Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

pomoc przy wyborze zestawu głośnikowego DIY

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

pomoc przy wyborze zestawu głośnikowego DIY

Witam serdecznie!
    Jest to mój pierwszy post, chociaż od czasu do czasu czytuje zamieszczone tu posty od kilku lat.
    Proszę o pomoc w doborze konstrukcji, którą mam zamiar złożyć samodzielnie. Nie posiadam ani doświadczenia, ani umiejętności w zaprojektowaniu samodzielnie kolumn głośnikowych, za to mam spore doświadczenie w pracach stolarskich. W zakresie elektroniki moje umiejętności kończą się na lutowaniu

Moje oczekiwania:
    - kolumny stereo (docelowo będą też pracować w kinie domowym w układzie 5+0, ale jakość dźwięku ma być dostosowana do stereo, a kino jako dodatek), (mają grać w zestawie bez suba!)

- kolumny mają być stojące wysokość 100-140cm, głębokość nie powinna być większa niż 35 cm, "kanciate", konstrukcja dowolna,

- głośniki efektowe i centralny dobrze by było aby były na tych samych przetwornikach (względy estetyczne) konstrukcja i parametry nieistotne

a teraz to co istotne.
    - zestaw będzie pracował w pomieszczeniu ok 30m2 o kształcie litery L, odsłuch z odległości ok 4m. Obecnie posiadam amplituner stereo DENON DRA-385RD, amplituner kina kupię potem
    - słucham muzykę instrumentalną jazz i pochodne, oraz poważną.
    lubię szybką i dość agresywną górę, niemęczące basy, ale lubię jak czasami schodzą dość nisko

Czego bym oczekiwał od forum:
    propozycję zestawu (szkic skrzynek, wykaz głośników i zwrotnic - gotowych lub ktoś odpłatnie zrobiłby je dla mnie- oraz adres gdzie mógłbym kupić części) zdaję się na wybór specjalistów

Dobrze by było, alby cena za głośniki, zwrotnice, kable i gniazda mieściła się w 1000zł

Pozdrawiam i z góry dziękuję za pomoc
    Artur

Za 1000zł nie masz szans złożyć zestawu 5.0 z takimi oczekiwaniami od niego.

Skomentuj

Odpowiem to co zazwyczaj odpowiadam w takich przypadkach

1 - zrób sobie porządne stereo, z wykończeniem itd.
      2- poczekaj kilka miechów, dozbieraj drugie tyle
      3- zrób resztę głośników do kina

No chyba że zrobisz lepsze stereo, a reszte kolumn do kina byle jak, na najtańszych głośnikach, z tym że nie będzie ci się to dobrze zgrywało z "przodami"

W tym wypadku na stereo polecął bym nową serie stx-a (bo w miarę tanio i na wyokim poziomie) a na resztę jakieś szerokopasmowce, może monacora.. (tylko trzeba uważać na efektywnośc aby się mniej więcej zgadzała

Zaletą takiego rozwiązania jest że nie musiz wydawac na zwrotnice (przynajmniej na poczatek, potem ewentualnie można dorobić) bo w kd pochłania to duży budżet. Kupujesz po jednym głośniku na kolumnę i tyle. A stereo - kopijujesz jakiś sprawdzony projekt podłogówek i tyle. I tu w tysiaku moze sie zmieścisz.

Acha, tylko że to jest spore pomieszczenie... no to nie wiem. Chyba jakieś 3way by się przydało...

Skomentuj

Zamieszczone przez paldo

Acha, tylko że to jest spore pomieszczenie... no to nie wiem. Chyba jakieś 3way by się przydało...
        Nie musi,w centrali i w tyłach może być większy SPL bo w ampli masz możliwość ustawienia poziomu głośności...przynajmniej w moim można.

Skomentuj

Zamieszczone przez paldo
          ...
          W tym wypadku na stereo polecął bym nową serie stx-a (bo w miarę tanio i na wyokim poziomie) a na resztę jakieś szerokopasmowce, może monacora.. (tylko trzeba uważać na efektywnośc aby się mniej więcej zgadzała ...
          I szczerze mówiąc w duchu o czymś takim myślałem
          w miarę dobre stereo, a pozostałe na szerokopasmowych.

Skomentuj

Zamieszczone przez marian
            Nie musi,w centrali i w tyłach może być większy SPL bo w ampli masz możliwość ustawienia poziomu głośności...przynajmniej w moim można.
            No tak, ale ja pisze w tym sensie, że na stereo przydało by się coś większego niż 2way na 17nastce...

Chcociaż może i by było dobrze. W przyszłosci i tak pewno suba będzie autor chciał kupić ( w koncu kino robi

Chyba żeby wszystko na tych szerrokopasmowcach zrobić, jakies monacory lub tb, na front wrzucić po prostu kilka i wspomóc to subem

Wiesz co, wrzuć może wymiary tego pokoju.

W sumie to 2way na stxach może i da radę, w sumie stx są dość efektywne i wydajne mocowo, jak to uzupełnic subem to bedzie git. NA forum chyba jest konstrukcja stx + seas na górze i tą bym skopiował

Ewentualnie możesz pomyśleć o gotowych kolumnach 3way stxa, wychodzi taniej niż diy i są chwalone z tego co słyszałem, a reszte głośników zrobic diy. Chcociaż ja bym jednak spróbowal tą 1zą opcję

Skomentuj

wymiary "pokoju" :

Po zastanowieniu zmieniam trochę koncepcję. Obecnie mam 2 monitory dwudrożne (nie pamiętam jaki głośniki, ale nowożytne, polskie z gumowymi membranami - jak będę w domu to sprawdzę)) które przełożę do nowych skrzynek, tak aby pasowały do reszty, tak więc zostaję przy stereo i centralnym (chciałbym zrobić wszystkie skrzynki za jednym podejściem - głośniki do centralnego mogę kupić potem).
              Proszę o propozycję kolumn podłogowych które "zagrają" w pomieszczeniu jak wyżej) których cena (nie licząc skrzynek) zamknie się w 1000zł.
              oraz propozycje centralnego.

