Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

jakiej bejcy używacie?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

jakiej bejcy używacie?

chciałbym was zapytać jakich bejc używacie?
    lub czym barwicie drewno pod laker?
    ja dzisiaj chciałem kupić bejcę ale niestety w każym sklepie mowiono mi że bejc już się nie sprzedaje :shock:
    no i nie kupiłem.
    znalazłem na allegro takie coś: http://allegro.pl/item899365090_bejc...od_weyron.html
    w jednym ze sklepów w którym byłem też mi to proponowali. używał ktoś tego wynalazku?
    jakiego efektu można sie spodziewać?
    we ktoś czym się rózni bejca rustykalna od wodnej?
    z góry dzięki za pomoc

Witam
    ja ostatnio kupiłem bejce z lakierem firmy Daxol. Jakoś bez problemu ją znalazłem

Skomentuj

no właśnie tych wszystkich lakierobejc jest bardzo dużo w sklepach, a same bejce już podobno wychodzą ze sprzedaży

[ Dodano: 2010-02-16, 16:14 ]
      http://allegro.pl/item924663766_bejc...ent_200ml.html
      jeszcze taką znalazlem na allegro

Skomentuj

Zamieszczone przez yxzabc
        ja dzisiaj chciałem kupić bejcę ale niestety w każym sklepie mowiono mi że bejc już się nie sprzedaje :shock:
        :lol:
        co za debile w tych sklepach :P
        bejc jest pelno
        najlpeiej stosowac te na bazie spirytusu (zeby forniru nie pomarszczyc itp)
        no właśnie tych wszystkich lakierobejc jest bardzo dużo w sklepach, a same bejce już podobno wychodzą ze sprzedaży
        G... prawda! lakierobejce to zlo ktorego unikaj!
        kupuj bejce (przynajmniej wysylkowo) i olej lakierobejce
        byles w specjalistycznych sklepach? takie stolarskie lub z akcesoriami dla stolarzy?
        a moze masz jakis zaklad stolarski w poblizu? mi brat przyniosl bejce z dreweximu :P (mam litra TEAKu jakbys chcial)

najtansze bejce to ok 3zl/200ml
        drozej niz 5zl nie plac bo sie nie oplaca :P

zwroc uwage ze bejca roznie zabarwi rozne drewno. tak wiec dobrze by bylo jakbys zrobil probki na swoim fornirze (nie na obudowie :P )

Skomentuj

Jeszcze ode mnie dodam że bejca spirytusowa przy każdej następnej warstwie przyciemnia fornir i jak ktoś nieumiejętnie maluje to łatwo porobi zacieki, które potem ciężko naprawić. Z bejcą wodną nie ma tego problemu, bo każda kolejna warstwa nie przyciemnia już tak forniru.

Skomentuj

Ja używałem zwykłęj wodnej na obłogu klejonym momentem i zadne ąble nie wyszły, Potem bezbarwny bezpodkładowy Domaluxa :)

Polecam malować pędzlem odrazu zcierajac nadmiar szmatą :) kolorek jaki mi wyszedł... obłóg Dąb, bejca ciemny orzech:

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S.
              G... prawda! lakierobejce to zlo ktorego unikaj!
              czemu? co się po tym dzieje?

Skomentuj

ja już lakierobejcy próbowałem :roll:
                myślalem że mnie szlak trafi przy tym.
                miałem pięknie wyszlifowany fornir dębowy (albo bukoway, ale nie pamiętam już)na monitorkach.
                zaczełem malowac tą lakierobejca to tak, tak się to jakoś beznadziejnie nanosiło, że szok, nierównomiernie. ale dobra jakoś to malowanie skończyłem, no i czekam aż wysknie, mineły 2h wygląda tak jakby dopiero co malował, 5h dalej to samo 10h w niektórych nielicznych miejscach wyschlło ale większosc to zrobiła się jakby zywica, czekałm 3dni i dalej nie wyschło :roll: ani to wyszlifowac się nie dało.
                i wcale nie nanosiłem grubo, przy malowaniu starałem się jak najcieniej.
                zmyłem rozpuszlczalnikiem wszystko, wyszlifowalem i maluje jeszcze raz tym razem tamponem, tak strasznie cieniutko, i dalej póżniej po 3dniach nie wyskło, skończyło się na fornirowaniu od nowa, i lakierze bezbarwnym.
                teraz chce jakś ładny jasny kolor to bejcy w sklepie nie można znaleźć :shock:

Skomentuj

To co ty za lakierobejce uzywales ? Jak w wakacje pracowalem wstolarni to malowalismy listewki do lawek lakierobejca firmy sniezka i bardzo ladnie to wszystko wychodzilo, az bylem pod wrazeniem. W jeden dzien mozna bylo 3 wastwy nalozyc tak ladnie to schlo. Dodam jeszcze ze po wyschnieciu tak sie blyszczyly jak po lakierowaniu pistoletem.

