Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

"ograniczenie ladunku rozladowania kondensatora" b

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

"ograniczenie ladunku rozladowania kondensatora" b

Witam.

Mam do napisania referat, ale jak sie okazalo nie umiem nic znalezc na ten temat w necie, temat to "ograniczenie ladunku rozladowania kondensatora", na przedmiot gdzie zajmujemy sie bhp i takimi sprawami.

Ma ktos jakies zrodla skad moge sie czegos dowiedziec na ten temat? wydaje sie prosty ale jednak jakies info by sie przydalo...

P.s
    tak, na jutro ;/

Chodzi o prąd upływu kondensatora?
    Wynika on z rezystancji dielektryka. Prąd upływu zależy też od tego w jakich warunkach był używany kondensator: czy był przeciążany prądem większym od zmanionowego, pracował impulsowo... Co konkretnie chcesz wiedzieć?

Skomentuj

luke666, a zebym to ja wiedzal :/ mam tylko temat. Podejrzewam ze chodzi o jakies zabezpieczenie zeby zaduzy prad nie poplynal ale co wiecej? :/ (o ile cos takiego jest gdzies stosowane) Prawdopodobnie nic nie napisze, a jutro pogadam z nauczycielka i dowiem sie cos wiecej, tak sie sklada ze nie mialem kiedy sie cos dowiedziec bo przerwa swiateczna byla a przed nie szukałem nic, liczylem na to ze google mi cos da odrazu :roll: moj blad.

Skomentuj

Mnie się wydaje, że temat, jak na przedmiot związany z BHP, to chodzi raczej o stosowanie i obliczanie rezystorów rozładowujących kondensatory w filtrach urządzeń elektrycznych.
        W sytuacji, gdy odłączamy urządzenie z gniazda sieciowego i dotknięciu do bolców wtyczki sieciowej, może nas porazić ładunek zgromadzony w kondensatorze.

Skomentuj

KAPRINT słuszna uwaga
          Typowe kondensatory w elektronarzędziach (które poprawiają cos fi i eliminują część zakłóceń oddawanych do sieci) 470nF pracujące przy napięciu sieciowym 230V mają na stałe bocznik z rezystora 0,5-1 Mohm. W przypadku rezystora 1Mohm stała czasowa wynosi ok 0,5s, a kondensator powinien się rozładować w pełni po 3s nawet po naładowaniu do napięcia szczytowego sieci. W zasadzie po 1s można go dotknąć i w warunkach normalnych (suche ręce) nic nie powinno się poczuć.

Skomentuj

A moze chodzi o ograniczenie pradu w przypadku zwarcia okladzin naladowanego kondensatora o duzej pojemnosci? Moga wtedy upalic sie wewnetrzne styki doprowadzajace. Dlatego specjalne kondensatory maja specjalna konstrukcje (do przetwornic do lamp blyskowych) wytrzymujace duuuzy prad.

Skomentuj

pegelmesser, no o tym myslalem ale ledwie co znalazlem w internecie (praktycznie nic o zabezpieczeniach jakichs), ale jutro powiem jak to wyglada i conajwyzej wezme inny temat. /jesli zrobie prace na ten temat to zamieszcze potem/

Skomentuj

Ogolnie ladunek rozladowania kondenstaora jest rowny ladunkowi samego konndensatora (naładowanego) i nie da sie go zmniejszyc poza tym ze mozna go naładowac do nizszego napiecia albo wcale nie podlaczac :mrgreen:

Skomentuj

inny temat wybieram, nauczycielka tez mi nic nie powiedziala, w ksiazkach tez nic nie znalazlem niektorych. :roll:

Skomentuj

Hehe, nikt opracowania na talerzu Ci nie poda.

Skomentuj

Zamieszczone przez luke666
                      Hehe, nikt opracowania na talerzu Ci nie poda.
                      tego to nie wiadomo.

Skomentuj

luke666, ale co ja mam opracowac jak ja zadnych informacji na ten temat nie znajduje... nawet nie wiem o czym mam pisac tak naprawde.

Skomentuj

Czaruję...
                        X