Nie wiem czemu wszyscy odradzają kolumne na jednym gdn-ie. Co z tego że ma 12ohm?? Myślicie że wzmak nie da rady? Gdyby było mniej niż zakładana impedancja to ok, ale jak jest więcej to chyba nie powinno być problemu...? A co do zwrotki, oczwyiście, jak ktoś ci zaprojektuyje tyo możesz tam praktycznie każdą kopułke dać, tylko trzeba to zaprojektować. Chyba że na upartego wykorzystał być któryś z gotowych projektów, tylko biorąc pod uwagę że masz dwa razy większą impedancję (bo jeden głośnik), więc musisz dać teoretycznie 2razymniejszą cewkę.
paldo
co do zwrotki to nie mam pojęcia, wzmacho moje ma 4-16 ohm, więc problemu by nie było raczej chyba.
Ale sam nie wiem czy można złożyć kolumne bas 12 ohm i wysoki 6/8 ohm [wiem, powtarzam się hehe] i ogólnie jak to podłączyć pod wzmacho pod 8 czy 16 ohm?
zwrotnic się nie liczy :) musiałbyś znaleść kogoś kto by miał czas i możliwości by pomierzyć odpowiedni układ i zaprojektować zwrotnicę. jest będzie to trochę kosztowało
Raczej dwa razy większą cewka będzie potrzebna, co już swoją drogą trochę kosztuje...
No tak, przekręciłem jak zwykle. Koszta może i wzrosną, ale nie aż tak jak przy kupnie dwóch tonsili. Da rdzeniówke i po problemie. Może idealnie to nie będzie, ale na pewno lepsze niż zwrotka liczona :)
Nie wiem jaki problem jest w tłumieniu wysokiego?? Tak samo tłumisz, tyle że 3db niżej.
Co do impedancji to z tym może być problem jedynie. Ale będzie grało.
euphonic, koszt zwrotnicy jest taki sam, tylko chodzi o projekt. Ale można skopiowac tak jak mówie. Acha, różnica w cewkach to jakieś 10zł (jak zamienisz powietrzna na rdzeniową), ale jak chcesz mozesz też kupić kolejne dwa głośniki
Skomentuj