Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Tonsil GDN 13/50/9 [12 Ω]

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

seasik ma 6 ohm tak tylko zebys wiedzial pisze.

Skomentuj

To powie mi ktoś czy jest sens robić skrzynię na jednym Tonsilu 12 ohm i wysokotonówce 6 lub 8 ohm [jeszcze nie wiem który]

Skomentuj

Nie wiem czemu wszyscy odradzają kolumne na jednym gdn-ie. Co z tego że ma 12ohm?? Myślicie że wzmak nie da rady? Gdyby było mniej niż zakładana impedancja to ok, ale jak jest więcej to chyba nie powinno być problemu...? A co do zwrotki, oczwyiście, jak ktoś ci zaprojektuyje tyo możesz tam praktycznie każdą kopułke dać, tylko trzeba to zaprojektować. Chyba że na upartego wykorzystał być któryś z gotowych projektów, tylko biorąc pod uwagę że masz dwa razy większą impedancję (bo jeden głośnik), więc musisz dać teoretycznie 2razymniejszą cewkę.

Skomentuj

paldo
          co do zwrotki to nie mam pojęcia, wzmacho moje ma 4-16 ohm, więc problemu by nie było raczej chyba.
          Ale sam nie wiem czy można złożyć kolumne bas 12 ohm i wysoki 6/8 ohm [wiem, powtarzam się hehe] i ogólnie jak to podłączyć pod wzmacho pod 8 czy 16 ohm?

Skomentuj

Zamieszczone przez euphonic
            le sam nie wiem czy można złożyć kolumne bas 12 ohm i wysoki 6/8 ohm
            To akurat nie problem. Jedyny prosblem to zaprojektowac zwrotke

Skomentuj

a jak podłączyć 8 czy 16 ohm
              I kto byłby w stanie obliczyć mi zwrotnicę?

Skomentuj

Zamieszczone przez euphonic
                I kto byłby w stanie obliczyć mi zwrotnicę?
                zwrotnic się nie liczy :) musiałbyś znaleść kogoś kto by miał czas i możliwości by pomierzyć odpowiedni układ i zaprojektować zwrotnicę. jest będzie to trochę kosztowało

Skomentuj

Może przecież zrobić z seasem i dać mniejsza cewkę o połowę i tyle (chodzi mi o projekt mkula

Skomentuj

Raczej dwa razy większą cewka będzie potrzebna, co już swoją drogą trochę kosztuje...

Skomentuj

Zamieszczone przez Caleb
                      Raczej dwa razy większą cewka będzie potrzebna, co już swoją drogą trochę kosztuje...
                      No tak, przekręciłem jak zwykle. Koszta może i wzrosną, ale nie aż tak jak przy kupnie dwóch tonsili. Da rdzeniówke i po problemie. Może idealnie to nie będzie, ale na pewno lepsze niż zwrotka liczona :)

Skomentuj

A korekcja impedancji? A tłumienie wysokotonówki?

Skomentuj

Jest w stanie ktoś mi powiedzieć ile potrzebowałbym kasy na części do zwrotnicy, czy może faktycznie mniej roboty będzie kupując jeszcze 2 GDNy?

Skomentuj

Zamieszczone przez benek161
                            A korekcja impedancji? A tłumienie wysokotonówki?
                            Nie wiem jaki problem jest w tłumieniu wysokiego?? Tak samo tłumisz, tyle że 3db niżej.

Co do impedancji to z tym może być problem jedynie. Ale będzie grało.

euphonic, koszt zwrotnicy jest taki sam, tylko chodzi o projekt. Ale można skopiowac tak jak mówie. Acha, różnica w cewkach to jakieś 10zł (jak zamienisz powietrzna na rdzeniową), ale jak chcesz mozesz też kupić kolejne dwa głośniki

Skomentuj

Zamieszczone przez paldo
                              ale jak chcesz mozesz też kupić kolejne dwa głośniki
                              chce coś tanim kosztem, co sie sprawdzi na 8m2, ale w 100% że tak powiem/napiszę :mrgreen: , na co mi nie wykożystana jakość/ moc...

Skomentuj

Czaruję...
                              X