P.s wiecie że telewizor plazmowy ma trałość 3 lat po czym nadaje sie na śmietnik??.Pisze to nawet w kartach gwarancyjnych przy zakupie.Rekomendowany czas używania to 50H tygodniowo
Jeżeli cię stać to po to żeby mieć super obraz
LCD - ciekłe kryształy podświetlone od spodu.
Plazma - świecący luminofor pobudzony zjonizowanym gazem.
tak w skrócie, a chodzi o to żeby mogło być płaskie i wisieć na ścianie.
A drogie bo producenci wydali krocię na badania i jeszcze nie odrobili wydatków.
A w drodze juz wyświetlacze organiczne ( oled) biją na głowę w/w technologie.
dzieki za wytumaczenie ja nie mam tyle kasy co by wywalic na taki tv ale wujaszek chce zakupic i zapytal mnie czym to sie rozni i co bym polecil i nie bardzo wiedziealem co powiedziec
jest jeszcze szczegol, a mianowicie telewizorki plazmowe ciagna po 200-400W (zalezy od wielkosci m.in.), swego czasu panasonic chwalil sie w swoich materialach reklamowych, ze obnizyli poboor mocy do dwustu kilkudziesieciu watow. plazma powstala z mysla o duzych bilbordach reklamowych i prezentacyjnych ekranach i tam tez sie sprwadzila.
ps. poprawcie mnie jesli jestem zbyt zacofany:)
pozdrawiam.
Witam,
Cóż, być może akurat teraz dokonam zmiany mojego "wyświetlacza". Biorąc pod uwagę ewentualny czas żywotności to producenci aktualnie zazwyczaj podają dla lcd rząd 60 000 godzin, a dla plazm do około 10 000. Odnośnie lcd, częściej się tym parametrem chwalą. Osobiście, jeśli do tej zmiany dojdzie, to jeśli nie będzie to tradycyjny kineskopowy pewny tv, to ewentualnie będzie to lcd tv. Plasma odpada, bo jest co najmniej za droga. Poza tym, raczej nie mam zamiaru zmieniać urządzenia za dwa, cztery lata. Tak zwany "koszt zmiany" musi mnie się opłacać.
Pozdrawiam, Piotr01
Dla mnie obraz na parządnym TV CRT przez wejscie RGB jest bezkonkurencyjny.
Obraz generowany przez LCD (TV) ma bardziej kinowy charakter (moze to przez ten kontrast, nie wiem. W kazdym bądz razie między bajki można odłozyć tierdzenie o kątach widzenia LCD. Jest tylko jedno miejsce z którego ogląda sie najlepiej. Drobna odchyłka sprawia ze czarny przestaje być czarnym tylko jakimś brązowym gównem.
Tyle pieniędzy i jeszcze nie dostajesz obrazu godnego porządnego (i duzo tańszego) CRT woła o pomstę do nieba. Ale ludzie kupuja, i dobrze robią bo dzieki nim technlogia tanieje i ewoluuje. Ja osobiście wole poczekac na bardziej dojrzałe produkty LCD.
Dziś kupiłbym tylko monitor do kompa bo filmy i tak oglądam na TV.
Pozdrawiam
Witam,
Jasne. Trudno będzie przebić jakością obrazu tradycyjny tv przez jakąkolwiek inną technologię. Moim zdaniem, kłopoty zaczną się potencjalnie dopiero wówczas gdy producenci osiągną response time rzędu 10[ms] dla matryc lcd oczywiście. Raczej większość producentów lcd tv, nie chwali się tym parametrem. Warto co najmniej pooglądać kilka programów sportowych (tenis - jak odwzorowana jest piłeczka i jej "lot", jakaś gra zespołowa - czy rysunek boiska zbyt się nie zniekształca). Kwestia odwzorowania barw to też niezły wątek.
Pozdrawiam, Piotr01
Jeśli takie LCD ma taką małą żywotność to fajny złom sie pcha jak ktoś kupuje takie coś zdjete ze sciany sklepowej na kturej dziala to po jakies 10h dziennie ;]
Skomentuj