Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Jaki telewizor LCD 32"?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Jaki telewizor LCD 32"?

Witam,
    Planuję zakup LCD 32". Wymagania nie są jakieś kosmiczne:

- niezły obraz
    - przynajmniej 2hdmi
    - możliwość powieszenia na ścianie
    - duże kąty widzenia

Budżet +/- 2k PLN. Będzie współpracować z jakąś platformą cyfrową i tu też pytanie co się w tej chwili najbardziej opłaca?

ja za tyle kupiłem http://www.skapiec.pl/site/cat/22/comp/504637 z gwarancja rozszerzona do 4 lat i jak na razie jestem zadowolony. Na początku się wydawał za duży ale potem "zmalał" i już bym się chętnie na 40" przesiadł.

Skomentuj

Zamieszczone przez chico
      - niezły obraz
      - przynajmniej 2hdmi
      - możliwość powieszenia na ścianie
      - duże kąty widzenia
      Czyli LCD odpada.

Zamieszczone przez chico
      co się w tej chwili najbardziej opłaca?
      Panas http://www.allegro.pl/item922254941_...z_hurtowa.html

Skomentuj

Jest Sharp... Nie pamiętam modelu dokladnie i spełnia Twoje wymagania... W mediaMarkt był za 2200 no i nie LCD tylo LED... W Euro RTV/AGD widziałem go za około 200 pln więcej... Oczywiście to jest Full HD Ja bym nad niczym innym się nie astanawiał...
        Mam obecnie LCD LG325700 Full HD i z miłą chęcią bym zamienił na tego Sharpa... Ma też fajny kontrast ten Scharp oraz szybkość... No i mówią że bardzo oszczędny... Osobiście w tej cenie nie ma nic lepszego... Pod swojego mam podpiętego lapa i na 1920x1080 obraz jest mega... w tym Sharpie będzie jeszcze lepszy

[ Dodano: 2010-02-13, 13:53 ]
        i dodam że za swojego LG płaciłem 2200 pln 2 lata temu wiec jeśli chcesz koniecznie LCD to tez moge go polecić... Nie pamiętam ile ma GDMI (nie ma mnie aktualnie w domu, ale chyba wiecej jak 2) no i oczyweiście ma możliwość zawieszenia na ścianie z tym że w moim nie ma MPG4 czy jak to się tam nazwya, w tym LEDzie od Sharpa jest...

Skomentuj

Jimi, czytałem same pochlebne opinie o Sharpach. Jak byś sobie przypomniał co to za Sharp to napisz ; )

Ewentualnie może być też 37" jak podał pegelmesser. Tylko nie rozumiem dlaczego do moich wymagań nie pasuje LCD. Plazma będzie pewnie sporo droższa w tych rozmiarze..

Skomentuj

Zamieszczone przez Jimi
            W mediaMarkt był za 2200 no i nie LCD tylo LED
            Telewizory LED to też są LCD. Różnią się jedynie sposobem podświetlania matrycy co nie zmienia faktu, że są lepsze (kolory są żywsze i zwiększa się głębia czerni).
            Małe pytanie: dlaczego nie plazma?

Skomentuj

Może być i plazma ale kiedyś czytałem o poborze prądu, o smużeniu itp. Czy zostało to już wyeliminowane? No i sporą przeszkodą jest chyba cena..

Skomentuj

Nie jestem jakimś wideofilem, ale miałem jakiś czas (dopóki nie przerzuciłem się na plazmę panasonica) LCD Funai. Bylem z niego wyjątkowo zadowolony. Cena nieduża a jakość bardzo dobra. Wyświetlał obraz z N i był bardzo dobry. Mają chyba 5 letnią gwarancję i spełniają wszystkie twoje wymogi. Fakt, że nie Full HD, ale przy 32" to nie ma znaczenia. Mogę polecić z czystym sumieniem.

32" plazmy są mało popularne.