Skomentuj

ja do swoich uzylem tej (wenge):
                    http://www.dragon.biz.pl/product.php...catitem_id=478
                    super sie nakladala, uzywalem walka ktory po czasie sie rozlecial (nitro) kladlem dwie warstwy zadnych zaciekow czy smug:
                    http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/...b5ffc6c4e.html
                    to co na srodku miedzy glosnikiema BR to nie wina bejcy, w tym miejscu jest laczony fornir a on miel wyraznie ciemniejszy sloj

Skomentuj

dobra zobaczymy jak u mnie to będzie wyglądało, zaczne jakoś na dniach, to zobaczymy jak to będzie szło

Skomentuj

Zamieszczone przez pajol112
                        To co ty za lakierobejce uzywales ? Jak w wakacje pracowalem wstolarni to malowalismy listewki do lawek lakierobejca firmy sniezka i bardzo ladnie to wszystko wychodzilo, az bylem pod wrazeniem. W jeden dzien mozna bylo 3 wastwy nalozyc tak ladnie to schlo. Dodam jeszcze ze po wyschnieciu tak sie blyszczyly jak po lakierowaniu pistoletem.
                        mi się zdaje ze to dlatego że lakierobejca się wchłania, a fornir jest cienki i dlatego nie schła. chociaz nie wiem czy napewno tak jest.
                        używałem lakierobejcy z drewnochronu

Skomentuj

Nie mylcie pojęć lakierobejca a zwykła bejca :)

Lakierobejca nadaje sie do listewek, drewna całego. Fornir jest zbyt cienki dla lakierobejcy i bedzie sie zlewał.

Bejca natomiast na fornir i na drewno też się nadaje :) ale tylko barwi a nie zabezpiecza jak lakierobejca :)

Skomentuj

To moza dlatego ludzie maja problemy z lakierobejca, ja osobiscie nie probowalem malowac forniru lakierobejca

Skomentuj

Zamieszczone przez Karol22m
                              czemu? co się po tym dzieje?
                              po uzyciu lakierobejcy masz wrazenie ze polozyles przezroczysta folie o danym kolorze na kolumny
                              sloje nie nabieraja barwy a wyszystko wyglada bardzo sztucznie :???:

zaczełem malowac tą lakierobejca to tak, tak się to jakoś beznadziejnie nanosiło, że szok, nierównomiernie. ale dobra jakoś to malowanie skończyłem, no i czekam aż wysknie, mineły 2h wygląda tak jakby dopiero co malował, 5h dalej to samo 10h w niektórych nielicznych miejscach wyschlło ale większosc to zrobiła się jakby zywica, czekałm 3dni i dalej nie wyschło ani to wyszlifowac się nie dało.
                              i wcale nie nanosiłem grubo, przy malowaniu starałem się jak najcieniej.
                              dokladnie - schnie to bardzo dlugo i bez komory lakierniczej nie radze tego uzywac...

Skomentuj

czym barwicie drewno pod laker
                                Bejcami Adlera seria Spritzbeize lub tańszym Sopurem lub Astrą Vernici. To bejce nitro, szybko odparowują więc wymagają szybkiego nakładania lub sciągania. Ale dzięki temu nie rozmaczają forniru zwłaszcza jak by był gdzies nie doklejony lub "prawie" przeszlifowany.
                                Adlera tak po prostu nie kupisz, bo sprzedają tylko firmą, ale o Sopura mozesz pytać np. w Drew Farbie w Myślenicach.

[ Dodano: 2010-02-16, 19:52 ]
                                To znaczy w Drew Farbie mają resztki i zazwyczaj dwu litrowe.

Skomentuj

marko3T, jakie sa ceny w tym Drew Farbie?

Skomentuj

Nie pamiętam dosyć dawno tam nie kupowałem bejc. Astra kosztują po kilkanaście złotych za litr, te Adlerowski ok. 40pln/litr, ale Sopur wyleciał mi z głowy.

Skomentuj

Czaruję...
                                    X