabej jakości.
Wzmacniacz?? Tu by się przydała pomoc co i jak sprawdzić
Głośnik?? To samo co ze wzmacniaczem - nie wiem jak sprawdzić :oops:
[ Dodano: 2009-12-29, 15:44 ]
Głośnik sprawdziłem omomierzem, ma 3,7ohm'a więc chyba w granicach normy.
Głośnik: Mivoc XAW 310HC
Wzmacniacz tymczasowy: Matronix WXP3K
Pudło ~58L ale zmniejszę do 57L, wentylowane, 1 tunel złożony z 2 połączonych - http://stx.pl/tunel-bass-reflex-100x141.html
Strojenie 35Hz ale narazie to nie ma sensu podawanie tego, bo przy obecnej długości tunelu strojenie jest na ok 32hz.
Teraz napiszę od początku jak to wyglądało.
Miałem zamiar sprawdzić szczelność obudowy, więc złożyłem wszystko do kupy, ale bez zbytniej staranności tzn.:
-obudowa jeszcze nie wygłuszona
-tunel jeszcze nie skróconym (~28cm ma) i wystaje ok. 1,5cm na zewnątrz obudowy (nie wsadzałem do końca),
-głośnik dokręcony tylko na 4 śrubki
Wszystko podpiąłem, do mp3 i amplitunera onkyo tx-sr506, który posiada opcję crossover ("Crossover Adjustment at 40/50/60/80/100/120/150/200 Hz for Bass Management") miałem ustawione na 40Hz i nic nie zmieniałem - dopiero po rozkręceniu wszystkiego znalazłem tą opcję :P Ok a teraz do rzeczy... bass jak dla mnie był strasznie ale to strasznie przytłumiony i cichy... zresztą nie wiem jak to opisać ale to wg. mnie bassem nazwać nie można było :/ zero uderzenia, nawet na pełnej mocy wzmacniacza grał strasznie cicho i bez wodotrysków (w porównaniu z komputerowym subsyfem) :???: Pewnie temat jest strasznie laicki, ale to moja pierwsza konstrukcja i mam nadzieję, że zrozumiecie... :roll:
Na forum dostałem już porady co sprawdzić :lol:
Muzyka? Dość sporo basu jest więc na pewno to nie tego wina.
Amplituner? hmmm wątpię zwłaszcza, że na mp3 też słabo grało
kable? Odpada, mimo, że są słabej jakości.
Wzmacniacz?? Tu by się przydała pomoc co i jak sprawdzić
Głośnik?? To samo co ze wzmacniaczem - nie wiem jak sprawdzić :oops:
[ Dodano: 2009-12-29, 15:44 ]
Głośnik sprawdziłem omomierzem, ma 3,7ohm'a więc chyba w granicach normy.
Skomentuj