Skomentuj

O smużeniu to Ty mogłeś czytać tylko w przypadku LCD. Plazmy zachowują się pod tym względem jak kineskopy.
                  Plazmy mają wady takie jak wypalanie się statycznego obrazu (wobec czego do komputera zamiast monitora się średnio nadają). Mają też często niższą rozdzielczość i wyższa cenę.
                  W zamian daj obraz nieporównywalnie lepszy - kontrast, czerń, dynamika (absolutny brak smużenia), kolory.
                  Jak to ma służyć do oglądania filmów to LCD to kiepska opcja.
                  32" plazmy są mało popularne.
                  Bo takie chyba nie istnieją . Najmniejsze to 37".

Co to był za LCD Funai? Taki z biedronki czy jakiegoś marketu za ~1200zł? Bo jeśli tak to odradzam - większą frajdę daje oglądanie filmów na monitorze 19" :P.

Skomentuj

Z tego co wyczytałem tutaj i na innych forach doszedłem do wniosku, że do mojego pokoju i zastosowań najlepsza będzie plazma 42". Niestety wiąże się to z dozbieraniem kasy ale jak coś robić to już porządnie.

Póki co dziękuję za odpowiedzi, pozostaje zbierać ; )

Skomentuj

Funai - najgorszy chłam jaki jest w tej samej klasie co Daewoo, Mediatech itp.

Zamieszczone przez Caleb
                      Plazmy mają wady takie jak wypalanie się statycznego obrazu (wobec czego do komputera zamiast monitora się średnio nadają). Mają też często niższą rozdzielczość i wyższa cenę.
                      3 bzdury w jednym zdaniu. A nawet 4.
                      Nawet nie chce mi się prostowac, tyle juz razy było to tłumaczone.

http://www.allegro.pl/item922260637_...z_hurtowa.html
                      i takim sposobem masz porzadna plazme 42" za 1800zl zamaist biednego LCD 32" za 2000. :grin:

Skomentuj

Napisz konkretnie co jest bzdurą? Tu masz LCD 42" fullHD...
                        Wypalanie to fakt - sam mam Panasonica TH-42PV80 i zostają znaczki oglądanego programu (tym intensywniejsze im większy jest ustawiony kontrast), oczywiście po paru godzinach :). Nie rzucają się one w oczy, ale fakt jest faktem. Używać tego na codzień jako ekran do komputera bym się bał...

Skomentuj

Zamieszczone przez brencik
                          Funai - najgorszy chłam jaki jest w tej samej klasie co Daewoo, Mediatech itp.
                          A miałeś kiedyś?

Zamieszczone przez Caleb
                          Bo takie chyba nie istnieją . Najmniejsze to 37".
                          Słyszałem, że były. Ale nie mogę mieć pewności.

Zamieszczone przez Caleb
                          Co to był za LCD Funai? Taki z biedronki czy jakiegoś marketu za ~1200zł? Bo jeśli tak to odradzam - większą frajdę daje oglądanie filmów na monitorze 19"
                          LT6-M32BB, jak dobrze pamiętam. Kupiony MAKRO w promocji. Co do obrazu, to mam porównianie z Panasonc TX-P42G10E, który jest już z średniej półki i przyznaję, że Funai był nad wyraz dobry. Do tego nie jest to jakieś tam made in china, tylko Funai ma fabrykę w Nowej Soli. I oglądało się jepiej niż na 19" Asusa :P

Skomentuj

Jednak nieco zmieniła się koncepcja po przemeblowaniu w pokoju. W pewnym sklepie polecono mi telewizor podświetlany ledowo: SHARP 32LE600E za jakieś 2.2k. Co myślicie o takowym?

http://www.sharp.eu/cps/rde/xchg/pl/...uct=LC32LE600E

Nie ukrywam, że energooszczędność też się dla mnie liczy. Ta propozycja wygląda dość ciekawie no i obraz bardzo mi odpowiada + szerokie kąty widzenia.

Skomentuj

Sam na własne oczy obejrzyj.
                              Podświetlenie LEDowe to ja mam ponoć też w netbooku Asusa - 1000H i z dobrą jakością obrazu on ma niewiele wspólnego, więc sama technologia podświetlania matrycy to jednak nie wszystko.

Skomentuj

Czaruję...
                              X