Skomentuj

Czy ten salon (zaznaczony na żółto) ma 30m czy wraz z tym korytarzem (zaznaczonym na niebiesko) ? Bo jeśli 30m to tylko to co jest na żółto to zapomnij,bez porządnego suba basu nie będzie. U mojego kuzyna jest taki problem,ma salon z otwarciem na korytarz i kuchnię...po odsłuchu Tonoy 3M wraz z małym subem polecam mu albo 3way na 10" basowcu albo porządnego suba na 12" bo bas mu ucieka na ten korytarz.

Skomentuj

Zamieszczone przez marian
                  Czy ten salon ... ma 30m? ...
                  tak naprawdę z częścią korytarza, otwartą kuchnią i schodami na piętro to ma ponad 50m2
                  30m ma ta część która ma być nagłośniona.

Skomentuj

Bas będzie uciekał jak u mojego kuzyna. Będziesz musiał mieć suba bo nowe ampli nie radzą sobie z dużymi kolumnami,czyli z basem,i nawet jak będziesz miał fronty 3way to basu i tak będzie mało.

Propozycja taka: zrób 2way na AWX-ach STX-a i później dorób suba bo i tak do kina będziesz go musiał mieć.

Skomentuj

arturb, eh, no rzeczywiście, trochę przechlapane :roll:

Tzn. gdyby pomieszczenie odsłuchowe było te 3/5m, bez tego otwarcia na...korytarz, kuchnie, czy cokolwiek, to by było spoko, no ale tak się wszystko utrudnia. O tyle sprawa jest kiepska, że to jest tak jak by pokój bez jednej ściany, że się tak skrótowo wyrażę. Więc ciężko będzie z akustyką. I po pierwsze - dokładnie tak jak powiedział Marian - bas będzie ci uciekał w korytarz i na temate pomieszczenia, a w samym miejscu odsłuchu będzie go niewiele. Do tego scena też nie będzie idealna. Najlepszym wyjściem jest zrobienie ścianki, tak aby odgrodzić miejsce odsłuchu od reszty domu, ale nie wiem czy jesteś aż tak zdeterminowany (dodatkowym atutem jest to że inni domownicy nie będą narażeni na takie hałasy). Acha, to po prawej to schody? Jeśli tak to powiem ci, że cały dom bedzie słuchał muzy razem z toba

Jeśli to dopada, no to nie wiem, samo to mniejsze pomieszczeni 3/5 jeszcze się nada na 2way, ale generalnie przestrzeń jest dużo większa. Z drugiej strony miejsce odsłuchu nie jest jakoś daleko, i z subem jakoś te 2way zagra, jeśli nie potrzebujesz głosno słuchać to może być ok, bo głównie bas bedzie uciekał, choc na wyższe częstotliwości takie pomieszczenie też ma wpływ. Tysiak na głośniki to trochę jest i można już coś dobrego zrobić. A może 3way na awx by dało radę? Tylko czy jest jakiś projekt?

Acha, jak byś się zdecydował jednak na ściankę, to ci powiem jak w miarę tanio i dobrze można to zrobić.

Skomentuj

Salon jest jaki jest i nie ma żadnej możliwości tego zmienić :lol: (żadne ścianki niestety nie wchodzą w grę). Muzyki raczej słucham nie za głośno więc o resztę domowników się bym nie martwił. Skłaniam się raczej na 2-3 drożny zestaw stereo z dość dużym basem (by po tym co ucieknie było go w sam raz).
                        Wiem, że nie są to dobre warunki do odsłuchu więc cudów się nie spodziewam. Muszę iść na kompromis (koszty, pomieszczenie).
                        Myślałem o konstrukcji 2 drożnej, ale jak bym się zmieścił w kosztach to może i 3 drożna.
                        Co do suba to byłaby to dla mnie ostateczność. Wolałbym by bas był z podłogówek (wiem, że dla kina to za mało, ale kino to dodatek).

Skomentuj

arturb, wiesz co, na dobrą sprawę można się pokusić o dorobienie bass trapów kilku, czyli takich przenosnych mini ścianek, powiedzmy szerokości 70cm wysokosci 2m i ustaiweniu ich w odpowiednich miejscach. Są to takie płapki basowe, które normalnie kosztują kupę kasy bo używa się ich w studaich itp., a tak na parwde jest to zwykła wełna mineralna w drewnainej ramie zawinieta materiałem. Zrobić takie coś jest banalnie proste, koszt też nie duże (2paczki wełny to niecałe 100zł + kilka desek i deram, czy coś w tym stylu). Robisz sobie takie coś na kółkach i jak trzeba to rozstawiasz w odpowiednich miejscach

Można też dać po prostu grubą zasłonę, albo dwie, tez spełni to swoją rolę (może nie do końca z basem, ale akustyka zawsze lepsza)

Wracając do tematu, to może być te 2way na awxach z mocna kompensacją bs (kto to zaprojektuje) + sub. Jak nie chcesz suba to będzie ciężko.

Acha, mozesz też pomyśleć o jakimś dobrym 2,3drogi, wtedy bez suba sie pewno obędzie. Tylko trza projket znaleźć

Szczerze powiedziawszy u siebie też mam podobny problem, z tym że mniejszy metraż, i też zamierzam zastosowac takie patenty jak wymieniłem

Skomentuj

Czaruję...
                          X