Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

przyspieszenie schnięcia kleju epoksydowego

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

przyspieszenie schnięcia kleju epoksydowego

w jaki sposób można przyspieszyć schnięcie kleju epoksydowego 2 składnikowego technikol? temperaturą? a może jakoś inaczej?

Nadmuch gorącego powietrza ok. 50 stopni przez np. 2 godziny, skróci ok. dwukrotnie czas utwardzania. Zależy jeszcze jaka to żywica i ile czasu podaje producent. Trzeba tylko uważać i na początku zacząć od niższej temperatury, żeby klej nie wyciekł, tylko najpierw się utwardził.

Skomentuj

Nie znam tego kleju ale wiązanie klejów dwuskładnikowych polega na reakcji chemicznej właśnie tych substancji składowych a nie na "wysychaniu" więc przyspieszenie tego procesu jest raczej problematyczne. Jeśli kleisz w optymalnej, zalecanej przez producenta temperaturze to ogrzewanie też pewnie nic nie pomoże - ba, może nawet zaszkodzić trwałości połączenia.

[ Dodano: 2010-03-17, 16:09 ]
      Chyba, że jest tak jak KAPRINT, napisał i ogrzewanie jest jednym z elementów procesu klejenia dopuszczanym przez producenta

Skomentuj

Jeden ze składników to utwardzacz-poeksperymentuj z jego ilością w niewielkim zakresie.
        Jeśli kleję małą powierzchnie to Poxipol+1/4 składnika B więcej+temperatura ok. 50st i twardy po minucie (oczywiście to nie pełne utwardzenie).

Skomentuj

nosmastermusiałbyś zadać inne pytanie :do czego chcesz użyć takiego kleju?Jeśli zależy i na minimalnym czasu schnięcia-to możesz zapomnieć o klejach epoksydowych-(przyśpieszysz-zaszkodzisz)...Nie jestem chemikiem,ale przez parę lat pracowałem przy dużych ciśnieniach(rzędu 25 BAR i mówię tu o wodzie i oleju napędowym) i niestety wiem,że to się nie sprawdza. Kleje lub masy typu poxilina(?) Poxipol,czy inny dwuskładnikowy shit jest co najmniej przereklamowany przez tych ,którzy chcą to sprzedać!Do połączenia stosowałem kleje anaerobowe i sprawdziły się !
          Tylko musisz wiedzieć,co tak na prawdę chcesz skleić .

Skomentuj

Czaruję...
          X